بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد چه شرایطی دارد؟
بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد چه شرایطی دارد؟بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد برای خودروهایی در نظر گرفته میشود که در شهرهای آزاد قشم، کیش، چابهار، ارس، انزلی، اروند و ماکو هستند. از طرفی هم اگر به این شهرها در مناطق آزاد سفر کرده باشید، مشاهده میکنید که بیشتر خودروها به صورت وارداتی بوده و جزء خودروهای لوکس و نامتعارف شناخته میشوند. همچنین پلاک خودروهای این مناطق با پلاک خودروهای سایر شهرهای کشور متفاوت است.
بیمه شخص ثالث برای این خودروها هم ضروری است؛ البته که قیمت و پوششهای بیمه ثالث برای خودروهای مناطق آزاد کمی تفاوت دارد، اما به طور کلی با توجه به قانون، خرید این بیمه نامه الزامی است. در این مقاله سعی داریم برای افرادی که محل زندگی یا کسب و کار آنها در مناطق آزاد است توضیحاتی درباره قوانین بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد داشته باشیم تا با این بیمه نامه بیشتر آشنا شوید. با ما تا انتهای متن همراه باشید.بیمه شخص ثالث یکی از پرکاربردترین بیمه نامههای صنعت بیمه است؛ این بیمهنامه برای تمام خودروها اجباری بوده و تمام صاحبان خودرو باید آن را خریداری کنند. در حقیقت، بیمه شخص ثالث جبران هزینههای مالی و جانی که برای اشخاص ثالث در حادثههای رانندگی ایجاد میشود را انجام میدهد. همچنین در صورت عدم تمدید بیمه نامه یا عدم تهیه بیمه ثالث با جریمه و توقیف خودرو مواجه خواهید شد. از این رو اهمیت این بیمه نامه به طور کامل مشخص است.
برخی افراد از نحوه بیمه مناطق آزاد سوال دارند؛ برخی ادیگر هم درباره علت نام گذاری بیمه شخص ثالث سؤال دارند که بهتر است این بیمه نامه سه طرفه را اینگونه تعریف کنیم؛ در بیمه شخص ثالث به صاحب خودروها (بیمهگزار) شخص اول، به شرکت بیمه (متعهد شونده پرداخت خسارتها) شخص ثانی و به اشخاص زیان دیده در حوادث رانندگی شخص ثالث گفته میشود. همچنین این بیمه نامه دو نوع پوشش جانی و مالی را برای جبران خسارتهای ایجاد شده ناشی از حادثه تصادف برای اشخاص ثالث در نظر میگیرد. از طرفی هم برای جبران خسارتهای جانی راننده مقصر، پوششی با عنوان بیمه حوادث راننده در نظر گرفته شده که همراه بیمه نامه شخص ثالث خواهد بود. در حقیقت به عنوان پوشش در نظر گرفته خواهد شد.
منطقه آزاد چیست؟
در کشور ایران، ۷ منطقه آزاد و ۶۴ منطقه اقتصادی وجود دارد که بیشتر این مناطق در بندرها یا نقاط مرزی هستند. با توجه به اینکه نیاز است یک شاهراه برای مبادلات اقتصادی با خارج مرزها ایجاد شود، بهتر است که توجه ویژهای به مناطق آزاد داشته باشیم. همانطور که در ابتدای متن اشاره شد، مناطق آزاد تجاری، قشم، کیش، چابهار، ارس، انزلی، اروند و ماکو جزء معروفترین و جذابترین مناطق آزاد ایران هستند.همچنین به طور معمول برای ایجاد رونق اقتصادی شرایط ویژهای در این مناطق ایجاد میشود. به طور مثال: این مناطق میتوانند از شرایط معافیتهای مالیاتی استفاده کنند یا نرخ گمرکی متفاوتی پرداخت کنند. از این رو ماشینهای مناطق آزاد با پلاک تجاری ثبت میشوند و تردد با این پلاکهای ویژه، شرایط بیمهای متفاوتی هم برای شرکتهای بیمهای ایجاد کرده است.
تفاوت پلاک خودروهای مناطق آزاد با سایر خودروها
همانطور که اشاره شد، برای جذب سرمایهگذارها در مناطق آزاد، تسهیلات ویژهای در نظر گرفته شده است. همچنین استفاده از خودروهای وارداتی را میتوان یکی از ویژگیهای مهم این مناطق دانست. علت اصلی آن هم میتواند این باشد که مالیات و گمرکی برای مناطق آزاد نسبت به سایر شهرها کمتر است.نکته مهم استفاده از خودروهای وارداتی این است که این خودروها هم باید پلاک داشته باشند و نمیتوانند از مناطق آزاد خارج شوند. در حقیقت اگر خودرویی با پلاک آزاد از این مناطق خارج شود جریمه خواهد شد و پلیس میتواند خودرو را توقیف کرده و به پارکینگ منتقل کند. البته که بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد هم یکی از شروط اصلی تردد خودروهای وارداتی است.
با پلاک مناطق آزاد تا چه محدودهای میتوان تردد داشت؟
در قانون راهنمایی و رانندگی تبصره ماده ۱۶ وجود دارد که شرایط تردد ماشینهای با پلاک مناطق آزاد را تا محدودهای مشخص میکند. محدودههای تردد خودروهای مناطق آزاد در برخی از شهرها متفاوت است که عبارتند از:پلاک منطقه آزاد انزلی تا شعاع ۵۰ کیلومتر،پلاک منطقه آزاد ماکو تا شعاع ۳۰ کیلومتر،پلاک منطقه آزاد چابهار تا شعاع ۳۰ کیلومتر،پلاک منطقه آزاد اروند تا مرکز استان (حدود ۱۲۰ کیلومتر).پلاک منطقه آزاد ارس تا مرکز استان (حدود ۱۳۰ کیلومتر).نکته: اگر خودرویی با پلاک مناطق آزاد از محدودههای مشخص شده خارج شوند به طور حتم غیر قانونی بوده و حکم ماشین قاچاق را خواهند داشت.
پوششهای بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد
بیمه شخص ثالث دو نوع پوشش جانی و مالی را برای وسایل نقلیه زمینی در نظر گرفته تا بتواند بهترین خدمات را به بیمهگزارها ارائه کند. همچنین قیمت اصلی این بیمه نامه با توجه به نرخ دیه اعلام شده در ابتدای سال و عوامل مختلفی مانند: سال ساخت خودرو، نوع کاربری، تخفیفهای بیمهای و جریمه تمدید بیمه نامه مشخص میشود.به طور کلی پوششهای بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد با سایر شهرها تفاوتی ندارند و به شرح زیر هستند:
پوشش خسارت جانی اشخاص ثالث
هنگامی که خسارتی برای جان اشخاص ثالث ایجاد میشود در این پوشش تا سقف تعهدات قابل جبران است. خسارتهایی مانند دیه فوت، نقص عضو و جراحات بدنی جزء پوشش جانی محسوب خواهد شد.
پوشش خسارت مالی اشخاص ثالث
در حادثه رانندگی ممکن است که خسارتی به اموال منقول یا غیر منقول اشخاص ثالث وارد شود که در این بیمه نامه تا سقف تعهدات شرکت بیمه قابل پرداخت و جبران است. در حقیقت تصادف دو خودرو ممکن است که خسارتهای مالی به همراه داشته باشد از این رو بهتر است بالاترین سقف خسارت بیمه شخص ثالث را برای خودرو انتخاب کرد.
پوشش سرنشین یا راننده مقصر حادثه رانندگی
با توجه به تعریف بیمه شخص ثالث، راننده مقصر تصادفات رانندگی یا مالک خودرو جزء اشخاص ثالث محسوب نمیشود و شرکت بیمه برای جبران خسارتهای مالی هیچگونه تعهدی ندارد. اما برای خسارتهای جانی و دریافت غرامت جانی و بدنی میتوان از پوشش سرنشین راننده استفاده کرد. در این پوشش سقف تعهدات بدنی معادل دیه در ماههای عادی سال است.
تعهدات بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد چیست؟
شرکتهای بیمه در بیمه نامه شخص ثالث تعهداتی دارند که به طور معمول به صورت سالانه تمدید میشوند. با توجه به قانون بیمه شخص ثالث، میزان تعهدات در این بیمه نامه با توجه به دیه اعلام شده در نظر گرفته میشود. دیه در سال ۱۴۰۱ برای ماههای حرام مبلغی معادل ۸۰۰ میلیون تومان و برای ماههای عادی سال مبلغی برابر با ۶۰۰ میلیون تومان اعلام شده است. این مبالغ برای پرداخت خسارتهای جانی در بیمه شخص ثالث است و برای جبران خسارتهای مالی باید ۲.۵ درصد یا همان یک چهلم مبلغ دیه را در نظر گرفت.
در سال ۱۴۰۱ مبلغ تعهدات خسارت مالی حداقل برابر با ۲۰ میلیون تومان است و این مبلغ با توجه به پوششهای انتخابی میتواند بیشتر شود. با پرداخت حق بیمه اضافی، استفاده از این بیمه تا سقف تعهدات ۴۰۰ میلیون تومان امکان پذیر است. با توضیحاتی که داده شد، توصیه میکنیم بالاترین سقف تعهدات را برای خودروهای وارداتی خریداری کرده تا در بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد بتوان خسارتهای بیشتری دریافت کرد.
قیمت بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد
با توجه به توضیحاتی که داده شد، بیمه شخص ثالث با در نظر گرفتن عوامل مختلفی محاسبه میشود که دیه مهمترین آنها خواهد بود. قبل از اینکه بخواهید برای خودروهای پلاک شده مناطق آزاد بیمه نامه ثالث تهیه کنید باید بدانید که نوع خودرو و مدل آن اهمیت ویژهای دارد و در نرخ حق بیمه نامه تأثیر مستقیم خواهد گذاشت، اما به طور پایهای نرخ شخص ثالث خودرو در سال ۱۴۰۱ با توجه به تعداد سیلندر عبارتند از:ماشینهای کمتر از ۴ سیلندر: ۲۳۴۴۰۰۰ تومان،پیکان، پراید و سپند: ۲۷۷۶۰۰۰ تومان،ماشینهای چهار سیلندر: ۳۲۶۳۰۰۰ تومان،سایر ماشینهای بالای چهار سیلندر: ۳۶۵۲۰۰۰ تومان.
همچنین به طور معمول حق بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد حدود ۳۰ درصد بیشتر از سایر شهرهای کشور خواهد بود؛ قیمت ماشینها علت اصلی این افزایش هزینه است، اما توصیه میکنیم که با رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی از بروز حادثه جلوگیری کنید تا نیازی به جبران خسارتهای ایجاد شده وجود نداشته باشد. هرچند که در مناطق آزاد با توجه به لوکس بودن خودروی افراد با دقت بیشتری رانندگی میکنند تا خسارتی به خودروی خود و شخص ثالث وارد نکنند.نکته: با توجه به اینکه موضوع مقاله برای بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد است اما بهتر است بدانید که برای خودروهایی مانند: تاکسیهای داخل شهر، تاکسیهای اینترنتی و تاکسیهای خارج از شهر نرخ حق بیمه نامه ۱۰ درصد بیشتر خواهد بود که این موضوع با توجه به میزان ریسک بیشتر خطرات برای این خودروها است.
استثنائات پوششهای بیمه شخص ثالث در مناطق آزاد
استثنائات بیمهای برای خودروهای تحت پوشش بیمه شخص ثالث تفاوتی ندارد. به علاوه اینکه در مناطق آزاد یا شهرهای دیگر کشور باشید هم تفاوتی ندارد. اگر بیمه مرکزی استثنائاتی را در نظر گرفته باشد، جبران خسارت در آن زمینه نخواهند داشت.از این رو پوششهای بیمه شخص ثالث عبارتند از:خسارتهای وارد شده به وسیله نقلیه راننده مقصر،خسارتهای وارد شده محمولات وسایل نقلیه مقصر حادثه،جریمه یا جزای نقدی،خسارتهای مستقیم و غیر مستقیم ناشی از تشعشعات رادیواکتیو و اتمی،اثبات قصد زیان دیده در ایراد صدمه به خود (مانند: خودکشی و سقط جنین)،خسارتهای ناشی از حوادث خارج کشور (مگر در صورتی که در متن بیمهنامه برای جبران این نوع خسارت بین بیمهگزار و بیمهگر توافقی صورت گرفته باشد.)
بیمه ماشین های خارجی در منطقه آزاد
همه ما میدانیم خودروهای لوکس و وارداتی که در مناطق آزاد هستند قیمت و ارزش بالایی دارند. اما ممکن است خسارتهایی به این خودروها در حین رانندگی و بر اثر تصادف ایجاد شود که نیاز به استفاده از بیمه شخص ثالث را لازم کند.قبل از اینکه درباره دریافت خسارت و مدارک آن توضیح دهیم بهتر است بدانید که طبق قوانین بیمه مرکزی، بیمه شخص ثالث با توجه به حداکثر سقف تعهدات خود، جبران خسارت میکند و با توجه به اینکه ماشینهای مناطق آزاد جزء خودروهای نامتعارف محسوب میشوند، استفاده همزمان از بیمه بدنه و بیمه شخص ثالث را توصیه میکنیم. با داشتن بیمه بدنه، در صورت بروز حادثههای شدید که خسارات مالی آن از سقف تعهدات بیمه نامه ثالث بیشتر است، هزینهها توسط این بیمهنامه جبران میشود.
به طور کلی برای دریافت خسارت از هر شرکت بیمهی معتبری تنها پنج روز کاری فرصت دارید تا به یکی از نمایندگیهای بیمه مراجعه کرده و به صورت کتبی اعلام خسارت کنید. پس از آن باید تشکیل پرونده داده و مدارک مورد نیاز را به کارشناس بیمه تحویل دهید. به طور کلی مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت از بیمه شخص ثالث عبارتند از:اصل کارت خودرو و کارت ملی راننده مقصر،اصل بیمه نامه و گواهینامه راننده مقصر،اصل بیمه نامه و گواهینامه زیان دیده،اصل کارت خودروی و کارت ملی زیان دیده،کروکی تصادف و یا گزارش مقامات انتظامی و قضائی،رأی دادگاه،تصویر برابر اصل شده نظریههای پزشکی قانونی به همراه خاتمه درمان،اصل یا تصویر برابر اصل شده کارت ملی و شناسنامه باطل شده متوفی،اصل برگ گواهی فوت، جواز دفن یا معاینه جسد،انحصار وراثت،تصویر برابر اصل شده خلاصه پرونده بالینی مراکز درمانی.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.