شغل کارشناس بیمه
بیمه در زندگی امروز یک جز جدانشدنی زندگی افراد است. استفاده از بیمه به افراد در قبال خطرات و ناامنیهای آینده اطمینان خاطر و آرامش میدهد. بسیاری از سرمایههای جانی و مالی افراد، سرمایههایی هستند که در طی سالیان بهدستآمده یا ارزش معنوی زیادی دارند و درصورتیکه آسیب ببینند جبران آنها برای فرد میتواند غیرممکن باشد. به همین دلیل بیمهها در قبال دریافت حق بیمه مستمر سالیانه از افراد، در چنین شرایطی کنار آنها هستند و بخش قابلتوجهی از خسارت وارده را جبران میکنند. این روزها بیمه، جز بزرگترین صنایع با گردشهای مالی کلان محسوب میشود و فرهنگ استفاده از آن بیشازپیش در جامعه جاافتاده است. برای ورود به این شغل باید دقیقا بدانید که کارشناس بیمه کیست، چه وظایفی دارد، تحصیلات او چقدر است، حقوق و درآمدش به چه میزان است.در این مقاله از آکادمی راهکار به موضوع شغل کارشناس بیمه می پردازیم.
کارشناس بیمه کیست؟
کارشناس بیمه شخصی است که نماینده شرکت بیمه است و پس از استخدام در این شرکت، خدمات بیمه را بر اساس قوانین و مقررات آن به متقاضیان خود ارائه میکند. او مسئول بررسی درخواستهای بیمه و تعیین مقدار حق بیمه و میزان پوشش بیمه در قبال آنهاست. او رابط بین نمایندگان بیمه (یا کارگزاران بیمه) با شرکتهای بیمه است. بیمهها معمولاً درباره افراد، اموال آنها، مسئولیتهای افراد و برخی بیمههای خاص هستند که کارشناس بیمه بر اساس معیارهای مختلفی، میزان تعهد شرکت بیمه را به افراد متقاضی تعیین میکند. مثلاً برای بیمه کردن یک ملک، وضعیت آن ملک نظیر موقعیت جغرافیایی، قدمت و غیره در نظر گرفته میشود یا برای بیمه عمر، سن فرد را در نظر میگیرند.گفتنی است کارشناسان بیمه علاوه بر دفتر مرکزی بیمه میتوانند در نمایندگیهای بیمهها در سطح کشور نیز فعالیت کنند.
بیمه و انواع آن :بیمه یک قرارداد است که در آن شخصی که میخواهد از بیمه استفاده کند ملزم میشود که در طولانیمدت، وجهی را بهصورت مرتب و زمانبندیشده به شرکت بیمه پرداخت کند و در صورت وقوع حادثه یا هر اتفاقی، شرکت بیمه با پرداخت مبلغی از خسارت وارده در کنار شخص بیمه شده باشد. آنچه بیمه شود موضوع بیمه و شرکتی که بیمه را به افراد میفروشد بیمهگر، شخصی که از بیمه استفاده میکند و متعهد به پرداخت حق بیمه میشود بیمهگزار نامیده میشود. پس بیمه یک قرارداد بین بیمهگر و بیمهگزار است که همان کارشناس بیمه یا نماینده شرکت بیمه است.
معمولاً بیمه سه نوع اصلی دارد:
بیمه اشخاص:در این حالت یک شخص بیمه میشود مثلاً بیمه خدمات درمانی، تکمیل درمان، حادثه، بازنشستگی و غیره جز این دسته هستند. این بیمه جز عمومیترین و وسیعترین بیمههاست و در کشور ما، متولی اصلی آن سازمان بیمه تأمین اجتماعی است.بیمه اموال:بیمه اموال به چهار زیر دسته مهندس، وسیله نقلیه (شخص ثالث و بدنه)، آتشسوزی (به همراه زلزله و سرقت) و حملونقل کالا تقسیم میشود.بیمه مسئولیت:برای مشاغل مختلف مثلاً پزشکی بکار میرود. پیمانکاران ساختمانی نیز ملزم به انجام چنین بیمهای هستند.بیمههای خاص دیگری مثل بیمه حیوانات یا بیمه دستگاههای خاص یا وام نیز وجود دارد.
وظایف کارشناس بیمه
اولین وظیفه یک کارشناس بیمه بررسی شرایط متقاضی بیمه است. کارشناس بیمه شرایط دقیق بیمهگزار را با توجه به بیمهای که برای آن درخواست داده میسنجد.تعیین ریسک بیمه نیز به عهده کارشناس بیمه است و او باید میزان پوشش بیمه را برای بیمهگزار مشخص کند. نکته مهم این است که این ریسک نه باید آنقدر زیاد باشد که شرکت بیمه دچار مشکل باشد و نه آنقدر کم که بیمهگزار صرفنظر کند.ارزیابی سانحه و خسارت اموال جز وظایف کارشناس بیمه است. مثلاً اگر محلی دچار آتشسوزی شود یا از خانهای دزدی شود یا اتومبیلی تصادف کند این وظیفه اوست که بر اساس مدارک و شواهد و شرایط پیش آمده میزان خسارت را بسنجد و مقدار مبلغی که بیمه آن را پوشش میدهد تعیین کند.یکی از وظایف یک کارشناس بیمه ورود اطلاعات افراد به نرمافزارها و سیستمهای کامپیوتری برای ارزیابی و محاسبات است.ازآنجاییکه حقوق دریافتی کارشناسان بیمه، اغلب بهصورت پورسانتی است بسیاری از آنها به بازاریابی نیز میپردازند. جذب مشتری جز مهمترین وظایف آنهاست.
مهارتهای یک کارشناس بیمه
کارفرمایانی که در زمینه جذب کارشناس بیمه به درج آگهی میپردازند، معمولا داشتن برخی مهارت ها را که ممکن است شامل موارد زیر باشد در شرایط احراز این ردیف شغلی قرار می دهند:همانطور که گفتیم کارشناس بیمه باید اطلاعات بیمهگذار را در نرمافزارهای بیمهای ثبت کند پس فردی که به عنوان کارجو به دنبال این شغل است باید مهارت کار با کامپیوتر در سطح قابل قبولی را داشته باشند. او باید بر ICDL و کار با اینترنت تسلط کافی داشته باشد.داشتن روابط عمومی خوب یکی از ویژگیهای اصلی یک کارشناس بیمه است. او با اقشار مختلف جامعه در ارتباط است و درعینحال با همکاران خود نیز تعامل زیادی دارد پس داشتن رفتار مناسب اهمیت زیادی دارد. دراینبین آشنایی با اصول روانشناسی برای برخورد برای افراد مختلفی که در شرایط متفاوت هستند نیز میتواند کمککننده باشد.
کارشناس بیمه باید فردی جزئینگر باشد. این شغل با جزییات زیادی همراه است و در همه مراحل از زمانی که بیمهگزار بیمه میشود تا زمانی که بخواهد پوشش بیمهای خود را از شرکت دریافت کند ، در همه این مراحل لازم است که کارشناس بیمه به جزییات توجه کافی داشته باشد. مثلاً بیمه بدنه یک اتومبیل را در نظر بگیرید که کارشناس بیمه در هنگام انجام بیمه باید به سن خودرو، سن مالک، سابقه جرائم رانندگی او و حتی سوابق بیماریهای مختلف فرد توجه کند و در هنگام پرداخت خسارت نیز میبایستی به نحوه تصادف، مقصر بودن و همه عوامل مؤثر بر تصادف توجه کافی داشته باشد.با توجه به همه مواردی که در بالا گفتیم باید بگوییم مهارت تصمیمگیری یکی از مهمترین مهارتهایی است که یک کارشناس بیمه باید داشته باشد. او باید با توجه به شرایط موجود و فاکتورهای مختلف آن درباره میزان پوشش بیمهگزار و میزان تعهد شرکت بیمه به او تصمیم بگیرد.در کنار مهارت تصمیمگیری، مهارت تحلیل مسائل نیز اهمیت زیادی دارد. کارشناس بیمه باید بتواند با توجه به اطلاعات مختلفی که دریافت میکند از همه آنها به یک جمعبندی درست برسد.
تحصیلات مورد نیاز کارشناس بیمه
مرتبطترین رشته ای که در ارتباط با کارشناسی بیمه در سیستم تحصیلات تکمیلی کشور وجود دارد کارشناسی رشته مدیریت بیمه در مقطع کارشناسی ارشد است. اما فارغالتحصیلان این رشته پاسخگوی نیاز بازار کار نیستند و عملاً شاهد ورود افرادی با تحصیلات نسبتاً مرتبط به این رشته هستیم. فارغالتحصیلان رشتههای بیمه، مدیریت بازرگانی و صنعتی، حسابداری، اقتصاد و نظایر آن میتوانند بهراحتی وارد بازار کار بیمه شوند.
مهم است که فرد قبل از ورود به این بازار دروس پایه ریاضیات، حسابداری و اقتصاد را مطالعه کرده باشد. همچنین آشنایی با دروس اختصاصی بیمه، مدیریت ریسک و سایر دروس تخصصی آن لازم است.
شخصیت شناسی کارشناسان بیمه
شخصیت شناسی هر شغل یک امر نسبی است و به این معنی نیست که کسانی که چنین فاکتورهای شخصیتی ندارند نمیتوانند در آن شغل موفق شوند. بلکه بدین معناست که کسانی با چنین ویژگیهای شخصیتی موفقیت بیشتر و سریعتری را به دست خواهند آورد.بر اساس تست شخصیت شناسی شغلی MBTI مناسبترین شخصیتها برای شغل کارشناس بیمه ESTJ، ISTJ، ESTP، ISTP و ISFP هستند.
محل کار کارشناسی بیمه
همانطور که اشاره شد کارشناسان بیمه در دفاتر بیمهای کار میکنند. این دفاتر میتوانند خصوصی یا دولتی یا یک نمایندگی از شرکت اصلی بیمه باشند. محل اصلی کار آنها در دفتر کار است اما گاهی لازم است برای بررسی و ارزیابی خسارت به محل بروند.علاوه بر این کارشناسانی که کار بازاریابی میکنند، ملزم به انجام کار در خارج محل کار خود هستند و باید برای این امر به سازمانهای مختلف مراجعه کنند. البته این روزها بخشی از این کار نیز بهصورت تلفنی و اینترنتی انجام میشود.
بازار کار کارشناسی بیمه
بیمه در کشور ما یک صنعت رو به رشد بهحساب میآید. این روزها انواع مختلف خدمات بیمهای تنوع زیادی پیدا کرده و میتواند همه نیازهای افراد در همه اقشار جامعه را پاسخ دهد. به نظر میرسد با رشد خوب این صنعت در سالهای گذشته و ادامهدار بودن آن شاهد گسترش بازار کار بیمه در کشور خواهیم بود.اگر به صفحه استخدام کارشناس بیمه در وبسایت سایت های استخدامی سری بزنید میتوانید فرصتهای مختلف کاری این حوزه را رصد کنید. درحالحاضر بسیاری از دفاتر بیمهای علاوه بر استخدام کارشناس به استخدام کارمندانی که در این حوزه مهارت کافی را داشته باشند نیز میپردازند چراکه حجم کاری آنها بالاست و نیاز به نیروی کار بیشتری دارند. در این خصوص نیز میتوانید از صفحه استخدام کارمند بیمه دیدن کنید.
درآمد کارشناس بیمه
غالب بیمههایی که در کشور ما فعالیت میکنند مربوط به بخش خصوصی هستند بنابراین میزان دریافتی حقوق و پاداش آنها در اکثر موارد بهصورت توافقی تعیین میشود. در این خصوص قانون مشخصی از سمت سازمان بیمه وجود ندارد. معمولاً کارشناسان بیمه بر اساس مهارتها، سابقه و تحصیلات خود و نیز میزان فعالیت و مسئولیتهایی که در آن دفتر بیمه دارند حقوق میگیرند که میتواند شامل حقوق ثابت یا پورسانت یا ترکیبی از هر دو باشد.
درصورتیکه فرد، تخصص و اشراف کافی بر این حوزه داشته باشد میتواند از این شغل به درآمدهای خیلی خوبی برسد. بخصوص این روزها که میتوان از طرق مختلفی نظیر تلفن، ایمیل یا شبکههای اجتماعی به انجام تبلیغات و جذب مشتری پرداخت. شاید مهمترین عامل در پیشرفت شغلی و کسب درآمد بیشتر در این شغل، تسلط بر امور بیمهای به همراه روابط عمومی خوب برای جلب نظر مثبت مشتری باشد.
اما در سایر کشورهای جهان طبق آمارها، درآمد یک کارشناس بیمه در سال 2013 در آمریکا حدود 61هزار دلار و در انگلستان بسته به سطح مهارت او میتواند بین 23 تا 76هزار دلار باشد.
سخن پایانی
کارشناس بیمه شغلی با بازار کاری وسیع است که در سالهای اخیر رشد خوبی نیز داشته است. وظیفه او بررسی شرایط بیمهگزار، تعیین شرایط بیمه و سقف تعهدات شرکت بیمه، بازرسی و تعیین میزان خسارت و مواردی ازایندست است. به دلیل ارتباط کارشناس بیمه با افراد و نهادهای مختلف، داشتن روابط عمومی خوب یک الزام محسوب میشود. برای ورود به این شغل، بهتر است افراد پس از تحصیل در رشته مدیریت بیمه یا رشته های مرتبط دیگر با مراجعه به سایت های کاریابی و جستجوی آگهی های استخدام کارشناس بیمه در تهران و سایر استان های کشور از بازارکار این شغل مطلع شوند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.