مراحل دریافت دیه تصادف
یکی از مهمترین مسائلی که در زمان تصادفات مطرح میشود مسئله مراحل دریافت دیه تصادف و محاسبه آن است. محاسبه این دیه دارای شرایط خاصی است که حتما باید به آن دقت و توجه داشته باشید. معمولا اکثر افرادی که قصد محاسبه کردن این دیه را دارند اطلاعات تخصصی خاصی در این زمینه ندارند و همین مسئله نیز باعث میشود تا با مشکلات و چالشهای جدی در این زمینه مواجه شوند. فراموش نکنید که ایران از نظر آمار تصادفات در جایگاه بسیار بالایی در دنیا قرار دارد.
امروزه موضوع تصادف و دیه آن از موضوعات مهم بهحساب میآید. دلیل آن بالا بودن تعداد تصادفات در کشور ما است. بهطوریکه در فهرست ردهبندی کشورها بر اساس حوادث رانندگی، نام ایران را در رده 189 در بین 190 کشور قرار دادهاند؛ بنابراین درگیری افراد با این نوع حوادث زیاد است و مسئله نحوه محاسبه دیه تصادف و نحوه پرداخت توسط بیمه موردتوجه قرار میگیرد.
اهمیت اطلاع یافتن از میزان دیه و چگونگی دریافت آن بهخصوص برای افرادی که در تصادفات متحمل ضرر میشوند، بسیار بالا است. مقالهای که راهکار در اختیار شما قرار دارد به بررسی و توضیح این موضوع پرداخته است تا اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهد.
تعریف دیه تصادف در قانون و مراحل دریافت دیه تصادف
بهطورکلی در هر نوع تصادفی دو طرف داریم که یکی از آنها شخصی است که آسیب و خسارت را وارد کرده و شخص دیگر نیز شخصی است که خسارت به او وارد شده است. در چنین شرایطی معمولا بر اساس نوع خسارتی که به شخص وارد شده مبلغی بهعنوان دیه تصادف در نظر گرفته میشود. محاسبه دیه تصادف دارای شرایط خاصی است که در زمان محاسبه تمامی این شرایط باید با دقت بالایی در نظر گرفته شوند تا در نهایت میزان دیه به طور دقیق مشخص شود.
پیش از هر چیز باید دقت داشته باشید که دیه به بخشهای مختلفی اختصاص داده میشود که هریک از این بخشها و اجزا دارای دیه مخصوص به خود هستند. از طرف دیگر نوع آسیبی که میرسد نیز ممکن است تاثیر زیادی روی روند محاسبه دیه داشته باشد. بهعنوانمثال آسیب و جراحت عادی دارای دیه خاصی بوده و دیه قطع عضو یا سایر انواع خسارتهای جانی نیز متفاوت است. پس بهعنوان یک فاکتور کلیدی و بسیار مهم باید نوع آسیب و خسارت وارد شده در زمان تصادف را نیز در زمان محاسبه دیه مدنظر قرار دهید.
از طرفی در زمان تصادف ممکن است قتل غیرعمد نیز رخ دهد که دیه مخصوص به خود را دارد.
اگر تصادف رانندگی پیش بیاید و فردی که شخص ثالث دانسته میشود زیان ببیند، مالک وسیله نقلیه که این آسیب را وارد کرده باید به او هزینه تعیینشدهای را بپردازد.
دیه کامل انسان چیست؟
دیه کامل مبلغی است که در قانون مجازاتهای اسلامی، برای قتل نفس غیر عمد مرد مسلمان در نظر گرفته شده است. این مبلغ هر ساله و توسط ریاست قوه قضاییه تعیین شده و ابلاغ میگردد.
نکته: برای محاسبه دیه کامل انسان، مبلغی معادل قیمت ۱۰۰ شتر سالم را در نظر میگیرند. البته ممکن است از مواردی همچون قیمت ۲۰۰ گاو سالم، ۱۰۰۰ گوسفند سالم و … نیز استفاده شود.
دیه کامل از آنجایی حائز اهمیت است که مبلغ تعیین شده برای سایر انواع دیه را بر اساس درصدی از آن محاسبه میکنند. در واقع، در قانون مجازاتهای اسلامی، برای هر کدام از جرائمی که مشمول پرداخت دیه میشوند، درصدی از دیه کامل انسان به عنوان جریمه در نظر گرفته شده است.
میزان دیه سال ۱۴۰۱ چقدر است؟
همانطور که گفته شد، مبلغ دیه کامل، در ابتدای هر سال و توسط ریاست قوه قضاییه تعیین شده و به تمامی نهادهای ذیصلاح، ابلاغ میشود. بر همین اساس، مبلغ دیه کامل ۱۴۰۱ به میزان ۶۰۰ میلیون تومان، معادل ۶ میلیارد ریال در نظر گرفته شد.
مراحل دریافت دیه تصادف
خسارت ناشی از تصادفات میتواند جانی یا جسمی باشد؛ به همین خاطر اگر با تصادفهای جانی در اطرافیان خود روبهرو شدهاید، باید بدانید که مراحل گرفتن دیه چگونه است.
تماس با پلیس و اورژانس و اعلام محل دقیق حادثه
در حوادث منجر به خسارت جانی، اولین کار مطلع کردن مأمورین قانونی و اورژانس است که با حضور پیدا کردن در محله حادثه، گزارش کامل و قانونی را تشریح کنند. آنها وظیفه دارند علاوه بر بررسی علّت در محل، مدارک لازم از جمله گواهینامه، کارت ماشین و بیمهنامه شخص ثالث فرد مقصر را بررسی کرده و کروکی را به همراه اظهارات طرفین به ثبت برسانند. مأمور انتظامی یک فرم از اطلاعات ضارب و یک فرم از اطلاعات مضروب را تکمیل میکند و ماشین راننده به کلانتری و سپس پارکینگ منتقل خواهد شد.
تشکیل پرونده در کلانتری
بعد از انتقال ماشین به پارکینگ و دریافت کارت سبز که برای ترخیص خودرو نیاز است، ضارب با به همراه داشتن اصل و کپی مدارک خود باید به افسر نگهبانی کلانتری مراجعه کرده و مراحل تشکیل پرونده را آغاز کند. تکمیل فرم ثنا یکی از مراحل یادشده خواهد بود که باید آن را از دفاتر خدمات قضایی تهیه کرد. از طرف دیگر نیز خانواده فرد مضروب باید در همان کلانتری حضور پیدا کرده و شکایات خود را ثبت کنند تا فرد مقصر برای استفاده از بیمه شخص ثالث به اداره بیمه مراجعه کرده و در آنجا نیز پرونده اولیه خودش را تشکیل دهد.
دریافت کروکی از مأمور راهنمایی و رانندگی
همه تصادفات کروکی خاص خودشان را دارند که مأمور راهنمایی و رانندگی وظیفه نگارش و ثبت آن را برعهده میگیرد. کروکی از جمله مدارک مهمی است که برای تکمیل پرونده اورژانس مورد استفاده قرار خواهد گرفت و همچنین برای به دست آوردن آن باید نامهای از کلانتری دریافت کرده و سپس به مأمور اعزام شده در محل تحویل داده شود تا در نهایت گزارش کامل تصادف در اختیارتان قرار گیرد.
تشکیل پرونده در اداره بیمه
ضارب یا متهم باید با داشتن اصل کروکی و گرفتن نامه درخواست اصالت بیمهنامه از کلانتری، به اداره بیمه خود مراجعه کند. برای دریافت اصالت بیمه شخص ثالث و تحویل آن به کلانتری برای ادامه روند پیگیری پرونده، متهم باید کپی بیمه شخص ثالث و کارت ملی و نامه کلانتری را تسلیم اداره یادشده کند. در نهایت با ارائه اصالت بیمه نامه به کلانتری، مراحل پرونده تکمیل شده و برای پیگیری به دادسرا ارسال خواهد شد.
مدارک لازم برای گرفتن دیه تصادف
مدارک زیر برای تشکیل پرونده خسارت جانی و پرداخت دیه صدمات جسمانی در تصادفات منجر به مرگ یا جراحات سنگین نیاز است:
- کد یکتای بیمهنامه شخص ثالث
- اصل گواهینامه مقصر به همراه کارت خودرو و کارت ملی
- کروکی تصادف
- اوراق بازجویی از مقصر و زیان دیدگان
- نظریه پزشکی قانونی
- کارت شناسایی مجروحین و متوفیان
- خلاصه پرونده بالینی مصدوم یا متوفی در صورت بستری
- کپی شناسنامه و کارت ملی وراث متوفی و یا ذینفعان دریافت خسارت
- برگه رأی دادگاه
- جوازن دفن، گزارش معاینه جسد و گواهی فوت به همراه شناسنامه باطل شده متوفی
- ارائه گواهی انحصار وراثت در حوادث منجر به فوت
مدت زمان رأی دادگاه برای دیه
اغلب صدور رأی نهایی در مورد دیه خسارتهای تصادفات، یک هفته پس از آخرین جلسه دادگاه خواهد بود. اگر هیچ کدام از طرفین نسبت به رأی صادر شده اعتراضی نداشته باشند، ابتدا باید ۲۰ روز مهلت قانونی برای ثبت اعتراض سپری شود تا در نهایت رأی قابلیت اجراء پیدا کند. البته گزارش نهایی پزشکی قانونی برای دریافت دیه کامل هم نیاز است و تا زمانی که این سازمان تاریخ مراجعه بعدی را به بازماندگان جهت تکمیل پروسه پرونده ندهد، دیه پرداخت نخواهد شد.
جمع بندی
مراحل دریافت دیه تصادف، مخصوصاً حوادثی که منجر به مرگ میشود، پروسه قضایی طولانی دارد که برای سهولت کار، طرفین باید از وکیل دیه و وکیل جرائم پزشکی برای انجام امورات قضایی استفاده کنند. پیشنهاد میشود که پرونده قضایی این چنینی را بدون سرعت و با آرامش کامل پیگیری کنید و از خدمات دعاوی مربوط به بیمه اتومبیل راهکار مشاوره های لازم را بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.