بیمه شخص ثالث تاکسی چیست؟
آیا بیمه شخص ثالث تاکسیها و ماشینهایی که برای مسافرکشی استفاده میشوند با ماشینهای شخصی فرق میکند؟ اگر با ماشین شخصی خودمان مسافرکشی میکنیم هم باید بیمه ثالث تاکسی بخریم؟ اصلا بیمه تاکسی چه مواردی را پوشش میدهد که بیمه ثالث ماشین شخصی آن را پوشش نمیدهد؟ اگر شما هم این روزها با ماشینتان در اسنپ و تپسی کار میکنید یا میخواهید یک تاکسی بخرید و نمیدانید باید چه نکاتی را موقع خرید بیمه شخص ثالث برای ماشینتان رعایت کنید، حتما تا انتهای این مقاله با راهکار آکادمی همراه باشید.
بیمه شخص ثالث تاکسی چیست؟
بیمه شخص ثالث تاکسی هم درواقع همان بیمه شخص ثالث اجباری برای همه ماشینهاست. منتها معمولا تاکسیها بهدلیل اینکه ساعتهای طولانیتری در خیابانها تردد میکنند بیشتر هم تصادف میکنند. برای همین باید 10% حق بیمه بیشتر پرداخت کنند. برای تاکسیهای برونشهری هم که مسافر در خارج شهر جابهجا میکنند هم 20% حق بیمه بیشتر محاسبه میشود.
عوامل موثر در قیمت بیمه شخص ثالث تاکسی
درست مثل ماشینهای شخصی قیمت بیمه شخص ثالث تاکسیها هم اول از همه به مبلغ دیه هر سال بستگی دارد. همچنین علاوه بر نرخ دیه انسان کامل در محاسبه حق بیمه ثالث برای تاکسیها معمولا عوامل زیر هم درنظر گرفته میشوند:
- نوع و مدل ماشین (تعداد سیلندر)
- سال ساخت ماشین (اگر تاکسی بیش از 15 سال سن داشته باشد، برای هرسال دو درصد به قیمت حق بیمه اضافه خواهد شد.)
- میزان و مبلغ سقف تعهدات پوشش مالی بیمه شخص ثالث
- مدت اعتبار بیمه شخص ثالث (یکساله یه کوتاهمدت)
- میزان تخفیف عدم خسارت
- جریمه دیرکرد بیمهنامه
چرا بیمه ثالث تاکسیها گرانتر از ماشینهای شخصی است؟
همانطور که گفتیم تاکسیها به دلیل نوع کاربریشان عملا بیشتر در معرض خطر تصادف هستند. تاکسیها مجبورند ساعتهای زیادی در خیابانهای شلوغ و پر از ترافیک تردد کنند. درضمن جدا از راننده همیشه تعدادی سرنشین هم دارند که خدای نکرده آسیب و صدمه به آنها هم باید جبران شود. یعنی رانندگان تاکسی در معرض خطر ادعای جراحات شخصی مسافران هم هستند. گاهی هم برای افزایش تعداد مسافران، رانندگان تاکسی از وسایل نقلیه بزرگتری مثل ون استفاده میکنند که بیمه آنها گرانتر است. بنابراین ریسک خسارت بیمه شخص ثالث برای تاکسیهای درونشهری و برون شهری بسیار بیشتر از دیگر ماشینهای شخصی است و قیمت آن هم بیشتر میشود.
بیمه شخص ثالث تاکسی اینترنتی
این روزها بازار کار در سامانههای اینترنتی مسافربری مثل اسنپ، تپسی، ماکسیم، کارپینو و … زیاد شده است. خیلیها هستند که در کنار شغل اصلی خود دستکم در زمانهای آزاد یا رفتوآمد از محل کار به خانه بهعنوان تاکسی اینترنتی مسافرکشی میکنند. نکته مهم این است که همه این ماشینها هم حتما و حتما باید بیمه شخص ثالث با کاربری مسافرکش بخرند وگرنه اگر تصادف کنند و بخواهند خسارت بگیرند ممکن است به مشکل بربخورند.
عواقب نداشتن بیمه شخص ثالث تاکسی برای مسافرکشی با ماشین شخصی
اگر برای ماشینی که در اسنپ و تپسی یا حتی آژانس کار میکند یک بیمه ثالث ماشین شخصی بخریم و موقع کار تصادف کنیم و خدای نکرده یک نفر فوت کند باید دستکم 10 درصد از مبلغ دیه تعیین شده آن سال در ماههای حرام (محرم، رجب، ذیحجه، ذیقعده) را خودمان پرداخت کنیم. قیمت دیه ماههای حرام در سال 1401 هم 800 میلیون است و 10 درصد این مبلغ یعنی 80 میلیون تومان! مبلغی که عملا تا 400 برابر از قیمت حق بیمهای که پرداخت نکردهایم هم بیشتر میشود! تازه اگر از ماشین شخصی بهعنوان مسافربر برونشهری استفاده کنیم و بیمه شخص ثالت تاکسی برونشهری نخریم که این مبلغ تا 20 درصد دیه تعیینشده هرسال افزایش پیدا میکند.
البته قانون میگوید در نهایت بیمه شخص ثالث راننده مقصر باید خسارت فرد آسیبدیده را بهطور کامل پرداخت کند. یعنی شرکت بیمه راننده مقصر مبلغ خسارت شخص ثالث آسیبدیده را کامل پرداخت میکند و بعدا تفاوت این مبلغ را از راننده مقصر میگیرد. پس اگر بهعنوان راننده اسنپ یا آژانس کار میکنید، بیمهنامه معمولی ثالث به اندازه کافی از شما، ماشینتان و مسافرانتان محافظت نمیکند. اگر از ماشین خود برای مسافرکشی استفاده میکنید، باید حتما بیمه نامه ثالث تاکسی داشته باشید.
قیمت بیمه شخص ثالث تاکسیهای درون شهری و برون شهری
در حال حاضر قیمت بیمه شخص ثالث برای تاکسیهای درون شهری 10 درصد و بیمه شخص ثالث خودروهای برون شهری 20 درصد از خودروهای سواری بیشتر است. در صورت تاخیر در تمدید بیمهنامه، جریمهای بر کل بیمه نامه اعمال خواهد شد.
قیمت بیمهشخص ثالث تاکسی در سال1401
خودروهای سواری
نرخ بیمه شخص ثالث تاکسیها به شرح جدول زیر است:
نوع وسیله نقلیه | مبلغ پایه |
تاکسی پراید | 3053600 تومان |
تاکسی سمند | 3589300 تومان |
تاکسی پژو | 3589300 تومان |
تاکسی 405 | 3589300 تومان |
ماشینهای اتوکار
ماشین اوتوکار 7 نفره | 67.220.000 |
ماشین اوتوکار 9 نفره | 69.160.000 |
ماشین ون با ظرفیت 10 نفر | 69.930.000 |
جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث تاکسیها
همانطور که گفتیم، در صورتی که صاحبان وسیله نقلیه نسبت به تمدید بیمه خود اقدام نکنند، مشمول جریمه خواهند شد. نرخ جریمه با توجه به تعداد سیلندر و نوع خودرو تعیین میشود.
خودروهای کمتر از 4 سیلندر | 5308 |
خودروهای 4 سیلندر | 7390 |
قوانین بیمه شخص ثالث تاکسی
بهطور کلی قانون میگوید که برای رانندگی با یک ماشین حتما باید گواهینامه متناسب با آن ماشین را داشته باشیم. یعنی اگر قرار است یک کامیون را برانیم حتما باید گواهینامه پایه یک داشته باشیم. برای رانندگی با تاکسی هم همین است. اگر گواهینامه نداشته باشیم حتی با داشتن بیمه شخص ثالث هم خسارتی به ما تعلق نمیگیرد.
از طرف دیگر هم بر اساس قانون فقط فردی اجازه رانندگی با ماشینهایی که بهعنوان وسیله جابهجایی مسافر استفاده میشوند را دارد که پروانه يا كارنامه كار داشته باشد. نکته مهم این است نداشتن پروانه يا كارنامه كار مثل نداشتن گواهینامه باعث عدم پرداخت خسارت نمیشود. یعنی در شرایط زیر هم همچنان بیمه شخص ثالث به بیمهشده تعلق میگیرد:
- اگر راننده تاکسی تصادف منجربه جرح یا شکستگی داشته باشد و کارنامه نداشته باشد
- اگر راننده تاکسی کسی غیر از مالک و صاحب تاکسی و کارنامه باشد
البته اگر در گواهینامه راننده مقصر منعی برای رانندگی ماشین مسافربری وجود نداشته باشد. حتی اگر گواهینامه فرد مقصر هم محدودیتی برای رانندگی با ماشین مسافربر داشته باشد، باز هم شرکت بیمه باید خسارت واردهشده به اشخاص ثالث را پرداخت کند. منتها در این شرایط شرکت بیمه تمام یا بخشی از خسارت را از راننده مقصر میگیرد. درضمن خسارت خود راننده هم، قابل پرداخت نیست. پس به صورت کلی:
- شخص برای رانندگی باید گواهینامه متناسب با همان ماشین را داشته باشد. در صورت نداشتن گواهینامه، بیمه شخص ثالث به شخص تعلق نخواهد گرفت.
- در صورتی که گواهینامه راننده مقصر منعی برای رانندگی ماشین مسافربری داشته باشد، شرکت بیمه بخشی از خسارات را پرداخت خواهد کرد و پرداخت باقی مانده خسارت بر عهده راننده خواهد بود.
- تمام رانندگان تاکسی موظف به داشتن پروانه خودرو هستند. اما نداشتن پروانه خودرو، مانند گواهینامه باعث عدم پرداخت خسارت بیمه نمیشود.
سخن پایانی
بیمه شخص ثالث، از انواع بیمه نامههایی است که داشتن آن برای تمام رانندگان خودرو اجباری است. بیمه شخص ثالث تاکسی تفاوتی با بیمه شخص ثالث ماشینهای عادی ندارد، اما از آنجایی که رانندگان تاکسی به دلیل تردد زیاد در سطح شهر در معرض خطرات بیشتری قرار دارند، موظف به پرداخت حق بیمه بیشتری هستند. در این مقاله به معرفی و بررسی محاسبه این بیمه پرداختیم.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.