عواقب نداشتن بیمه شخص ثالث تاکسی
یکی از دغدغههای مالکان خودرو تهیه به موقع بیمه شخص ثالث است. رانندگان تاکسیهای درون و برون شهری هم از این قاعده مستثنی نیستند. این خودروها به دلیل ماهیت کاربری خود بیشتر در معرض حوادث رانندگی قرار میگیرند. بیمه شخص ثالث تاکسی به دلیل بالا بودن ریسک حوادث برای شرکتهای بیمه با قیمت بیشتری به فروش میرسد. در این مقاله از آکادمی راهکار میخواهیم به طور مفصل درباره آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید تا به موضوع عواقب نداشتن بیمه شخص ثالث تاکسی بپردازیم.
بیمه شخص ثالث تاکسی چیست؟
بیمه شخص ثالث تاکسی همان بیمه اجباری است که همه وسایل نقلیه با کاربری تاکسی باید داشته باشند. این بیمهنامه خسارات مالی و جانی وارده بر شخص ثالث را در حوادث رانندگی تا سقف مورد توافق پوشش میدهد. تنها تفاوت آن با بیمه شخص ثالث خودروهای دیگر همان بالا بودن احتمال مخاطرات رانندگی در این خودروها است. بنابراین طبق قوانین بیمه مرکزی، حقبیمه تاکسیهای درون شهری حدود ۱۰% و تاکسیهای برون شهری ۲۰% بیشتر از سایر خودروها تعیین میشود.
بیمه شخص ثالث اجباری است یا اختیاری؟
بیمه شخص ثالث نوعی بیمه اجباری ماشین است که خسارتهای جانی و مالی سرنشینان خودرو و راننده غیرمقصر را جبران میکند. مطابق با آییننامه اجرایی ماده ۱۹ قانون مسئولیت بدنی، داشتن بیمه شخص ثالث برای حرکت وسیله نقلیه ضروری است و رانندگان موظفاند مدرک بیمهنامه را هنگام رانندگی حتما به همراه داشته باشند. درصورت همراه نداشتن بیمه شخص ثالث و ارائه ندادن به پلیس راهنمایی و رانندگی فرد مشمول جریمه خواهد شد.
چرا بیمه شخص ثالث تاکسی گرانتر از بیمه شخص ثالث خودروهای شخصی است؟
اشاره شد که تاکسیهای درون و برون شهری بخاطر تردد زیاد در خیایانها و جادهها بیشتر در معرض حوادث رانندگی هستند. افزون بر آن، این خودروها برای حمل مسافر استفاده میشوند. ازاینروی، شرکت بیمه باید مسئولیت مالی و جانی تعداد بیشتری از اشخاص ثالث را به عهده بگیرد. این احتمال وقتی از خودروهایی مانند ون به عنوان تاکسی استفاده میشود؛ بالاتر هم میرود. بنابراین حقبیمه تاکسی ونها هنوز گرانتر از تاکسی سواریها است.
عوامل تاثیرگذار بر قیمت بیمه شخص ثالث تاکسی
اشاره شد که این بیمهنامه با بیمه شخص ثالث تفاوت چندانی ندارد. فقط برخی تبصرهها برای تاکسیها سختتر اعمال میشود. با در نظر گرفتن شرایط گفته شده محاسبه قیمت بیمه شخص ثالث تاکسی از طریق عوامل زیر تعیین میگردد:مبلغ حقبیمه پایه ابلاغی توسط سازمان بیمه مرکزی: این مبلغ بر اساس درصدی از دیه یک انسان کامل اعلامی توسط قوه قضاییه محاسبه میشود.نوع و مدل ماشین: در این فاکتو تعداد سیلندر از همه مهمتر است.سال ساخت خودرو: چنانچه عمر تاکسی بیش از ۱۵ سال باشد؛ به ازای هر سال ۲ درصد به مبلغ حقبیمه اضافه میشود.
میزان و مبلغ سقف تعهدات پوشش مالی بیمه شخص ثالث: حداقل پوشش این بیمهنامه در سال ۱۴۰۱ چیزی حدود ۲۰ میلیون تومان است. طبق ابلاغ بیمه مرکزی حداکثر قیمت و سقف تعهدات پوشش آن حدود ۴۰۰ میلیون تومان در نظر گرفته میشود.مدت اعتبار بیمهنامه: این بیمهها معمولا به صورت بلندمدت یا سالانه و کوتاهمدت یا روزشمار ارائه میشوند. قیمت بیمههای کوتاهمدت ۵ الی ۱۰ درصد گرانتر از بیمههای سالانه است.میزان تخفیف عدم خسارت: رانندگانی که در طول اعتبار بیمه شخص ثالث تاکسی در حادثهای مقصر شناخته نشوند یا از بیمهنامه خود برای دریافت خسارت استفاده نکنند؛ مشمول این تخفیف میشوند.جریمه دیرکرد بیمهنامه: به ازای هر روز تاخیر در تمدید بیمهنامه جریمهای برای مالک خودرو جریمه دیرکرد در نظر گرفته میشود.
بیمه شخص ثالث در تاکسیهای اینترنتی مانند اسنپ، تپسی، ماکسیم و…
در سالهای اخیر به مدد ظهور اپلیکیشنهای موبایلی، تاکسیهای اینترنتی در کشور ما با استقبال بینظیری مواجه شده است. خودروهایی که برای این پلتفرمها ثبتنام میکنند لزوما تاکسیهای زرد، سبز و… شناخته شده در سطح شهر نیستند. در این سامانهها خودروهای سواری شخصی در مدلهای مختلف میتوانند به عنوان تاکسی ثبتنام کنند. تردد بالا همیشه احتمال تصادف منجر به جرح یا فوت را افزایش میدهد. کارشناسان شرکتهای بیمه به این خودروها توصیه میکنند که بیمهنامههای با کاربری مسافرکش را انتخاب نمایند. با این انتخاب در صورت بروز حوادث رانندگی برای استفاده از بیمهنامه به مشکل برنمیخورند.
قیمت بیمه شخص ثالث تاکسی در سال ۱۴۰۱
اشاره شد که حقبیمه پایه در بیمه شخص ثالث تاکسی درون/ برون شهری به ترتیب ۱۰ و ۲۰ درصد بیشتر از سایر خودروها اعلام میشود. در شهرهای بزرگ افزونبر تاکسیهای معمولی برخی از خودروهای اتوکار مانند ون و استیشن هم بهعنوان تاکسی مورد استفاده قرار میگیرند.
عواقب نداشتن بیمه شخص ثالث تاکسی
بیمه شخص ثالث در کشور ما اجباری است. در نتیجه اگر مالک خودرویی این بیمه را نداشته باشد؛ طبق قانون راهنمایی و رانندگی مجرم تلقی میشود. بنابراین، در صورت نداشتن بیمهنامه معتبر پلیس بدون هیچ چشمپوشی خودروی متخلف را توقیف میکند. در نتیجه برای خودروهایی مانند تاکسی که با جان مردم سروکار دارند سختگیری بیشتری اعمال میشود. عواقب سنگین نداشتن بیمه شخص ثالث به شرح زیر است:
دادن فرمان توقف توسط پلیس راهنمایی و رانندگی و فرستادن خودرو به پارکینگ: در چنین مواقعی مالک خودرو افزونبر هزینه خرید بیمهنامه و جریمه دیرکرد باید هزینه پارکینگ را هم بپردازد.تحمیل تمام خسارات ناشی از حوادث رانندگی به مالک خودرو مقصر: کلیه مسئولیت خسارتهای جانی و مالی منجر به فوت، نقص عضو و ازکارافتادگی را به عهده مالک خودرو مقصر است.تعلق گرفتن جریمه دیرکرد بیمه: این جریمه به نوع خودرو بستگی دارد و بصورت روزشمار محاسبه میشود.نداشتن امکان معامله خودرو: معامله خودرو بدون داشتن بیمهنامه معتبر امکانپذیر نیست.
جریمه دیرکرد بیمه شخص ثالث تاکسیهای درون و برون شهری در سال ۱۴۰۱
مطابق اعلام سازمان بیمه مرکزی خودروهایی که در موعد مقرر نسبت به تمدید بیمهنامه شخص ثالث اقدام نکنند؛ مشمول جریمه دیرکرد میشوند. این جریمه به صورت روزشمار اعمال میشود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.