آیا به راننده مقصر هم دیه تعلق میگیرد؟
خسارت و آسیب جسمی در تصادف همیشه برای طرف مقابل نیست. خیلی وقتها خود راننده مقصر هم در تصادف آسیب میبیند. یعنی در این شرایط، هم باید دلشوره پرداخت خسارت به ماشین و راننده مقابل را داشته باشد و هم نگران هزینههای درمانی خودش باشد. متاسفانه گاهی راننده مقصر درگیر آسیبهای خیلی جدی مثل نقص عضو میشود یا خدای نکرده فوت میکند. تکلیف هزینههای پزشکی و دیه راننده مقصر در چنین شرایطی چه میشود؟ آیا دیه و غرامت راننده مقصر هم پرداخت میشود؟ این مطالبی است که در ادامه مقاله از راهکار آکادامی به آن پرداخته میشود.
آیا به راننده مقصر هم دیه تعلق میگیرد؟
بله. چند سالی میشود که موقع خرید بیمه شخص ثالث باید بیمه حوادث راننده مقصر حادثه را هم برای ماشین بخریم. پوشش بیمه حوادث راننده دقیقا برای پرداخت خسارتهای جانی و دیه راننده مقصر است. بهطورکلی بیمه حوادث راننده شامل وصول خسارت بیمه برای موارد زیر میشود:
- فوت
- صدمات بدنی مثل نقص عضو
- از کار افتادگی دائم
البته در قانون جدید بیمه شخص ثالث هزینههای پزشکی و دیه جراحاتی مثل شکستگی هم با بیمه حوادث راننده به راننده مقصر پرداخت میشود.
دیه راننده مقصر حادثه چقدر است؟
دیه راننده مقصر حادثه با توجه به مبلغ دیه در ماههای غیرحرام در هر سال پرداخت میشود. مبلغ دیه انسان کامل در سال 1401 برای ماههای غیرحرام 600 میلیون تومان تعیین شده است.
البته حواستان باشد که میزان پوشش جانی بیمه شخص ثالث برای افراد دیگر برابر دیه کامل در ماههای حرام (رجب، محرم، ذی القعده و ذی الحجه) خواهد بود. یعنی مبلغ 800 میلیون تومان برای سال 1401.
شرایط پرداخت دیه به راننده مقصر چیست؟
پرداخت دیه راننده مقصر هم شرایط خودش را دارد. غرامت نباید جزء استثنائات باشد و راننده حتما گواهینامه مجاز معتبر متناسب با ماشین داشته باشد. یعنی اگر ماشین کامیون است راننده حتما باید گواهینامه پایه یک داشته باشد.
در چه صورتی دیه به راننده مقصر پرداخت نمی شود و چه باید کرد؟
پرداخت نشدن هزینه های خسارت برای راننده مقصر تنها دو دلیل دارد یا راننده مقصر گواهینامه رانندگی معتبر ندارد و یا تاریخ اعتبار آن گذشته است و یا حتی بیمهنامه شخص ثالث نیز ندارد که در این صورت می تواند برای دریافت هزینههای پزشکی از بیمه تکمیلی استفاده کند.
بر اساس قانون بیمه شخص ثالث، این بیمه خسارتهای وارد شده به راننده مقصری که گواهینامه معتبر و مرتبط با وسیله نقلیه نداشته باشد را پوشش نمیدهد. در واقع راننده بدون گواهینامهای که در حوادث رانندگی آسیب جانی دیده باشد، نمیتواند از بیمه خسارت (دیه) دریافت کند.
مدارک و نحوه تعلق دیه به راننده مقصر در حوادث
پرداخت خسارت از طرف شرکت بیمه گر به راننده مقصر منوط به داشتن گواهینامه معتبر صادره از طرف راهنمایی و رانندگی جمهموری اسلامی ایران است. در صورتی که فرد مقصر حادثه دارای گواهینامه معتبر نباشد راننده مقصر نمیتواند از شرکت بیمه گر، دیه و خسارتی را دریافت کند.
غرامت رانندگان مقصر از محل بیمه حوادث سرنشین پرداخت میگردد. در ضمن همان طور که گفتیم این غرامت در صورتی پرداخت میشود، که جزء استثنائات نباشد و دارای گواهینامه مجاز باشد و اینکه راننده مقصر حادثه فوت کند و یا دچار نقص عضو کلی و یا جزئی شود.
مدارک و اسنادی که بایستی برای دریافت خسارت جانی یا دیه موجود باشد تا کارشناس بیمه پس از بررسی درخواست تعلق دیه به راننده مقصر ، حق بیمه را پرداخت کنند عبارت است از:
- اصل بیمه شخص ثالث فرد مقصر و کپی آن ( بر اساس بخشنامه مصوب سال ۱۳۹۹ بیمه مرکزی و هماهنگی های انجام شده بین ارگان های دولتی و پلیس راهور، دیگر نیازی به همراه داشتن نسخه کاغذی بیمه شخص ثالث نیست)
- اصل گواهینامه رانندگی فرد مقصر و کپی آن
- کارت ماشین مقصر برای تکمیل پرونده
- اصل کروکی صحنه تصادف توسط پلیس که مهر و امضا شده است.
در صورتی که راننده مقصر دچار نقص عضو شده باشد مدارک زیر را هم بایستی به همراه داشته باشد:
- براورد درصد صدمات وارد شده به راننده مقصر حادثه که توسط پزشک قانونی یا پزشک معتمد بیمه گر
- مدارک صورت حساب های بیمارستان
- برگه رای منع تعقیب
- نظریه پزشکی قانونی یا پزشک معتمد بیمهگر
اما در صورتی راننده مسبب حادثه فوت شود، به همراه داشتن مدارک زیر توسط بستگان فرد فوت شده ضروری است:
- گواهی برابر با اصل شده معاینه جسد و در صورت ارجاع به کمیسیون پزشکی نتیجه سمشناسی تصویر برابر اصل شده
- اصل شناسنامه و کارت ملی راننده که باطل شده است
- تصویر برابر اصل شده کارت ملی و شناسنامه راننده مجروح یا فوت شده
- گواهی فوت راننده
- جواز دفن که به تایید پزشکی قانونی رسیده شده است و تصویر برابر اصل شده جواز دفن
- گواهی انحصار وراثت نامحدود شخص
- پرداخت هزینه های پزشکی بیمه تکمیلی
مهلت اعلام حادثه به بیمهگر
براساس قانون برای اینکه بتوانیم از بیمه حوادث راننده استفاده کنیم باید نهایتا تا 60 روز حادثه و تصادف را به شرکت بیمه اطلاع بدهیم.
پرداخت دیه به راننده مقصر بدون گواهینامه چگونه است؟
گفتیم که اگر راننده مقصر گواهینامه نداشته باشد یا حتی تاریخ اعتبار گواهینامهاش گذشته باشد نمیتواند از بیمه حوادث راننده استفاده کند. در این شرایط راننده مقصر میتواند برای جبران هزینههای پزشکی مثل درمان و بستری و … از بیمه تکمیلی استفاده کند.
نحوه دریافت هزینههای پزشکی راننده مقصر از بیمه تکمیلی
معمولا اگر راننده مقصر بههردلیلی نتواند از بیمه شخص ثالث خود استفاده کند، بیمه تکمیلی برای جبران هزینههای پزشکی استفاده میشود. یعنی تا زمانی که بیمه شخص ثالث هزینهها را پرداخت میکند، نمیتوان از بیمه تکمیلی خسارت گرفت. پس بهتر است همیشه در کنار بیمه شخص ثالث، بیمه تکمیلی هم داشته باشیم.
دیه تصادف به چه کسانی تعلق میگیرد؟
در صورتی که راننده گواهینامه معتبر یا بیمه شخص ثالث نداشته باشد، دیه به او تعلق نخواهد گرفت و برای پرداخت هزینهها باید از بیمه تکمیلی استفاده نماید. درواقع دیه به کسانی تعلق میگیرد که از بیمه ثالث و گواهینامه معتبر برخوردار باشند.
قانون جدید بیمه راننده مقصر
در قانونهای قبلی تنها خسارت فوت و نقص عضو به راننده تعلق میگرفت، اما طبق قانون جدید بیمه راننده مقصر در سال 1401، علاوه بر غرامت فوت و نقص عضو، هزینه پزشکی و دیه جراحات نیز به راننده پرداخت خواهد شد. همچنین اگر تصادف منجر به فوت راننده مقصر شود، طبق قانون، دیه راننده توسط شرکت بیمه پرداخت خواهد شد.
هزینه دیه راننده مقصر چقدر است؟
طبق ماده 3 قانون بیمه شخص ثالث، رقم دیه در سال 1401 در ماههای غیرحرام 600 میلیون تومان و پوششهای جانی در ماههای حرام معادل 800 میلیون تومان است.
پرداخت هزینه های پزشکی بیمه تکمیلی
از جمله مواردی که برای بیمه شوندگان حائز اهمیت است پرداخت هزینه های پزشکی تصادف توسط بیمه تکمیلی است. بایستی عنوان کرد بیمه تکمیلی و بیمه شخص ثالث دو بیمه نامه مجزا هستند که به صورت جایگزین هم استفاده میشوند. اگر راننده مقصر دارای گواهینامه معتبر و بیمه شخص ثالث باشد، از بیمه نامه شخص ثالث برای هزینه های درمان استفاده میکند، اما در صورتی که گواهی نامه معتبر و بیمه شخص ثالث نداشته باشد، راننده مسبب حادثه منوط به اینکه بیمه تکمیلی باشد، می تواند هزینه های خود را از شرکت بیمه مطالبه کند.
اگر پس برای شما حادثه رانندگی رخ داده است و در آن شما مقصر حادثه شناخته شده اید می توانید با در دست داشتن مدارک معتبر، از شرکت بیمه گر دیه و هزینه های جانی را مطالبه کنید. همیشه بهتر است قبل از اتمام بیمه نامه خود اقدام به تمدید آن کنید، زیرا نداشتن آن باعث ضرر و زیان های جبران ناپذیر مالی خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.