قوانین تصادف با عابر پیاده
وقتی درباره تصادف با عابر پیاده صحبت میکنیم، اغلب اینطور برداشت میشود که راننده مقصر است. اما حقیقت این است که همه قوانین بر علیه راننده نیست و شهروندان عابر پیاده نیز برای تردد در خیابان دارای وظایفی هستند. آشنایی با قوانین تصادف با عابر پیاده به رانندگان و عابرین کمک میکند تا در هنگام مواجه شدن با حوادث به حق و حقوق خود آگاه باشند. در ادامه این پست با راهکار آکادمی همراه باشید تا با هرآنچه باید درباره قوانین تصادف با عابر پیاده بدانید آشنا شوید.
در تصادف راننده با عابر پیاده چه زمانی عابر مقصر است؟
معمولا وقتی صحبت از قوانین تصادف با عابر پیاده میشود، همه تصور میکنند تحت هر شرایطی حق با عابر و راننده مقصر است. این تصور از همانجایی نشات میگیرد که در ابتدا عنوان کردیم. یعنی بیدفاع بودن عابر پیاده در برابر وسایل نقلیه موتوری. اما موضوع اصلی این است که یک اتومبیل به خودیخود هویت قانونی ندارد و در اصل راننده و مالک این وسیله هستند که به آن شخصیت قابلشناسایی میبخشند. براساس ماده 26 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی در صورتی که موارد زیر از طرف راننده رعایت شود عابر مقصر شناخته میشود:
- اگر در تصادف با عابر راننده گواهینامه معتبر داشته باشد و با سرعت مجاز رانده باشد.
- راننده اصول رانندگی شهری از جمله احترام به چراغها را رعایت کرده باشد.
- خودرو راننده فاقد نقص فنی و ایمنی باشد.
- راننده همه تلاش خود را برای پیشگیری از تصادف بهکار بسته باشد، در عوض عابر پیاده مثلا در یک اتوبان از عرض معبر گذشته یا وقتی چراغ راهنمایی اصلی سبز و چراغ مخصوص عابر قرمز بوده جلوی خودرو پدیدار شده باشد.
در تصادف با عابر الزاما راننده مقصر حادثه نیست و این تقصیر میتواند کاملا بر عهده عابر پیاده یا راننده باشد. اما در موارد بسیاری تقصیر با درصدی که توسط کارشناسان راهنماییورانندگی و قضایی تعیین میشود، میان راننده و عابر تقسیم خواهد شد.
تصادف با عابر پیاده و فرار
اگر تصادف فقط باعث خسارت مالی شود، فرار راننده مقصر مشمول مجارت نمیشود. منها در تصادفات با آسیب و خسارت جانی یا خدای نکرده فوت عابر، فرار راننده جرم محسوب میشود. بهطور کلی ماده ۷۱۷ قانون مجازات اسلامی میگوید: بیاحتیاطی و عدم رعایت قوانین در شرایط تصادف با عابر پیاده میتواند ۲ تا ۶ ماه حبس برای راننده بهدنبال داشته باشد. اگر هم رانندهای بعد از تصادف با عابر پیاده فرار کند این مجارت بیشتر هم میشود. معمولا مجازات رانندهای که پس از صدمه زدن به یک شخص فرار میکند بیش از دو سوم بیشترین مجازات تعیین شده در قانون خواهد بود.
تصادف با عابر بدون کروکی
برای شکایت از راننده مقصر در تصادف با عابر پیاده داشتن کروکی ضروری است. منتها اگر بهدلیل شرایط اضطراری حادثه شرایط دریافت کروکی در زمان تصادف ممکن نبود. فرد آسیبدیده میتواند از طریق کلانتری و ارائه مشخصات و توضیح در مورد تصادف، شکایت علیه راننده مسبب حادثه ثبت کند. با این کار پرونده تصادف توسط مقامات قضایی بررسی میشود. اگر هم تقصر راننده در حادثه مشخص شود، بیمه راننده مقصر باید هزینههای معالجه و احیانا غرامت آسیبهای بدنی واردشده در تصادف را پرداحت کند.
خدمات دعاوی مربوط به بیمه اتومبیل را در راهکار آکادمی مطالعه کنید.
تصادف با عابر پیاده در کوچه و خیابان
تصادف با عابر پیاده در خیابان بیشتر مواقع بهدلیل تخلفات عابران پیاده است. تخلفاتی مثل:
- بیتوجهی به خطکشی عابران
- استفاده نکردن از پل عابر پیاده
- بیتوجهی به چراغ قرمز خیابان
- ورود ناگهانی به سطح سوارهرو
معمولا در صورت بروز حادثهای که عابر پیاده در آن دخیل است مثل عبور او از معابر غیرمجاز، کارشناسان تصادفات راهور ناجا صحنه تصادف را بررسی کرده و سهم تقصیر هر یک از طرفین، یعنی هم عابر پیاده و هم راننده را مشخص میکنند. در این شرایط موارد زیر توسط کارشناسان مورد بررسی قرار میگیرد:
- مسکونی یا غیرمسکونی بودن معبر
- بزرگراه یا معبر اصلی بودن
- فرعی یا کوچه بودن
- امکان عبور برای عابر
- وجود چراغ و علائم راهنمایی و رانندگی
- سایر موارد موجود در محل.
تصادف با عابر در اتوبان و جاده
مطابق ماده 4 قانون ایمنی راهها و راه آهن «ورود و عبور عابرین پیاده و انواع وسایل نقلیه غیر مجاز و عبور دادن دام در بزرگراهها و همچنین توقف وسایل نقلیه در خطوط عبور ممنوع است. هرگاه به دلایل مذکور حادثهای رخ دهد که منجر به ضرب یا جرح یا قتل یا خسارت مالی شود راننده مجاز که وسیله نقلیه او مجاز به حرکت در بزرگراه باشد نسبت به موارد فوق مسئولیتی نخواهد داشت.
یعنی در تصادف با عابر پیاده در جاده معمولا راننده مقصر حادثه نخواهد بود. هرچند که همچنان باید دیه فرد آسیبدیده یا فوتشده را پرداخت کند. خیلی وقتها هم در این شرایط درصد تقصیر عابر و راننده توسط کارشناسان راهنماییورانندگی و قضایی تعیین میشود.
تصادف با عابر زیر پل هوایی
براساس ماده 26 قانون رسیدگی به تخلفات راهنماییو رانندگی در راههایی که برای عبور عابران پیاده علائم، تجهیزات و مسیرهای ویژه اختصاص داده شده است؛ عابران باید هنگام عبور از عرض یا طول سوارهرو با توجه به علائم راهنمائی و رانندگی منصوبه در محل، از نقاط خطکشیشده، گذرگاههای غیرهمسطح و مسیرهای ویژه عبور کنند.
پس اگر تصادف عابر پیاده با ماشین زیر پل هوایی و حومه آن اتفاق بیفتد، عابر مقصر صد درصد حادثه خواهد بود. با این حال دیه به او تعلق میگیرد. درواقع عدم مسئولیت راننده مذکور مانع استفاده شخص ثالث از مقررات بیمه نخواهد بود. فقط با توجه به اینکه راننده مقصر حادثه نیست مسئولیت کیفری مثل حبس و جزای نقدی برای او بریده نمیشود. در این شرایط شرکت بیمه با ارائه قرار منع تعقیب یا حکم برائت راننده ملزم به اجراء تعهدات موضوع بیمه نامه به مصدوم یا ورّاث متوفی است.
اقدامات لازم هنگام تصادف با عابر
در ابتدا توصیه میکنیم، هنگام تصادف با عابر پیاده به هیچ وجه صحنه تصادف را ترک نکنید. بهتر است که بعد از پارک کردن خودرو در مکان مناسب، به سراغ فرد آسیب دیده بروید و اگر جراحتی را مشاهده کردید بلافاصله با اورژانس و پلیس ۱۱۰ تماس بگیرید. تصادفی که منجر به آسیب یا جراحت عابر پیاده شود را تصادف جرحی میگویند.
بعد از رسیدن اورژانس، مصدوم به نزدیک ترین بیمارستان منتقل میشود. همچنین بعد از تماس با ۱۱۰، نزدیکترین مامور راهنمایی و رانندگی در محل حضور خواهد داشت. پلیس کروکی تصادف و اظهارات شما را بررسی میکند و مدارک شما مانند: گواهینامه، کارت ماشین و بیمه شخص ثالث را بررسی خواهد کرد.
مامور کلانتری یک فرم از اطلاعات شما و فرد حادثه دیده را تکمیل کرده و ماشین راننده را به کلانتری و پارکینگ منتقل میکند.
تشکیل پرونده در کلانتری چگونه است؟
پس از اینکه ماشین راننده به کلانتری منتقل میشود، از شما میخواهند که وسایل با ارزش خود را بردارید و هر صدمهای که روی ماشین وجود دارد را داخل یک فرم یادداشت کنید.
بهتر است که کیلومتر و بنزین ماشین خود را چک کنید. بعد از آن یک برگه سبز رنگ به شما داده میشود که بتوانید ماشین خود را تحویل بگیرید.
بعد از آن باید به افسر نگهبانی کلانتری بروید و تشکیل پرونده دهید. یک فرم به شما داده میشود که اظهارات خود را تکمیل کنید. همچنین کپی مدارک باید در پرونده قرار گیرد و سپس برای دریافت فرم ثنا اقدام کنید.
قانون مجازات اسلامی و قوانین تصادف با عابر پیاده
اگر عابر مقصر حادثه باشید چه اتفاقی میافتد؟ آیا همیشه راننده باید دیه را پرداخت کند؟ چه زمانی به عابر پیاده دیه تعلق نمیگیرد؟ با توجه به قانون و ماده ۳۳۳ مجازات اسلامی در مورد قانون تصادف با عابر پیاده منجر به فوت، اگر عابری از معابری که برای او ممنوع شده است، عبور کند و سانحهای برای وی رخ دهد که منجر به جراحت یا مرگ شود، راننده ضامن خسارت وارده و پرداخت نرخ دیه تصادف با عابر پیاده نیست.
البته این قانون در شرایطی است که راننده با سرعت مطمئن و مجاز رانندگی کرده و وسیله نقلیه او دچار نقص فنی نباشد. پس همیشه مجازات تصادف با عابر پیاده برای مالک خودرو و راننده آن در نظر گرفته نمیشود و دیه عابر پیاده مقصر بر عهده خود او است.
ماده ۳۳۱ یکی دیگر از قوانین تصادف با عابر پیاده است که میگوید:
«هر کس در محلهایی که توقف در آنجا جایز نیست متوقف شده یا شیی یا وسیلهای را در این قبیل محلها مستقر کند و کسی بدون قصد، با شخص یا شیی یا وسیله مزبور برخورد کند و بمیرد، شخص متوقف یا کسی که شیی یا وسیله مزبور را در محل مستقر ساخته عهدهدار پرداخت دیه خواهد بود.
اگر توقف شخص مزبور با استقرار شیی و وسیله مورد نظر موجب لغزش راهگذر و آسیب کسی شود، مسئول پرداخت دیه صدمه یا آسیب وارده است مگر آنکه عابر با وسعت راه و محل، عمدا قصد برخورد داشته باشد که در این صورت نه فقط خسارتی به او تعلق نمیگیرد بلکه عهدهدار خسارت وارده نیز میباشد.»
در صورتی که عابر پیاده خانم باردار بوده و تصادف با او موجب از بین رفتن جنین شود، دیه جنین هم در نظر گرفته خواهد شد. البته اینکه دقیقاَ به چه صورت خواهد بود، دادگاه تعیین خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.