بیمه شخص ثالث خودرو
بیمه شخص ثالث خودرو، یکی از بیمه هایی است که توسط شرکت های بیمه گر مختلفی به افرادی که دارای خودرو های مختلف می باشند، تعلق خواهد گرفت. بیمه شخص ثالث خودرو برخلاف بیمه بدنه، یک بیمه اختیاری نیست و همه افراد باید این بیمه را به اجبار خریداری کنند در این مطلب از سایت راهکار به این موضوع پرداختیم.
خریداری کردن یک خودرو تنها برای تردد در خیابان های شهر کافی نیست! به هر حال باید بعد از خرید خودرو یک سری امور دیگری را نیز انجام داد. بیمه شخص ثالث خودرو، بیمه ای است که همه افرادی که دارای یک خودرو می باشند، می بایست آن را خریداری کنند. خرید بیمه شخص ثالث برای تمامی خودرو های کشور ایران اجباری است و بدیهی است که بدون دریافت این بیمه، مشکلاتی برای افراد رخ خواهد داد.
در ادامه این مقاله قصد داریم شما را با جزئیات مربوط به دریافت بیمه شخص ثالث خودرو، مزایا بیمه شخص ثالث خودرو و همچنین معایب این بیمه آشنا کنیم.
شاید برای خیلی از افراد پیش امده باشد که اصلا بیمه شخص ثالث چیست؟ چرا اسم این بیمه ثالث است؟ اگر بیمه شخص ثالث نداشته باشیم چه می شود؟
اینها سوالات مهم و اساسی در ارتباط با بیمه شخص ثالث است که در این مطلب به آنها جواب میدهیم.
تاریخچه مختصری از بیمه شخص ثالث
پس از جنگ جهانی اول، استفاده از خودرو رواج بسیاری پیدا کرد و استفاده از این وسیله نقلیه برای سفر و حمل کالا و رفت و آمد و … منجربه خسارات متعددی در رانندگی نیز گردید چراکه بیشتر خودروهای مورد استفاده در آن زمان از لحاظ ساختار و ایمنی بسیار خطرناک بودند. با وجود چنین اتفاقاتی رانندگان مجبور بودند هزینههای گزافی را در زمان تصادف برای تعمیر و جبران خسارات اتفاق افتاده پرداخت کنند. اولین بیمه خودرو در سال ۱۸۹۸ و بعد از ساخت اولین خودروی گازوئیلی در آمریکا صادر شد.
در ایران، قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسیله نقلیه موتوری زمینی در قبال شخص ثالث که با نام بیمه شخص ثالث معروف است در ۲۹ دی ماه سال ۱۳۴۷ به تصویب رسید و بیمه گذاران این بیمه نامه میتوانستند از پوششهای این بیمه نامه در مقابل خسارات وارد شده به اشخاص ثالث استفاده کنند.
با تاسیس بیمه مرکزی در سال ۱۳۵۰، این بیمه نامه در کنار بیمه بدنه یکی از زیر شاخههای بیمه های خودرو قرار گرفت و با تصویب قانون های مختلف به صورت یک بیمه نامه جامع و اجباری در ایران شد.
اگر دارای خودرو یا هر نوع وسیله نقلیه دیگری باشید، با بیمه شخص ثالث خودرو آشنایی دارید؛ اما آیا می دانید که مراحل دریافت بیمه شخص ثالث خودرو چیست؟ آیا می دانید که چرا به این بیمه، بیمه شخص ثالث گفته می شود؟
به طور کلی دو نوع بیمه برای خودرو وجود دارد که عبارتند از :
۱بیمه شخص ثالث خودرو
۲بیمه بدنه خودرو
که می توانند برای جبران خسارت های خودرو مورد استفاده قرار گیرند. بیمه شخص ثالث خودرو که به بیمه خودرو نیز معروف است، یک بیمه اجباری است؛ اما خرید بیمه بدنه اجباری نیست و هر یک از افراد می توانند بسته به نظر خود بیمه بدنه خودرو را خریداری کنند.
همه افرادی که یک خودرویی را خریداری می کنند، می بایست هزینه مربوط به بیمه شخص ثالث خودرو را به یک شرکت بیمه گر بپردازند. به طور کلی شرکت های مختلفی برای خرید بیمه شخص ثالث ماشین وجود دارند که افراد می توانند بسته به نظر خود از یکی از این شرکت های بیمه گر استفاده کنند؛ اما در نظر داشته باشید که هزینه بیمه شخص ثالث ماشین برای تمامی خودرو ها در هر یک از شرکت های بیمه گر ثابت است.
چرا اسم این بیمه نامه ثالث است؟
اگر در حادثه و تصادف در برخورد با افراد و خودروهای دیگر خسارت مالی یا جانی به آنها وارد شود، راننده خودروی مقصر ملزم است که خسارت اتفاق افتاده را جبران نماید. در برخی از حوادث ممکن است خسارات بسیار سنگینی اتفاق افتاده بیافتد که پرداخت چنین خسارتی برای راننده مقصر بسیار سخت باشد. از این رو بیمه شخص ثالث با دریافت مبالغی به صورت اقساط و یا به صورت نقدی خسارات اتفاق افتاده را به صورت یکجا به فرد زیان دیده پرداخت میکند.
نام این بیمه نامه به این علت بیمه ثالث گفته میشود که در بیمه شخص ثالث راننده وسیله نقلیه را میتوان شخص اول در نظر گرفت، شرکت بیمه شخص ثانی است که خسارت را پرداخت میکند و در نهایت شخص ثالث فرد زیان دیده در حادثه است. در واقع هر فرد دیگری به غیر از راننده که در یک حادثه تصادف، زیان مالی و جانی داشته باشند شخص ثالث به حساب می آید و خسارتش با این بیمه نامه قابل جبران میباشد.
از چه زمانی و چرا این بیمه اجباری شد؟
قانون بیمه اجباری مسوولیت مدنی دارندگان وسیله نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث در شهریور ماه سال ۱۳۸۷ به طور آزمایشی تصویب شد، بعد از این سال با تصویب قانون جدید بیمه شخص ثالث به عنوان یکی از انواع بیمه نامه های اجباری قرار گرفت.
بر اساس مصوبه مجلس، دارندگان وسیله نقلیه موتوری زمینی که از خارج وارد ایران میشوند درصورتی که خارج از کشور وسیله نقلیه خود را در مقابل خساراتی که بر اثر حوادث ناشی از آن به موجب بیمهنامهای که از طرف بیمه مرکزی معتبر شناخته میشود بیمه نکرده باشند، مکلفند هنگام ورود به مرز ایران وسیله نقلیه خود را در قبال خسارتهای بدنی و مالی که در اثر حوادث نقلیه مزبور یا محصولات آنها به اشخاص ثالث وارد میشود حداقل به میزان مندرج در ماده ۸ این قانون بیمه کنند. همچنین دارندگان وسیله نقلیه ایرانی که از کشور خارج میشوند موظفند هنگام خروج با پرداخت حق بیمه مربوطه وسیله نقلیه خود را در مقابل خساراتی که بر اثر حوادث نقلیه مذکور در خارج از کشور به اشخاص ثالث ایرانی وارد شود حداقل به میزان مندرج در ماده ۸ این قانون و نیز بیمه حوادث راننده موضوع ماده۳ این قانون بیمه کنند. در غیر این صورت از تردد وسایل مذکور توسط مراجع ذیربط جلوگیری میشود.
علت اجباری شدن این بیمه نامه را میتوان مربوط به خساراتی دانست که این بیمه نامه تحت پوشش خود دارد. با افزایش تعداد تصادفات رانندگی به خصوص تصادفات منجر به جرح و فوتی که در ماه حرام اتفاق میافتند و یا حتی خسارات مالی بالایی که در تصادفات بعد از افزایش قیمت خودروها در سال های اخیر اتفاق افتاده است داشتن این بیمه نامه را الزامی میکند.
تعریف شخص ثالث در انواع بیمه نامه های مسئولیت
پیش از آنکه توضیح دیگری ارائه دهیم، باید خاطر نشان کنیم که شخص ثالث شامل افراد و حتی اشیا زیان دیده می باشد.
تمامی بیمه نامه های مسئولیت شامل کلوزی به عنوان پوشش در قبال افراد ثالث وجود دارد. بیمه گذار قادر است با انتخاب این کلوز برای اشخاص ثالث غیر مرتبط با فعالیت بیمه گذار بر اساس قوانین جاری کشور تحت پوشش قرار بگیرد و از این طریق تمامی خسارت های جانی و مالی زیان دیدگان جبران خواهد شد.
لیست انواع بیمه های مسئولیت که این پوشش را دارا هستند، به شرح زیر است:
بیمه مسئولیت مدنی ناشی از اجرای عملیات ساختمانی
بیمه مسئولیت مدنی ناشی از آتش سوزی
بیمه مسئولیت مدنی جامع شهرداری
بیمه مسئولیت شهربازی ها
بیمه مسئولیت نگهداری آسانسورها
بیمه مسئولیت مدیران پارکینگ در قبال اشخاص ثالث
بیمه شخص ثالث مجموعه های ورزشی
حقوق اشخاص ثالث شامل چه مواردی است؟
انواع خسارت های مالی و جانی که تحت پوشش بیمه قرار می گیرند، همان حقوق اشخاص ثالث در بیمه است.
خسارت جانی
هر گونه آسیب جسمی که به اشخاص ثالث در انواع بیمه نامه در اثر فعالیت بیمه شده و در حوادث مورد بیمه یا توسط خودروی بیمه شده وارد شود و موجب مرگ، نقص عضو یا آسیبی شود که موجب هزینه پزشکی برای شخص ثالث گردد؛ خسارت جانی می گوییم. تمامی هزینه های خسارت جانی مانند آسیب های بدنی، شکستگی، نقص عضو و از کارافتادگی (جزئی یا کلی، موقت یا دائم) و نهایتا خسارت فوت شخص ثالث با دارا بودن بیمه نامه قابل جبران خواهد بود. برای مثال حتی خسارت دیه و دیگر مواردی که در خسارت های جانی برای فرد ثالث رخ می دهد، با دارا بودن بیمه قابل جبران خواهد بود.
توجه: میزان تعهدات خسارت جانی در بیمه شخص ثالث خودرو طبق دیه مصوبه همان سال تعیین می گردد. برای مثال در سال 1398 میزان تعهدات جانی برای ماه های عادی 270 میلیون تومان و برای ماه های حرام 360 میلیون تومان تعیین شده است.
خسارت مالی
تمامی خسارت هایی که به اموال شخص دیگری وارد شود، خسارت مالی نامیده می شود. برای مثال خسارت به خودرو های دیگر در تصادفات، خسارت وارده به گاردریل جاده و سایر خسارات مالی تصادفات رانندگی تحت پوشش این بیمه نامه قرار می گیرند.
توجه: میزان خسارت های مالی بر اساس سقف تعهدات خریداری شده در بیمه نامه مشخص می شود.
میزان تعهدات مالی بیمه نامه وسایل نقلیه در قبال اشخاص ثالث (یا همان بیمه شخص ثالث) در بیمه مسئولیت مدنی معمولا بر روی بیمه نامه درج می شود. همچنین میزان تعهدات بیمه شخص ثالث در ابتدای هر سال شمسی با تغییر میزان دیه در ماه های حرام و عادی محاسبه و اعلام می شود. در سایر انواع بیمه نامههای مسئولیت، میزان خسارت جانی بر اساس میزان و نوع خسارت اتفاق افتاده و اگر خسارت دیه داشته باشد، خسارت بر اساس میزان دیه در ماه حرام و ماه عادی محاسبه میشود.
تعریف شخص ثالث در انواع بیمه نامه های مسئولیت
پیش از آنکه توضیح دیگری ارائه دهیم، باید خاطر نشان کنیم که شخص ثالث شامل افراد و حتی اشیا زیان دیده می باشد.
تمامی بیمه نامه های مسئولیت شامل کلوزی به عنوان پوشش در قبال افراد ثالث وجود دارد. بیمه گذار قادر است با انتخاب این کلوز برای اشخاص ثالث غیر مرتبط با فعالیت بیمه گذار بر اساس قوانین جاری کشور تحت پوشش قرار بگیرد و از این طریق تمامی خسارت های جانی و مالی زیان دیدگان جبران خواهد شد.
مصوبه ای برای بیمه شخص ثالث مقصر حادثه!
در سال های گذشته اگر حادثه ای برای راننده مقصر حادثه مانند هزینه پزشکی، نقص عضو و فوت رخ می داد، آن شخص طبق قانون قادر نبود از محل بیمه شخص ثالث خود برای جبران خسارات فوق استفاده نماید. اما طبق آخرین مصوبه هیئت وزیران و با پیشنهاد بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تصویب شورای عالی بیمه، آیین نامه اجرایی ماده 3 قانون بیمه اجباری شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه و حق بیمه بیمه نامه حوادث راننده مسبب حادثه تصویب شد تا راننده مقصر نیز تحت پوشش بیمه شخص ثالث خودروی خود قرار بگیرد.
مصوبه فوق طی 16 ماده در تابستان سال 1396 تصویب و جهت اجرا ابلاغ شد. شرکت های بیمه با توجه به ماده 3 این مصوبه موظف شدند هنگام صدور بیمه نامه شخص ثالث با دریافت حق بیمه شخص ثالث، کلیه امور مربوط به بیمه حوادث راننده مقصر را نیز انجام دهند. بر این اساس راننده مقصر حادثه قادر خواهد بود در صورت داشتن خسارت جانی مانند هزینه پزشکی، نقص عضو و فوت از بیمه شخص ثالث خودروی خود استفاده کند.
در این مقاله سعی شد به سوالات متداول شما در حوزه بیمه شخص ثالث بپردازیم. در صورتی که برای بیمه شخص ثالث خودرو و سایر بیمه نامه ها مانند بیمه مسئولیت مدنی سوالی ذهن شما را مشغول کرده است، از طریق بخش نظرات کاربران در پایین همین صفحه نسبت به طرح سوال خود اقدام نمایید و پاسخ آن را از کارشناسان ما دریافت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.