تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی چیست؟
اولین باری که نام کروکی غیر سازشی به گوشتان خورده است، چه حالتی پیدا کردید؟ احتمالاً اول از همه این سؤال در ذهنتان حک شده که کروکی غیر سازشی چیست؟ بعد اگر این مدل را داریم، پس سازشی دیگر چیست؟ اصلاً تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی چیست؟
اگر شما هم با دیدن این عنوان، چنین سؤالاتی در ذهنتان به وجود آمده، برای رسیدن به جواب مطالعه ادامه مقاله از راهکار را پیشنهاد میکنیم. وقتی تفاوت این دو را بدانید، آن وقت می دانید که دیگر در تصادفات چه مواقعی کروکی سازشی و چه موقعی غیر سازشی درخواست کنید. البته دقیقتر، افسر مشخص میکند.
کروکی چیست؟
اول از همه باید بدانیم که کروکی چیست. البته شمایی که این مقاله را برای مطالعه انتخاب کردهاید، احتمالاً می دانید کروکی چیست. اما بد نیست که تعریف دقیق آن را بدانیم. ببینیم آیا تعریف ذهنی شما با واقعیت آن تطابق دارد یا خیر.
اگر خیلی خلاصه و در یک جمله بخواهیم بدانیم، گزارش پلیس راهور با جزئیات کامل از صحنه تصادف را کروکی می گویند. نکته دیگر اینجاست که در مواقع کشیدن کروکی، صحنه تصادف نباید تکان بخورد. البته این مساله همیشه امکان پذیر نیست. به هر حال اگر مجبور به جابه جایی خودروها شدید، حتماً از صحنه عکس و فیلم بگیرید. بعد معرفی انواع کروکی که کشیده میشود به سراغ تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی میرویم.
انواع کروکی تصادف
مسلماً قبل از دانستن تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی باید تعریف این دو را بدانید. در این قسمت تعریف انواع کروکی آمده است:
کروکی سازشی
زمانی که دو طرف در خصوص مقصر و زیان دیده بودن با هم توافق دارند و مبلغ خسارت کمتر از حداقل تعهد مالی بیمه شخص ثالث است، در این حالت کروکی سازشی کشیده میشود. البته اگر هر دو بخواهند که به واحد خسارت بروند، در این دیگر مورد نیاز به کروکی نیست. فقط اگر مقصر تصادفات رانندگی به هر دلیلی امکان مراجعه نداشته باشند، میتوانند از افسر خسارت بخواهند که کروکی را بکشد. شاید بپرسید بیمه شخص ثالث چیست؟بیمه شخص ثالث، بیمه ای اجباری برای تمام دارندگان وسایل نقلیه زمینی در برابر خسارات جانی و مالی وارد شده به اشخاص ثالث است.
در بیمه شخص ثالث، مالك وسيله نقليه شخص اول به شمار مي آيد(كه در اكثر بيمهنامه ها تحت عنوان بيمهگزار شناخته مي شود)، شخص ثاني شركت بيمه است كه متعهد به جبران هزينه ها طبق قرارداد است (كه در بيمه نامه با عنوان بيمهگر درج مي شود) و در نهايت شخص ثالث فرد زيان ديده در حوادث رانندگي است (كه منظور غير از راننده مقصر است). تمامي اشخاصي كه در يك حادثه تصادف، زيان مالي و جاني مي بينند، تحت پوشش بيمه شخص ثالث قرار گرفته و اين بيمه هزينه هاي مربوط به درمان، فوت و خسارات وارد شده به اموال را جبران مي كند. در اين گونه اتفاقات، راننده مقصر هم مي تواند از مزاياي بيمه حوادث راننده كه شاخه اي جديد از بيمه شخص ثالث به شمار مي آيد استفاده كند.
کروکی غیر سازشی
حالا اگر بین دو طرف هیچ توافقی وجود نداشته باشد و البته مبلغ خسارت بیش از تعهد مالی و همچنین اینکه تصادف خسارت جانی هم باشد، در این حالت چارهای جز کروکی غیر سازشی نیست. در حقیقت باید گفت که در چنین شرایطی، شرکت بیمه بدون داشتن این کروکی خسارت را پرداخت نخواهد کرد. احتمالاً تا اینجای کار تا خودتان حدی با تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی آشنا شدهاید. سؤالی که اینجا پیش میآید این است که چه تصادفاتی برای دریافت خسارت از بیمه به کروکی نیاز دارند هستند؟
در چه مواردی کروکی غیر سازشی ترسیم میشود؟
اگر در هنگام حادثه، شرایط زیر وجود داشته باشد، باید کروکی غیر سازشی ترسیم شود:
- اختلاف نظر طرفین حادثه در مورد مقصر بودن دیگری
- عدم قبول نظریه افسر
- عدم تکمیل مدارک مانند گواهینامه، کارت خودرو، کارت بیمه شخص ثالث و برگه معاینه فنی
- خسارت بالای تعهد بیمهنامه مقصر حادثه و …
- تصادفات جرحی و فوتی و …
کروکی غیر سازشی برخلاف کروکی سازشی که یک صفحه است، شامل دو صفحه به صورت پشت و رو میشود. در صفحه نخست کروکی، مشخصات راننده مقصر و راننده زیاندیده به همراه نحوه وقوع حادثه، وضعیت خودروها یا عابران پیاده با جزئیات کامل شرح داده میشود. در صفحه دوم نیز مشخصات افسر به همراه نظریه او در مورد جزئیات حادثه و علت آن درج میشود.
کدام تصادفات نیازمند کروکی هستند؟
در تصادفات زیر، نیاز است که افسر حتما کروکی سازشی یا غیر سازشی، را ترسیم کند:
- تصادف با خودروهای نظامی، ماشین سنگین و موتور
- تصادفات زنجیره ای
- نداشتن گواهینامه یا بیمه نامه یکی از طرفین (به این مورد مجازات رانندگی بدون گواهینامه را هم اضافه کنید.)
- تصادف در شهر دیگر
- تصادف به دلیل عبور از چراغ قرمز
- تصادف و برخورد با اشیا ثابت
- پیوسته نبودن بیمه نامه
- گذشتن کمتر از ۲۰ روز از شروع بیمه نامه
- خسارت جرحی و فوت
- تصادف به دلیل دنده عقب رفتن
- تصادف برای بار دوم
- نامشخص بودن دلیل تصادف
- تصادف شاخ به شاخ
- تصادفاتی با خسارت مالی بیش از تعهد مالی در سال
البته این نکته را در نظر بگیرید که حتی اگر بین دو طرف توافق باشد؛ اما دلیل حادثه یکی از دلایل بالا باشد (مانند تصادف با اشیا ثابت)، در این صورت باز هم نیاز به کروکی است. اینجا است که تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی نمایان میشود.
در موارد زیر نیازی به داشتن کروکی نیست:
- نداشتن خسارت جرحی یا فوت
- خسارت کمتر از تعهد مالی در سال
- نداشتن اختلاف بین دو طرف
برای تصادف در پارکینگ عمومی، امکان کشیدن کروکی هم وجود دارد؛ البته اگر هر دو طرف توافقی نداشته باشند.
با مطالعه موارد بالا کمی با تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی آشنا شدید. اما در بخش بعدی خیلی مفصل تر در این باره صحبت کرده ایم.
تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی
حال به سراغ پاسخ سؤال اصلی میرویم، اینکه تفاوت کروکی سازشی با غیر سازشی چیست؟ در دو تعریف بالا به تفاوتهای اولیه اشاره کردیم؛ اما اکنون به طور کامل و جزئی بیشتر بررسی خواهیم کرد:
- اگر در تصادف، یکی از سرنشینان خودروی طرفین دچار آسیب جرحی شود، باید کروکی غیر سازشی کشیده شود. حتی اگر مالک خودرویی به دلیل سرعت زیاد با شیء ثابت برخورد یا چپ کند، باز هم نیاز به نوع کروکی غیر سازشی است. در این شرایط، طبق قوانین بیمه مرکزی ، بیمه بدون داشتن این نوع کروکی، خسارتی پرداخت نخواهد کرد. شاید این مهمترین تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی باشد.
- اگر یکی از طرفین به نظر افسر راهنمایی و رانندگی اعتراض داشته باشد، در اینجا نوع کروکی به غیر سازشی تغییر خواهد کرد. حتی اگر تصادف هم ساده باشد.
- اگر مبلغ خسارت بیش از حداقل تعهد مالی مشخص شده در آن سال باشد، کروکی غیر سازشی کشیده خواهد شد.
- کروکی سازشی دارای یک برگ و غیر سازشی دارای دو برگ است. در برگ دوم جزئیات بیشتر تصادف کشیده خواهد شد.
- مورد دیگر تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی این است که برای دریافت افت قیمت نیاز به داشتن کروکی غیر سازشی خواهید داشت.
- مرز مبلغ خسارت مالی در کروکی سازشی و غیر سازشی، حداقل تعهد مالی است. اگر کمتر باشد از نوع سازشی و اگر بیشتر باشد، از نوع غیر سازشی استفاده خواهد شد.
- از نوع سازشی برای تصادفات ساده و از نوع غیر سازشی برای تصادفات با خسارت سنگین و پیچیده مانند تصادف زنجیرهای استفاده میشود.
- اگر بین دو طرف توافقی باشد، از نوع سازشی و اگر توافقی وجود نداشته باشد، از نوع غیر سازشی استفاده خواهد شد.
- دیگر تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی این است که در نوع سازشی فقط نیاز است تا طرفین به مرکز واحد خسارت شرکت بیمه گر خودروی مقصر بروند. در نوع غیر سازشی گاهی نیاز است تا اول هر دو طرف به مراجع قضایی مراجعه کنند.
- خسارت سازشی در همان روز مراجعه مشخص و بعد از زمان مشخصی (حداقل ۲۴ ساعت بعد) واریز خواهد شد. در صورتی که در نوع غیر سازشی، خسارت بعد از رأی نهایی دادگاه (به ویژه در حالت داشتن خسارت جرحی) واریز میشود.
- در نوع غیر سازشی، گاهی نیاز است تا کروکی باز مورد بررسی قرار بگیرد؛ به ویژه، اگر بعضی جزئیات نامشخص باشد.
- آخرین مورد تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی این است که امکان اعتراض تنها به کروکی غیر سازشی وجود دارد.
تفاوت کروکی سازشی و غیر سازشی در نوع و شرایط استفاده است. البته اینکه در چه مواقعی نیاز است تا کروکی غیر سازشی یا سازشی استفاده شود، به تشخیص افسر مربوط است. گاهی شما قبول دارید که مقصر هستید و فقط خسارت مالی کمتر از حداقل تعهد مالی به شخص روبرو وارد شده باشد؛ اما اگر اعتراضی به رأی افسر داشته باشید، باید به مراجع قضایی برای شکایت مراجعه کنید. در چنین مواقعی بهتر است که حتماً از قبل با یک وکیل یا افسر باتجربه دیگری هم مشورت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.