محاسبه افت قیمت خودرو
نحوه محاسبه افت قیمت خودرو در تصادفات یکی از مواردی است که بعد از تصادف خودرو پیش میآید و از آنجایی که پاسخ به این پرسش کمی پیچیده است.
همانطور که میدانید بعد از تصادف، ارزش خودرو بهطور برگشتناپذیری کاهش مییابد، اما این سوال پیش میآید که «نحوه محاسبه افت قیمت خودرو در تصادفات چقدر است؟» تورفتگیها، خُرد شدن شیشهها، خرابی سپر یا گلگیر، تغییر شکل ستون یا شاسی و هرگونه صدمه کم یا زیاد بر روی بدنه خودرو، همگی موجب کاهش ارزش ماشین خواهند شد. ممکن است که بخواهید سریعاً پس از تصادف، اتومبیل خود را مستقیماً بفروشید یا گزینههای دیگر را براساس میزان ارزشگذاری خودروهای تصادفی بررسی کنید. با این حال، اگر میخواهید بدانید که ماشین شما پس از تصادف چقدر ارزش خود را ازدست داده است، مقاله افت قیمت خودرو در تصادفات راهکار را تا پایان بخوانید.
افت قیمت خودرو چیست؟
خیلی وقتها تصادف باعث میشود تا ماشین آسیبهای جزئی یا کلی ببیند و حتی مجبور شویم قطعات اصلی و فابریک ماشین را عوض کنیم. خیلی از این آسیبها اگر تعمیر و بازسازی نشوند امنیت ماشین را پایین میآورند. بهطورکلی هم خیلی از خسارتها حتی خسارتهای کوچکی مثل رنگ و صافکاری باعث میشوند که قیمت و ارزش ماشین به مبلغ مشخصی کاهش پیدا کند. حتی گذر زمان و افت مدل ماشین هم باعث افت قیمت آن میشود. یا مثلا بسته به اینکه ماشین شما چثدر کارکرد داشته باشد و کیلومترشما رآن چه عددی را نشان بدهد هم قیمت ماشین ممکن است افت داشته باشد. درواقع ماشینی که در چندین سال فقط ۱۰۰ هزارکیلومتر کار کرده و ماشینی که در ۵ سال پانصدهزار کیلومتر کارکرده تفاوت قیمت قابل توجهی خواهند داشت. برای همین مهم است که بیمههای ماشین افت قیمت خودرو را هم پوشش بدهند.
افت قیمت خودرو شامل چه مواردی میشود؟
به این موارد دقت کنید:
- مدل خودرو
- میزان کارکرد خودرو
- وضعیت بیمه خودرو
- شدت تصادف خودرو
- اوضاع فنی خودرو
- آپشنهای خودرو
این موارد میتوانند روی قیمتی که خودروی شما قرار است به فروش برسد، بهشدت اثرگذار باشند.
مدل خودرو
یکی از عوامل تاثیرگذار در نحوه محاسبه افت قیمت خودرو در هر سال، مدل آن است. بدیهیست که هر چقدر عمر خودرویی بیشتر شود، میزان افت قیمت آن هم افزایش پیدا میکند. بنا به زمانی که از خرید اولیه خودرو میگذرد، کاهش قیمت آن هم متغیر است. برای مثال اگر فقط یک سال از خرید خودرو گذشته باشد، درصد افت قیمت آن نسبت به خودرویی که دو، سه و یا چهار سال از عمر خریدش میگذرد، کمتر خواهد بود. بعد از سال پنجم و ششم معمولا افت قیمت به خاطر مدل خودرو دیگر چندان مطرح نیست.
البته بازار خرید و فروش خودرو همیشه پربحث و ماجراست. مثلا شایعات و داستانهایی که حول یک مدل خاص از خودرو مطرح میشود هم میتواند روی روند قیمتگذاری اثر بگذارد. برای نمونه، گاهی زمزمهای در بازار به راه میافتد که فلان مدل از خودروهای داخلی که در فلان سال تولید شدهاند، کیفیت بهتری داشتهاند. همین باعث میشود که علیرغم قدیمیتر بودن یک مدل از خودرو، شاهد افت کمتر قیمتش در فروشهای دست دوم باشیم.
در نهایت باید گفت بازار خودروی ایران و فروش در آن چندان روند مشخصی ندارد. به عبارتی دیگر مدل خودرو از عواملی است که در بیشتر کشورها، خرید آن و شناختش به عنوان سرمایه منتفی است، اما وضعیت بازار و اقتصاد داخلی ما ماجرا را طور دیگری رقم میزند. مثلا باوجود قیمتها و تورم، فروش خودروهایی که سالیان زیادی کارکردهاند، کماکان معنا دارد، این درحالی است که در بقیه کشورهای دنیا این موضوع صدق نمیکند. همانطور که گفته شد، اسلوب و الگوریتم چندان دقیقی در زمینه افت قیمت خودرو از نقطهنظر مدل همیشه وجود ندارد.
میزان کارکرد خودرو
هر چقدر که خودرویی بیشتر کار کرده باشد و در اصطلاح کیلومتر بالاتری داشته باشد، افت قیمت هم بیشتر خواهد شد. خودروهای پرکار معمولا بیش از ۳۰ هزار کیلومتر در سال کار میکنند. افت قیمت برای خودروهای پرکار زیاد است. خودرویی باتجربه که از پیچ و خم جادههای زیادی گذشته است، قیمت کمتری برای فروش مجدد خواهد داشت. درست است که ارزش تجربهها در زندگی قیمتگذاشتنی نیست، اما ظاهرا این جمله حکیمانه در دنیای خودروها و جادهها چندان خریداری ندارد. اگر خودرویی کمتر از ۲۰ هزار کیلومتر در سال کار کرده باشد، افت قیمت کمتری را تجربه خواهد کرد.
البته این را هم بدانید که گاهی حیلهگریهایی هم در دنیای خرید و فروش رخ میدهد. مثلا ممکن است که دستکاریهایی در کیلومتر برای کمکردن عدد کارکرد صورت بگیرد. پس چه باید کرد؟ در این آشفتهبازار تقلب و دروغ باید هوشیار بود. مثلا نگاهکردن به بخشهای مختلف خودرو و برآورد میزان استهلاکشان میتواند به شما سرنخهایی درباره واقعیت کیلومترشمار بدهد. اگر صندلیها، فرمان، دنده یا هر بخش دیگر خودرو بسیار کهنه باشند یا دستکم همخوانی خاصی با عدد کیلومترشمار نداشته باشند، میتوانید حدسهایی درباره حقیقیبودن عدد کیلومتر بزنید. البته این مورد هم قطعی نیست و شاید اشتباه کنید، ولی باز دانستن این نکته میتواند هوشیاریتان را بالا ببرد و شاید در جایی به دردتان بخورد.
وضعیت بیمه خودرو
بیمه هم از آن بازیگران بسیار مهم در بازار خرید خودروی دستدوم است. خودرویی که بیمهنامهاش رو به اتمام است، در قیمتگذاری برای فروش دچار افت قیمت میشود. در حقیقت افت قیمت خودرو از نقطهنظر بیمه به این صورت است که اگر اتومبیلی تا پایان مدت اعتبار بیمهنامهاش زمان کمی مانده، باید قیمت بیمه جدیدش از کل مبلغ فروش آن کاسته شود. اگر خودرویی دارای مهلت بیمه ۱۲ ماهه یا عددی حوالی آن باشد، ارزش آن بالا میرود و افزایش قیمت خواهد داشت.
شدت تصادف خودرو
تصادف از هیچ نظری خوشایند نیست، ضمن اینکه یکی از عوامل اصلی افت قیمت خودرو هم به شمار میرود. هر چقدر که تصادف سنگینتری رخ داده باشد، خودرو هم با قیمت کمتری به فروش خواهد رسید. زمانی که تصادف با تیر بیرحمش بخشهای مهمی مانند شاسی یا بدنه خودرو را عمیقا نشانه گرفته باشد، افت قیمت شدیدی به وجود میآید. مثلا رنگشدگی یک اتومبیل، ارزش آن را بهشدت تحتتاثیر قرار میدهد. در زمینه رنگشدگی هم تنوع وجود دارد. یعنی اگر بعضی از بخشهای خودرو رنگ شوند، افت قیمت بیشتر خواهد بود. دقت کنید که میزان افت قیمت در خودرویِ کاپوترنگشده، بیشتر از خودروی صندوقرنگشده است. همچنین خودرویی که درِ آن رنگ شده باشد، افت قیمت بیشتری نسبت به خودرویی که گلگیرش رنگ شده است، خواهد داشت.
تصادفهای شدید میتوانند افت قیمت خودرو را با شیبی سریع و نزولی رقم بزنند. خودرویی که چپ کرده یا تصادفی را از سر گذرانده که موجب تعویض گلگیر و سقف شده، تردیدها را برای خرید از سوی مشتری بیشتر و بیشتر میکند و ارزش خودرو را به درهای سهمگین میکشاند؛ دره سهمگین کاهش قیمت.
اوضاع فنی خودرو
برآورد اوضاع فنی خودرو هم میتواند روی قیمتش تاثیر داشته باشد. هیچکس نمیخواهد خودرویی بخرد که معاشرت او را با تعمیرکاران خودرو افزایش میدهد. البته معاشرت با دوستان و قشر تعمیرکار بسیار هم خوشایند است، اما دلیل مراجعه برای تعمیرات اصلا دلچسب نیست. پس در وقت خرید خودرو، مسائلی مانند روغنسوزی، خراببودن سیستم تعلیق یا هر بخش دیگری میتواند در افت قیمت خودرو نقش داشته باشند. قرار نیست بعد از خرید خودرو مدام در تعمیرگاه، اوقاتتان را سپری کنید.
آپشنهای خودرو
آپشنها یا همان امکانات و قطعات اضافه رفاهی که روی خودروهای مختلف نصب میشود، باعث افزایش قیمت خودرو در هنگام فروش میشوند. البته شرط دارد؛ این آپشنهای اضافی که خود فروشنده یا کارخانه روی خودرو گذاشته باید کاملا سالم باشند تا بتوانند قیمت خودرو را بالا ببرند. اگر با خودرویی روبهرو باشید که آپشنهایی خراب و نامطلوب دارد، باز هم شاهد افت قیمت خواهید بود.
نحوه محاسبه افت قیمت خودرو در تصادفات
باید بگوییم: «خودروهایی که بعد از تصادف تعمیر کمتری به خود دیدهاند، افت قیمت کمتری دارند و اتومبیلهایی که تعمیرات گستردهتری داشتهاند و هنوز هم به طور کامل تعمیر نشدهاند، افت قیمت بالاتری دارند. » به هر جهت، ما میزان افت قیمت خودرو را میتوانیم برحسب میزان تصادف به شکل زیر دستهبندی کنیم. همچنین اگر برای خدمات پیگیری و وصول خسارت از بیمه کمک نیاز داشتید می توانید روی راهکار حساب کنید.(این دستهبندی فرضی است):
- دسته یک : اگر در یک تصادف اتومبیل شما در دسته یک قرار گرفت، این بدان معنی است که ماشن شما به شدت آسیب دیده است. اتومبیلهای دسته یک فراتر از تعمیر در نظر گرفته شدهاند و ممکن است به آنها «قراضه یا اوراقی» نیز گفته شود. این خودروها به طور کامل از بازار خارج هستند و قابل استفاده نیستند.
- دسته دو : خودروهای رده دو نیز فراتر از تعمیر هستند، به این معنا که ممکن است با تعمیرات تخصصی، ساختار مکانیکی ماشین(برای مثال موتور) همچنان قابل استفاده باشد، اما کابین و بدنه خودرو به هیچ عنوان مناسب نیستند. پیاده کردن یک بدنه و کابین سالم از ماشینی دیگر بر روی موتور این خودرو میتواند بسیار پرهزینه باشد.
- دسته سوم : اتومبیلهای دسته سوم ممکن است «اتومبیلهای عملکردی» نامیده شوند، زیرا در تصادفی متوسط(شدت تصادف نه زیاد بوده و نه کم) بدنه خودرو آسیب دیده است و هیچگونه صدمهای به قسمتهای حساس خودرو وارد نشده است. با این حال، برخلاف اتومبیلهای گروه یک و دو، یک ماشین رده سوم با لحاظ کردن افت قیمت، میتواند تعمیر شده و فروخته شود.
- دسته چهارم : این دسته از خودرها در طی تصادفات با شدت کم، آسیبهای جزئی دیدهاند و کابین و قسمتهای مکانیکی خودرو کاملاً سالم هستند. این رده از خودروها نیاز به تعمیرات بسیار کمی دارند و اغلب افت قیمت کمی را تجربه میکنند. این خودروها نیز تصادفی نام دارند، هرچند که میزان خسارت کم باشد.
قیمت گذاری خودروهای تصادفی
- خودروهای دسته یک از بازار خارج هستند، اما خودروهای دسته دوم نیاز به تعمیرات تخصصی و پرهزینه دارند، و برای وارد شدن به بازار عاقلانه به نظر نمیرسند.
- خودروهای دسته سوم قابل استفاده هستند، ولی افت قیمت آنها میتواند بین 40 تا 60 درصد نسبتبه همان مدل خودرو که بدون تصادف است قابل ارزشگذاری شود.
- برای خودروهای رده چهارم، فروش سادهتر است، افت قیمت این ماشینها در حدود 15 تا 35 درصد است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.