دیه ضربه مغزی در تصادف
در تصادفات رانندگی ممکن است یکی یا هر دو طرف، آسیبهای جدی ببینند. یکی از این موارد که بسیار نگرانکننده است، ضربه به سر (ضربه مغزی) خواهد بود. ضرباتی که به جمجمه وارد میشوند، آثار زیادی خواهند داشت، چون مغز فرمانده بدن است. بارها شنیدهاید که ضربه مغزی باعث فلج شدن، از دست دادن قدرت تکلم و فراموشی شده است. بنابراین دیه خونریزی مغزی در قانون مجازات اسلامی بحثی مهم خواهد بود. در این مقاله از بلاگ راهکار به بررسی انواع دیه ضربه مغزی و شرایط تعیین آن میپردازیم.
انواع خونریزی و دیه خونریزی مغزی
ضربه وارده به سر میتواند علاوهبر کبودی، تورم یا شکستگی، باعث ضربه مغزی شود. ضربه مغزی ضایعهای شدید بوده و میتواند شدت و ضعف متفاوتی داشته باشد. خونریزی مغزی یا درون جمجمهای که در اثر ضربه بوجود آمده با توجه به محل ضربه و پردههای درون جمجمهای به 4 دسته زیر تقسیم میشود.
- هماتوم اپیدورال: خونریزی اپیدورال درست زیر جمجمه رخ میدهد. از دلایل اصلی این نوع خونریزی مغزی، ضربه مستقیم به سر است.
- خونریزی زیر عنکبوتیه یا ساب آراکنوئید: این نوع خونریزی در صورت ناهنجاری در شریان وریدی و در فضا زیر عنکبوتیکه مغز رخ میدهد. ریشه این نوع خونریزی مغزی را میتوان بیشتر در وراثت و سابقه خانوادگی یافت.
- هماتوم ساب دورال: خونریزی ساب دورال به نسبت خونریزی اپیدورال، مزمنتر بوده و درون لایه مننژی سخت شامه رخ میدهد. این خونریزی حتی ممکن است بر اثر حرکت سریع سر به جلو یا توقف ناگهانی سر نیز رخ دهد.
- خونریزی داخل مغزی و داخل بطنی: اگر خونریزی در ماده مغزی رخ دهد، همراه با سکته مغزی خواهد بود.
با توجه به توضیحات فوق، هماتوم اپیدورال و خونریزی داخل مغزی در اثر ضربه به سر رخ میدهند و بنابراین میتوان برای دیه خونریزی ایپدورال مغزی اقدام کرد.
دیه ضربه به سر در حالت ضربه و خونریزی مغزی
گاهی در حوادثی که ضربه به سر انسان وارد می شود، علاوه بر کبودی و تورم سر، موجب شکستگی استخوان سر و در نتیجه ضربه مغزی می شود. ضربه و خونریزی مغزی، ضایعه ای شدیدتر از سایر موارد است. نرخ دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۱ که منجر به خونریزی مغزی شود، بر اساس شدت و ضعف آن متغییر است.
در قانون مجازات اسلامی دیه ای با عنوان دیه ضربه و خونریزی مغزی، بیان نشده است ولی از دیه آسیب های ضربه به سر، با عناوین متفاوتی یاد شده است.
- دیه هاشمه به معنی ضربه به سری است که منجر به شکستگی استخوان شود و مقدار آن ده درصد دیه کامل است.
- همچنین دیه منقله به معنای جراحتی است که درمان آن جز با جابجا کردن استخوان سر میسر نباشد و مقدار آن پانزده درصد دیه کامل می باشد.
- دیه مامومه به معنی ضربه ای است که به کیسه مغز برسد و مقدار آن نیز یک سوم یا ثلث دیه کامل است.
- دیهدامغه به معنی جراحتی است که کیسه مغز را نیز پاره کند و علاوه بر مقدار دیه مامومه، ارش جراحت کیسه مغز را نیز در بردارد.
در نتیجه در صورتی که فردی دچار ضربه مغزی شود، پزشکی قانونی، پس از بررسی دقیق، ضربه وارد شده را با یکی از موارد ذکر شده، مطابقت می دهد. مطابق با ماده ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی، مبلغ دیه متناسب با هریک از آسیب ها و جراحات ذکر شده تعیین می شود و مرتکب محکوم به پرداخت دیه است.
یه طور نمونه، در سال ۱۴۰۱ مبلغ دیه کامل انسان چیزی معدل ۶۰۰ میلیون تومان است و در صورتی که ضربه به سر، هشمه باشد، میزان مبلغ دیه آن ، معادل ۶۰ میلیون تومان خواهد شد. اگر هم ضربه وارده، منقله باشد، دیه معادل ۹۰ میلیون تومان و به صورت ضربه مامومه، ۲۰۰ میلیون تومان است.
دیه ضربه به سر در حالت شکستگی استخوان سر
ماده ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی، در توضیح دیه شکستگی استخوان سر تعیین تکلیف کرده و علاوه بر آن دیه انواع آسیب های وارد بر سر همانند دیه بریدگی، خراش و… را نیز تعیین نموده است. طبق این ماده ضربه به سر که موجب شکستگی استخوان سر شود، با عنوان هاشمه یاد شده است. این ضربه حتی در صورتی که بریدگی در پوست سر ایجاد نکرده باشد و فقط موجب شکستگی استخوان سر گردد، دارای دیه ای معادل ده صدم دیه کامل انسان است.
مبلغ دیه خونریزی مغزی در سال ۱۴۰۱، به صورت شکستگی استخوان سر، شامل پرداخت ده درصد دیه کامل خواهد شد. نرخ دیه کامل معادل ۶۰۰ میلیون تومان در سال ۱۴۰۱ و در ماه های غیر حرام است. بنابراین در صورت شکستن استخوان سر، دیه ی تعیین شده چیزی معادل ۶۰ میلیون تومان می باشد.
دیه خونریزی مغزی چطور محاسبه می شود؟
در صورتی که فردی در اثر حادثه، دچار ضربه مغزی شود، باید به پزشکی قانونی مراجعه کند. پزشکی قانونی پس از انجام معاینات دقیق، ضربه وارده را با یکی از موارد دیه هاشمه، دیه منقله، دیه مامومه، دیه دامغه و … مطابقت میدهد.
در قانون مجازات اسلامی، هیچ نوع دیهای با عنوان دیه خونریزی مغزی یا دیه ضربه مغزی نیامده است. در چنین شرایطی دیه ضربه به سر در تصادف با عناوین کاملا متفاوتی بیان میشود. بهعنوان مثال دیه لخته خون در مغز یا دیه خونریزی عنکبوتیه مغزی میزان مشخصی در قانون مجازات اسلامی ندارد.
پزشکی قانونی با توجه به شواهد موجود، آسیب وارده به سر را با یکی از حالاتی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، مطابقت خواهد داد. در چنین شرایطی قاضی دادگاه با استناد به گزارشات پزشکی قانونی (بر اساس شدت، نوع و عمق آسیب) دیه و ارش را تعیین خواهد کرد.
محاسبه میزان خونریزی مغزی یک کار بالینی است، بنابراین میزان خونریزی و محدوده آن باید توسط پزشک بررسی شود. خونریزی مغزی در شرایطی بوجود میآید که ضرباتی به جمجمه وارد شده باشد. برای این ضربات، دیه بالایی در نظر گرفته میشود اما برای خونریزی مغزی معمولا دیه پایینی لحاظ خواهد شد.
دیه ضربه به سر در تصادف
در تصادفات رانندگی یا هر حادثه ناگوار دیگری که ضربه سنگینی به جمجمه وارد میشود، این ضربه علاوهبر کبودی و تورم، میتواند به شکستگی و ضربه مغزی منجر شود. دیه خونریزی مغزی در تصادف بر اساس موارد مختلفی تعیین میشود. در برخی از تصادفات به دلیل ضربه به سر، خونریزی مغزی رخ میدهد اما این ضربه موجب شکستگی جمجمه نشده است. در چنین شرایطی نرخ دیه متفاوت خواهد بود. دیه ضربه به سر در سال 1401 که به خونریزی مغزی منجر میشود، بر اساس میزان شدت و وسعت آن متفاوت است.
ماده قانونی 709 قانون مجازات اسلامی، دیه آسیبهای وارده به سر را مشخص کرده است. بنابراین دیه خونریزی نسج مغزی، دیه کوفتگی نسج مغزی، دیه لخته خون در مغز و دیه ضربه مغزی خفیف نیز بر اساس گزارش پزشکی قانونی و رای قاضی طبق بندهای این ماده قانونی تعیین خواهند شد.
دیه ضربه به سر در حالت به کما رفتن
ضربه به سر که بعضا با شکستگی یا ضربه مغزی همراه می باشد ، در مواردی ، ممکن است آسیب های عمیق تری را وارد نموده و گاها ، منجر به ایجاد حالت کما یا اغما در فرد گردد . در این صورت ، این سوال مطرح می شود که دیه ضربه به سر در سال ۱۴۰۱ ، در حالت به کما رفتن چقدر است ؟ برای پاسخ دادن به این سوال ، باید ماده 680 قانون مجازات اسلامی را مورد بررسی قرار دهیم که در این ماده ، مبلغ و قیمت دیه به کما رفتن بیان شده است .
بر اساس ماده مذکور ، در صورتی که فردی ، در اثر جنایت وارده ، از جمله ، ضربه وارد شدن به سر ، بیهوش شود و یا اینکه به کما رود ، در صورتی که این کما رفتن ، منجر به فوت شدن وی گردد ، مرتکب باید دیه نفس را پرداخت نموده و در صورتی که پس از کما رفتن به هوش آید ، مرتکب ، باید به مناسبت مدتی که فرد در اغما بوده است ، ارش پرداخت کند .
لازم به ذکر است که اگر به دلیل ضربه به سر و کما رفتن فرد ، عوارض و آسیب های دیگری نیز ایجاد شود ، مانند زمانی که فرد ، دچار فراموشی یا از دست دادن قدرت حافظه و تکلم می شود ، بابت آن نیز دیه یا ارش جداگانه ای ، قابل پرداخت خواهد بود که بر حسب مورد ، میزان و قیمت دیه از بین رفتن منافع اعضا ، طبق قانون ، مشخص می شود .
دیه ضربه مغزی خفیف چقدر است؟
در گذشته علائم ظاهری برای اثبات جرم ضربوشتم، ضروری بود. اما با تغییراتی که در قانون صورت گرفته، اگر ضربوشتم منجر به بروز علائم ظاهری نشده باشد، حکم آن حبس، دیه و شلاق خواهد بود. مقدار دیه در این موارد متغیر بوده و به نوع و شدت آسیب بستگی دارد.
در پاسخ به این سوال که دیه ضربه مغزی خفیف چقدر است باید گفت که میزان دیه بر اساس شدت و ضعف آسیب و عمق آن تعیین میشود. بنابراین پاسخ مشخصی برای این سوال وجود نداشته چون شدت و ضعف آسیب در هر فرد متفاوت خواهد بود.
مبلغ دیه خونریزی مغزی سال 1402 چقدر است؟
دیه سال 1402 توسط قوه قضاییه مشخص خواهد شد. دیه کامل انسان در میزان پوششها و سقف جبران خسارات بیمه شخص ثالث تاثیرگذار است. بنابراین مبلغ دیه خونریزی مغزی در سال 1402 با توجه به میزان دیه تعیین شده توسط قوه قضاییه و نوع، شدت و وسعت آسیب وارده، مشخص میشود.
پوشش و تعهدات بیمه شخص ثالث برای دیه خونریزی مغزی و ضربه مغزی
بیمه شخص ثالث، هر گونه خسارات جانی وارده به شخص ثالث در حادثه رانندگی را جبران میکند. میزان پوشش مالی بیمه شخص ثالث، دیه یا ارش شخص ثالث آسیبدیده در حادثه رانندگی را بر اساس نوع صدمه و شدت آن، پرداخت خواهد کرد. بنابراین این نوع بیمه، دیه خونریزی مغزی و ضربه به سر را نیز جبران میکند. با توجه به اینکه ضربه مغزی در حادثه رانندگی محتمل بوده و دریافت بیمه شخص ثالث اجباری است، راننده مقصر میتواند از پوششهای این بیمه برای جبران خسارات وارده به فرد آسیبدیده استفاده کند. خدمات دعاوی مربوط به بیمه اتومبیل را به راهکار بسپارید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.