داوری بیمه آتش سوزی
به طور میانگین هر ساله در اخبار و روزنامههای حوادث مشاهده میکنیم که حادثه آتش سوزی رخ داده است. برای جبران خسارتهای ناشی از آتش سوزی باید یک پشتوانه مالی داشت تا نگرانی و دغدغههای افراد کاهش پیدا کند. خرید بیمه آتش سوزی میتواند یک گام موثر و هوشمندانه باشد تا در آیندهای آرام و بدون نگرانی هنگام بروز حادثههای ناگهانی داشته باشید.هر چند که انتخاب بهترین بیمه نامه همیشه با چالش همراه بوده و باید قبل از خرید این بیمه نامه شرایط و پوششها را در نظر گرفت. از این رو در این مطلب از آکادمی راهکار سعی داریم به موضوع داوری بیمه آتش سوزی بپردازیم. با ما همراه باشید.
بیمه آتش سوزی
با توجه به آمارهایی که در کشور وجود دارد، حوادث ناگواری که از حادثه آتش سوزی رخ میدهد، روزانه بیش از ۵۰ حادثه است و با توجه به این موضوع اهمیت بیمه آتش سوزی روز به روز افزایش پیدا میکند. حوادث آتش سوزی علاوه بر اینکه خسارتهای جانی دردناکی را میتواند داشته باشد، خسارتهای مالی فراوانی را هم به همراه دارد.البته که این بیمه نامه تا حدود زیادی از خسارتهای مالی را جبران خواهد کرد. در حقیقت شرکت بیمه در بیمهنامه آتشسوزی، زیانهای مالی یا مادی که بر اثر وقوع آتش سوزی به اموال و دارائیهای منقول یا غیر منقول بیمهگزار وارد شده است را تا سقف تعهدات خود جبران میکند.
پوششهای بیمه آتش سوزی
بیمه آتش سوزی هم مانند سایر بیمه نامهها یک قرارداد دو طرفه بین شرکت بیمه و بیمهگزار است و بیمهگر با دریافت حق بیمه از سوی بیمهگزار، موظف به پرداخت غرامت و خسارت تا سقف مشخص شدهاست.دقت کنید که این بیمه نامه در برابر خسارتهای جانی هیچ گونه تعهدی ندارد و تنها خسارتهای مالی را جبران خواهد کرد و از این رو این بیمه نامه دو نوع پوشش اصلی و فرعی یا اضافی دارد که به شرح زیر است.
پوششهای اصلی
خسارتهای اصلی تحت پوشش در بیمه آتش سوزی جزو موارد مهم و لاینفک بیمهنامه است که عبارتند از:آتش: ترکیب هر نوع مادهای که با اکسیژن ترکیب شود و تولید شعله کند در دستهبندی آتش قرار خواهد گرفت که بیشتر منشا حوادث در آتش سوزی این مورد است.صاعقه: این مورد از تخلیه الکتریکی بین دو ابر یا بین ابر و زمین رخ میدهد که در صورت بروز حادثه جزو خسارتهای این بیمهنامه تحت پوشش قرار خواهد گرفت و جبران خسارت خواهد شد.انفجار: اگر در اثر آزاد شدن انرژی ناگهانی گاز یا بخار خسارتی رخ دهد در دسته انفجار قرار گرفته و تحت پوشش بیمه نامه آتش سوزی، خسارتها پرداخت خواهد شد. البته که هر نوع انفجاری در این بیمه نامه مورد تعهد نیست؛ به طور مثال: انفجار هستهای، جزو موارد تحت پوشش در این بیمهنامه نیست.
پوششهای اضافی
همانطور که اشاره شد، برخی از حوادث مختلف در آتش سوزی تحت پوشش این بیمه نامه قرار میگیرند، اما به عنوان پوشش اضافی از آنها یاد میشود و با پرداخت حق بیمه بیشتر شرایط خرید آنها وجود دارد. پوششهای اضافی عبارتند از:پوشش زلزله و پوشش آتشفشان( در صورت وقوع حوادث طبیعی مانند زلزله، حق بیمه زلزله براساس نوع سازه و مصالح و مکان جغرافیایی مورد بیمه مشخص میشود.).بیمه سیل و طغیان آب دریا یا رودخانه،ضایعات ناشی از برف و باران( اگر آب از طریق ناودانها، بام یا گرفتگی لوله وارد محل مورد بیمه شود تحت این پوشش قرار میگیرد.).
پوشش طوفان و گردباد،پوشش سقوط هواپیما یا قطعات آن،شکست شیشه ساختمان در اثر برخورد جسم خارجی،ترکیدگی لوله آب، تانکرها و فاضلاب دستگاههای آبرسانی۷،هزینه برداشت و پاکسازی ضایعات ناشی از حوادث قید شده۷سرقت در صورت شکست حرز (بیمه سرقت منزل هم میگویند.).انفجار ظروف تحت فشار صنعتی،پوشش بیمه ریزش کوه و پوشش بیمه سقوط بهمن،ریزش سقف ناشی از بارش برف سنگین،نشست و رانش زمین ( این مورد باید کارشناسی شود.)،برخورد جسم خارجی به ساختمان.یکی از پوششهای پر طرفدار و پرفروش بیمه آتش سوزی، پوشش یا بیمه زلزله است. برای کسب اطلاعات جامع در خصوص این بیمهنامه، پیشنهاد میکنیم، البته آسانسور تحت پوشش بیمه آتش سوزی نیست. برای این منظور باید از بیمه آسانسور کرد.
انواع بیمه نامه آتش سوزی
بیمهگر در بیمهنامه آتشسوزی، با توجه به قراردادی که منعقد میکند، موظف به پرداخت خسارت برای مکانهای مختلف میشود. به طور كلی مکانهایی كه در بیمه آتش سوزی تحت پوشش قرار میگیرند به سه دسته تقسیم میشوند:منازل مسكونی،مراكز صنعتی،مراكز غیرصنعتی (برای بعضی مراکز صنعتی بیمه نامه های اختصاصی هم مانند بیمه پاساژ و ایمنی انبار و بیمه آتش سوزی فروشگاه وجود دارد.).البته این بیمه به دستههای دیگری از جمله بیمه آتش سوزی شناور و بیمه آتش سوزی مرهوناتی و غیره هم تقسیم بندی میشود.
مزیتهای استفاده از بیمه آتش سوزی چیست؟
استفاده از بیمهنامه آتش سوزی، همانند سایر بیمه نامهها، میتواند در زمان بروز حادثه به عنوان یک پشتوانه عمل کند و خسارتهای وارد شده به اموال را جبران کند. از این رو برخی از مزیتهای این بیمهنامه به شرح زیر است:جبران خسارتهای کلی و جزئی که بر اثر خطرهای تحت پوشش به ساختمان بیمهشده رخ میدهد.جبران پرداخت خسارتهایی که برای عدم گسترش و توسعه خسارتها صورت میگیرد.بازدید رایگان از مکانهای بیمهشده با ارائه کارشناسی تخصصی برای کاهش و پیشگیری حوادث انجام میشود.
عوامل تاثیر گزار بر قیمت بیمه آتش سوزی
در بیمه نامه آتش سوزی، عوامل مختلف و پوششهای گوناگونی بر محاسبه قیمت بیمه آتش سوزی هستند که عبارتند از:ارزش ساختمان،ارزش اثاثیه و اموال مورد بیمهشده،خطرات اضافی و پوششهای فرعی،شرایط مختلف بیمه نامه،بیمه نامه با سرمایه ثابت،تخفیفها،میزان ریسک،نوع سازه ،متراژ ساختمان. در خصوص سن بنا تاثیری بر قیمت آسانسور ندارد. البته برای ساختمانهای قدیمی بهتر است که از قبل استعلام کنید. البته بخشی از مبلغ به عنوان کارمزد بیمه کسر خواهد شد.
انواع اموال بیمه شده در بیمه آتش سوزی
اموالی که در بیمهنامه آتشسوزی مورد پوشش قرار میگیرند، به سه دسته بندی زیر تقسیم میشوند:ساختمان مسکونی،ساختمانهای صنعتی شامل: تاسیسات، ماشین آلات و کارخانهها،ساختمان غیر صنعتی شامل: واحدهای تجاری، اداری، رفاهی، آموزشی، خدماتی و انبارها (تمامی واحدهای تجاری، اداری و آموزشی و همچنین انبارها و کالاهای موجود در آنها نیز در این دسته قرار دارند که تحت پوشش بیمه آتش سوزی قرار میگیرند. لازم به ذکر است که ارزش دکوراسیون این واحدها نیز می تواند، تحت این پوشش قرار گیرد.)
اموالی که تحت پوشش بیمه آتش سوزی نیستند
برخی از موارد جزو استثنائات بیمه هستند که در این بیمه نامه جزو پوششها قرار نمیگیرند و عبارتند از:طلا و مسکوکات،اوراق بهادار،فلزات قیمتی،آثار هنری،نسخههای خطی و تاریخی،هزینههای بازسازی و جمع آوری اطلاعات،جنگ،مواد رادیواکتیو،امواج صوتی،شورش، جنگ داخلی،آتشفشان،استهلاک،خسارتهای ناشی از نفوذ حشرات و حیوانات موذی.البته به این نکته هم دقت داشته باشید که در صورت آتش سوزی عمدی و مشخص شدن آن، شرکت خسارتی را پرداخت نخواهد کرد. همچنین از نظر قانون تخلف است.
داوری بیمه آتش سوزی
داوری، جایگزینی برای مراجعه به دادگاه به دلیل اختلاف طرفین دعوی است. در داوری یک نفر شخص ثالث بی طرف برای حل و فصل اختلاف میان طرفین اختلاف، داوری و حکمیت می نماید. فرآیند استفاده از شخص ثالث برای حل و فصل اختلاف، جایگزینی به جای ارجاع پرونده به دادگاه است. هر دو طرف دعوی به داور متکی هستند و داور ممکن است تنها یک نفر یا یک هیأت داوری باشد. داور بی طرفانه براساس گفته های طرفین دعوی تصمیم گیری مینماید و سپس رأی داوری خود را صادر مینماید.رأی داوری از لحاظ قانونی قابل اجراست و شامل کلیه اطلاعات مربوط به خواهان و خوانده داوری است. بنابراین تصمیم داور در مورد هزینه ها و خسارات برای حل و فصل پرونده های خسارت بیمه ای صورت میگیرد.
داوری معمولاً پرونده ها را سریعتر از دادرسی دادگاه به نتیجه می رساند. داوری یک فرآیند ساده است و در اکثر موارد هزینه آن کمتر از هزینه مراجعه به دادگاه است. داور می تواند یک شخص یا یک سازمان باشد. داور می تواند یک فرد مستقل باشد که با هیچ یک از طرفین یا هر گروهی که خدمات داوری ارائه می دهند، همکاری نداشته باشد یا داور میتواند تحت نظارت سازمان یا انجمن داوری باشند.هنگامی که داور هزینه ای را پرداخت نماید یا ملزم به پرداخت هزینه شود، طرفین باید این مبلغ را پرداخت کنند، این مبلغ قابل استرداد نیست. سایر هزینه های داوری ممکن است شامل هزینه های اجاره اتاق استماع و هزینه هایی باشد که طرفین دعوی برای تهیه و ارائه پرونده خود به داوری، باید پرداخت کنند.
شرایط داوری در بیمه آتش سوزی
در موضوع انواع بیمه ها نیز میتوان بجای مراجعه به دادگاه، به شخص ثالث بی طرف بعنوان داور مراجعه نمود. شرط داوری پاراگرافی در یک بیمه نامه است که در آن هر دو طرف، بیمه گزار و شرکت بیمه گر توافق میکنند اختلافات خود را در خارج از دادگاه از طریق داوری حل و فصل کند.بنابراین بیمه گزار می تواند یک نفر شخص ثالث بی طرف را به عنوان شخص داوری کننده انتخاب نماید و آن را به شرکت بیمه گر معرفی نماید در صورتی که شرکت بیمه گر از پذیرش داور توسط بیمه گزار خودداری نماید، بیمه گزار با هدایت مشاور، دادخواست تقاضای نصب داور از طریق دادگستری برای رسیدگی اختلاف بوجودآمده می نماید.
بنابراین دادگاه هیأت داوری که شامل کارشناس بیمه و کارشناس آتش سوزی است را برای حل اختلاف طرفین به محل خسارت دیده میفرستد. در پایان داوران با تشکیل جلسات داوری بین خود و طرفین اختلاف، نظرات خود را اعلام میدارند و سپس رأی نهایی خود را صادر مینمایند. داوران جلسه داوری تشکیل داده و رای داوری اعلام می نمایند، رأی صادره از طریق اجرای احکام دادگستری قابل اجراست. بنابراین در صورتی که حق با بیمه گزار باشد، مبلغ خسارت تعیین شده توسط رأی داوری، از حساب شرکت بیمه توسط دادگاه برداشته می شود.
در بیمه های آتش سوزی که میتواند واحدهای مسکونی، تجاری و یا صنعتی باشند، خسارت وارد عمدتاً در سه بخش اتفاق می افتد، خسارت وارده با ساختمان و تأسیسات ساختمانی، خسارت وارده به ماشین آلات و تأسیسات کارخانجات، خسارت وارده به موجودی اموال و کالای در انبار و یا کالای در جریان ساخت، محاسبه میزان خسارت عمدتاً کاری تخصصی و دقیق است که لازمه آن استفاده و بهره گیری از تخصص و صلاحیت کارشناسان رسمی دادگستری و یا کارشناسان ارزیابی خسارت بیمه مرکزی است، هیأت داوری براساس میزان خسارت برآوردی کارشناس و یا هیئت کارشناسی و همچنین مطابقت میزان خسارت برآوردی با شرایط مندرج در بیمه نامه نسبت به صدور رأی داوری نسبت به تعیین میزان خسارت وارده در بیمه های آتش سوزی اقدام مینمایند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.