بیمه خودرو بین المللی چیست؟
برخی از افراد ترجیح میدهند با خودروی خود سفر کنند، حتی اگر سفر خارجی باشد. اگر شما هم اهل سفرهای خارجی آن هم با خودرو هستید، پس باید در مورد بیمه کارت سبز خودرو شنیده باشید. هزینهها در کشورهای خارجی با ارزهای رایج محاسبه میشود و بسته به کشور مقصد میتواند تفاوت قیمتی بسیار زیادی با پول ایران داشته باشد. بنابراین خسارت خودرو هزینه هنگفت خواهد داشت. بهترین راهکار برای آسودگی خیال در سفرهای خارجی، دریافت بیمه خودرو بین المللی است. در این مقاله از بلاگ راهکار آکادمی، به این موضوع میپردازیم که بیمه سبز چیست و چطور باید برای دریافت آن اقدام کنید.
بیمه خودرو بین المللی یا کارت سبز چیست؟
بیمه خودرو بین المللی که عموم مردم به آن بیمه کارت سبز خودرو هم میگویند، نوعی بیمه شخص ثالث بین المللی برای خودرو است. اگر قصد مسافرت به کشور دیگری را با خودروی شخصی خود دارید، باید برای دریافت کارت سبز بیمه شخص ثالث اقدام کنید. بیمهنامه کارت سبز خودرو برای رانندگانی صادر خواهد شد که بهصورت موقت قصد تردد یا سفر به کشورهای مشخصی را دارند.
مهمترین دلیل خرید بیمه کارت سبز جبران خسارات وارد شده در صورت بروز تصادف در مرزها یا در کشورهای دیگر است. در پاسخی ساده به سوال بیمه کارت سبز چیست؟ باید گفت که این نوع بیمه در واقع همان بیمه شخص ثالث است؛ با این تفاوت که به صورت بینالمللی صادر میشود. بیمه شخص ثالث فقط خساراتی را پوشش میدهد که در داخل مرزهای کشور اتفاق افتاده باشد؛ پس اگر قصد سفر خارجی با خودروی خود را دارید، باید با پرداخت هزینه بیمه بین المللی خودرو برای دریافت این کارت اقدام کنید.
پوششهای بیمه کارت سبز
در سفرهای خارجی خسارتهای مالی و جانی وارد شده به اشخاص ثالث، بر اساس قوانین و مقررات کشور مقصد پرداخت میشود. دفتر مرکزی کارت سبز میزان این خسارات را باتوجهبه حداقل تعهدات قانونی کشورهای عضو در هر سال اعلام خواهد کرد. توجه کنید که قیمت بیمه کارت سبز یا حق بیمه خودرو بین المللی، بر اساس معیارهای مختلفی تعیین خواهد شد و از طرفی میزان تعهدات کشور مقصد هم متغیر خواهد بود.
در حال حاضر ۴۵ کشور عضو سیستم کارت سبز هستند، بنابراین با پرداخت قیمت بیمه کارت سبز و دریافت آن میتوانید به کشورهای اروپایی، عراق، مراکش و تونس سفر کنید. هر کدام از این کشورها باتوجهبه قوانین و مقررات خود، میزان تعهدات و سقف خسارات را تعیین میکنند. بنابراین نوع پوشش های کارت سبز بیمه شخص ثالث میتواند متفاوت باشد.
سیستم کارت سبز چیست؟
نظام کارت بیمه خودرو بینالمللی وسایل نقلیه موتوری موسوم به سیستم کارت سبز بر مبنای توصیه کمیسیون اقتصادی برای اروپا بنیان نهاده شد. براساس قطعنامه سازمان ملل متحد، قرارداد لندن یا موافقتنامه هماهنگ بین دفاتر Uniform Agreement پیریزی شد که عملیات سیستم کارت سبز بر پایه مفاد آن انجام میشود. فعالیت اجرایی این سیستم از اول ژانویه سال ۱۹۵۳ آغاز به کار کرد.
نحوه عضویت
شرط اصلی عضویت در سیستم کارت سبز این است که در کشور متقاضی عضویت، بایستی قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری یعنی قانون بیمه اجباری شخص ثالث Compulsory Third Party Liability وجود داشته باشد.
اعضای کارت سبز
در حال حاضر به جز ۵ کشور ایران، عراق، تونس، مراکش و رژیم صهیونیستی ۴۵ کشور دیگر عضو این سیستم هستند. اکثر کشورهای عضو در قاره اروپا داخل این لیست قرار دارند. همچین، حدود ۲۲۰ میلیون وسیلهنقلیه موتوری در محدوده جغرافیایی سیستم کارت سبز تردد میکنند.
دفاتر کارت سبز
در هر کشور عضو سیستم کارت سبز، یک دفتر ملی کارت سبز وجود دارد. دفتر ملی کارت سبز مطابق با قوانین و مقررات ملی هر کشور، عهدهدار مدیریت، رسیدگی و پاسخگویی در زمینه خسارات ناشی از تصادفات وسایل نقلیه موتوری کشورهای عضو است.
دفتر کارت سبز در هر کشور بر طبق رویه صدور بیمه در کشور صادرکننده کارت سبز عمل میکند و در روند عملیات تسویه، خسارات ناشی از حوادث ایجاد شده توسط رانندگان خارجی و بر حسن اجرای عملیات طبق مفاد موافقتنامه هماهنگ بین دفاتر، نظارت دارد. کلیه دفاتر کارت سبز، عضو دفتر مرکزی کارت سبز هستند که مقر اصلی آن در لندن است. دفتر کارت سبز بیمه مرکزی ایران در جایگاه دفتر کارت سبز ایران مسئولیت نظارت بر حسن اجرای مفاد آئین نامه داخلی را به عهده دارد.
کارت سبز را چه نهادی صادر می کند؟
کارت سبز توسط شرکتهای بیمهای که در هر کشور اجازه صدور بیمهنامه شخص ثالث را دارند و به عضویت دفتر کارت سبز آن کشور پذیرفته شده باشند، صادر میشود.
در ایران، شرکت سهامی بیمه ایران به عنوان تنها شرکت بیمهای که عضو دفتر کارت سبز ایران است، اجازه صدور کارت سبز را دارد.
در صورت وقوع تصادفی که مقصر آن یک راننده خارجی دارای بیمه خودرو کارت سبز باشد: زیاندیدگان میتوانند به دفتر کارت سبز آن کشور که تصادف در آنجا واقع شده، مراجعه و با استفاده از راهنماییهای دفتر کارت سبز، هزینه خسارت وارد شده را دریافت کند.
هزینه بیمه بین المللی خودرو چگونه محاسبه میشود؟
تهیه بیمه بین المللی یک موضوع مهم است. بیمه بین المللی خودرو هم مانند سایر بیمهها هزینههایی دارد. هزینه بیمه بین المللی برای مواردی به شرح زیر دریافت میشوند:
- ترجمه گواهینامه موتور
- ترجمه گواهینامه یک ساله خودرو
- ترجمه گواهینامه خودرو + موتور
- ترجمه گواهینامه سه ساله
- دفترچه مالکیت
- پلاک ترانزیت (خودرو)
- پلاک ترانزیت (موتور)
- کارنه دو پاساژ ۵ برگی
- کارنه دو پاساژ ۱۰ برگی
- کارنه دو پاساژ ۱۵ برگی
- کارنه دو پاساژ ۲۵ برگی
- کارت عضویت
چگونه کارت بیمه خودرو بین المللی بگیریم؟
همانطور که گفته شد، فقط شرکت سهامی بیمه ایران، عضو دفتر کارت سبز ایران است. این شرکت بیمه، عملیات صدور و خسارت کارت سبز را در ایران انجام میدهد. باید بدانیم که داشتن گواهینامه بین المللی برای استفاده از خدمات بیمه کارت سبز الزامی بوده است. با در دست داشتن مدارک زیر میتوانید به شرکت بیمه ایران مراجعه کرده و درخواست خود را مبنی بر صدور کارت بیمه شخص ثالث خودرو بین الملل ارائه نمایید:
- اصل گذرنامه
- اصل گواهینامه بین الملل
- یک قطعه عکس
- پرداخت مبلغ حدود ۱۵۰/۰۰۰ تومان پول میتوانید به مراکز صدور گواهینامه بین المللی مراجعه کنید.
بیمه شخص ثالث بین المللی را کدام شرکت ها ارائه میدهند؟
بیمه شخص ثالث بین المللی توسط اعضای کارت سبز صادر میشود. در میان تمامی کشورهای جهان، کشورهای اروپایی، ایران، عراق، مراکش و تونس عضو کشورهای کارت سبز هستند. در هر کشورِ عضو کارت سبز، یک دفتر ملی وجود دارد که کاملا مطابق با قوانین و مقررات ملی آن کشور عمل میکند. توجه کنید که برای دریافت خسارات ناشی از تصادف رانندگی در کشورهای عضو کارت سبز، باید مدارک لازم را از پلیس کشور خارجی دریافت و سپس به دفتر ملی بیمه کارت سبز در ایران مراجعه کنید.
در ایران، تنها شرکت بیمهای که بیمه شخص ثالث بین المللی خودرو را صادر میکند، شرکت بیمه ایران است. برای تهیه بیمه خودرو بین المللی برای سفر خارجی میتوانید وارد سایت شرکت بیمه ایران شوید یا با کارشناسان این شرکت تماس بگیرید.
آیا امکان تهیه بیمه بدنه خودرو برای سفرهای خارجی وجود دارد؟
همان طور که بیمه شخص ثالث در ایران اجباری است، تمامی کسانی که قصد سفر خارجی به کشورهای عضو کارت سبز خودرو را دارند، باید برای تهیه بیمه شخص ثالث بین المللی خودرو اقدام کنند. اما سوالی که ذهن بسیاری از این افراد را به خود مشغول کرده، بیمه بدنه است. آیا باید برای سفرهای خارجی بیمه بدنه خودرو خریداری کرد؟
کسانی که قصد سفر خارجی با خودروی شخصی را دارند، باید هزینه پوشش ترانزیت خود را پرداخت و سپس از شرکتهای بیمهگر مختلف، بیمه بدنه خودرو خریداری کنند. اگر در کشور دیگری تصادفی رخ داد، لازم است از صحنه تصادف و خودروی خود عکس و فیلم بگیرید. بهتر است نحوه گرفتن عکس و فیلم را از مامور بیمه بپرسید، چون این مدارک در بازگشت به ایران و برای دریافت خسارت الزامی هستند. با در دست داشتن گزارشهای پلیس محلی و تصاویر میتوانید به دفتر بیمه مراجعه و برای دریافت خسارت اقدام کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.