مراحل گرفتن دیه تصادفات از ابتدا تا انتهای مسیر
در برخی از مواقع رانندهها نگرانیهایی برای تصادف و آسیبهای جانی و مالی دارند. اگر حادثهای رخ دهد، راننده مقصر باید جبران خسارت کرده و دیه پرداخت کند. برای گرفتن دیه تصادفات اقدامات مختلفی نیاز است تا بتوان با آن جبران خسارت کرد.
هزینهها و دیه بعد از تصادفات الزام داشتن بیمه شخص ثالث را بیشتر میکند و تهیه آن برای تمام خودروها و وسایل نقلیه اجباری است. این بیمهنامه شرایط پرداخت خسارتهای جانی مانند: نقص عضو و فوت را پرداخت میکند.
در این مطلب سعی داریم که درباره قوانین تصادفها و بیمه شخص ثالث توضیحاتی ارائه کنیم. با راهکار آکادمی همراه باشید.
بیمه شخص ثالث چیست؟
اول از همه بهتر است که کمی با ماهیت بیمه شخص ثالث آشنا شد. البته در مقاله راهنمای بیمه شخص ثالث میتوانید اطلاعات جامعی در این خصوص به دست بیاورید. این بیمه خسارات جانی و مالی وارد شده به اشخاص ثالث در تصادف خودرویی را پوشش میدهد. حال بیشتر سوال اینجاست که چرا بیمه شخص ثالث برای خودروها و وسایل نقلیه زمینی اجباری است؟ این سوال افراد زیادی است که شاید با حادثه و تصادفی روبه رو نشدهاند تا اجبار این بیمهنامه را متوجه شوند.
بیمه شخص ثالث برای دریافت دیه بعد از تصادف میتواند، بار جبران هزینهها را از دوش راننده مقصر بردارد. تصادفهای هولناکی که به وجود میآیند و باعث مرگ یا نقص عضو میشوند، جبران هزینههای سنگین مالی را به همراه دارند. از این رو بیمه شخص ثالث میتواند به عنوان یک پشتوانه مالی همراه رانندهها باشد.
توجه کنید که دیه تصادفهایی که با مرگ شخص ثالث اتفاق میافتد، بسیار سنگین بوده و شخص حادثهساز باید به رای دادگاه تسلیم شود. در برخی از مواقع رای دادگاه حتی شامل حبس هم خواهد شد. بهتر است برای جلوگیری از این اتفاقها، بیمه شخص ثالث تهیه کرد تا با توجه به سقف تعهدات بیمه، هزینهها و پرداخت دیه جبران شود. اگر نرخ دیه را بدانید، به راحتی متوجه اهمیت آن خواهید شد.
اولین قدم برای گرفتن دیه تصادفات چیست؟
اگر تصادف با ماشین یا تصادف با عابر پیاده باعث نقص عضو، از دست رفتن افراد یا خسارتهای سنگین مالی به ماشین مقابل یا اموال و داراییهای دیگران شود، باید پیشازهرچیز با افسر راهنمایی و رانندگی تماس گرفته شود. افسر بعد از بررسی حادثه، مقصر را مشخص میکند و کروکی میکشد. در خسارتهای مالی بیشتر از ۱۶ میلیون تومان و خسارتهای جانی داشتن کروکی ضروری است.
حواستان باشد اگر کسی در تصادف آسیب دید، باید همزمان با گزارش تصادف به پلیس 110 با اورژانس (شماره ۱۱۵) هم تماس گرفتهشود. این کار میتواند جان افراد را نجات دهد و در کوتاهترین زمان او را به بیمارستان برساند.
بعد از انتقال مصدوم به بیمارستان باید خودروی مقصر هم برای تشکیل پرونده در کلانتری به پارکینگ پلیس منتقل شود.
بعد از دریافت کروکی از پلیس راهنمایی و رانندگی، باید برای استفاده از بیمه شخص ثالث راننده مقصر، پرونده تشکیل شود. در این مرحله باید افراد زیان دیده، کد یکتای بیمهنامه ثالث و مدارک راننده مقصر را بگیرند. برای این کار باید درخواست اصالت بیمهنامه از کلانتری گرفته شود. در نهایت برای پرداخت خسارت بیمه شخص ثالث پرونده برای صدور حکم و تعیین قطعی میزان دیه در دادسرا به جریان میافتد و میتوان از طریق سامانه ثنا از تاریخهای بررسی و تصمیمات گرفته شده در دادگاه اطلاع پیدا کرد.
مراحل گرفتن دیه تصادفات بعد از رای دادگاه
پس از تعیین حکم و صدور رای دادگاه، اگر هیچکدام از دو طرف اعتراضی به مقدار دیه تعیین شده نداشتند، باید برگه رای دادگاه تحویل شرکت بیمه داده شود. مدارک توسط کارشناسان شرکت بیمه بهطور کامل بررسی میشود و پس از تایید، دیه اعلام شده به صورت کامل به فرد آسیبدیده پرداخت خواهد شد.
براساس قانون پرداخت دیه در تصادفها، برای خدمترسانی بهتر به فرد آسیبدیده شرکتهای بیمه دستکم 50درصد از میزان دیه را به فرد زیاندیده یا صدمهدیده پرداخت میکنند و مابقی مبلغ هم بعد از صدور نتیجه دادگاه پرداخت میشود. درمورد تصادفات منجر بهفوت نیز، باتوجه به اینکه میزان دیه قطعی هرسال از سوی قوه قضاییه مشخص میشود، شرکتهای بیمه میتوانند با طرفین حادثه و به صورت توافقی برای پرداخت مبلغ مشخصشده توافق کنند و نیازی به رای مراجع قضایی و انتظامی نداشته باشند.
مدارک لازم برای گرفتن دیه تصادفات از شرکت بیمه
اگر تصادفی تنها منجر به خسارت مالی شود و فردی در آن آسیب جسمی نبیند، برای دریافت خسارت مالی تصادف از بیمهنامه داشتن مدارک زیر ضروری است:
- اصل یا تصویر برابر اصل شده گزارش افسر راهنماییورانندگی (برای تصادفهای بیشتر از ۱۶ میلیون تومان)
- کد یکتای بیمهنامه زیاندیده و مقصر حادثه
- اصل و کپی کارت شناسایی زیاندیده و مقصر
- کارت ماشین مقصر
- اصل برگه اعلام خسارت
- ارائه فاکتور زیان خودرو
- ارائه رای دادگاه یا برگه سازش
- نظریه کارشناس رسمی دادگستری
برای تشکیل پرونده خسارت جانی و پرداخت دیه صدمات جسمی در تصادفات یا دیه تصادف منجر به مرگ هم مدارک زیر لازم است:
- کد یکتای بیمهنامه شخص ثالث مقصر
- اصل گواهینامه مقصر به همراه کارت خودرو و کارت ملی
- کروکی تصادف (گزارش کارشناس راهنماییورانندگی یا گزارش مقامات انتظامی یا نظریه کارشناس منتخب مراجع قضایی)
- اوراق بازجویی از مقصر و زیاندیدگان
- نظریه پزشکی قانونی
- کارت شناسایی مجروحین و متوفیان
- خلاصه پرونده بالینی مصدوم یا متوفی در صورت بستری
- کپی شناسنامه و کارت ملی وراث متوفی و یا ذینفعان دریافت خسارت
- برگه رای دادگاه
- جواز دفن، گزارش معاینه جسد و گواهی فوت به همراه شناسنامه باطل شده متوفی، در صورت فوت زیاندیده
- ارائه گواهی انحصار وراثت، در حوادث منجر به فوت
نحوه پرداخت دیه؛ حساب دادگاه یا حساب شخصی؟
شرکت بیمه هم میتواند دیه را مستقیماً به حساب فرد زیاندیده واریز کند و هم میتواند دیه را به حساب دادگستری پرداخت کند تا زیاندیده دیه را از دادگستری دریافت کند. درصورتیکه دیه مستقیماً از شرکت بیمه به حساب فرد واریز شود، شرکت بیمه از زیاندیده رضایتنامه محضری میگیرد.
توصیه میشود افراد زیاندیده، دیه خود را از طریق حساب دادگستری دریافت کنند تا درصورتیکه در آینده نسبت به مبلغ آن شکایتی داشتند، بهتر بتوانند امور حقوقی آن را پیگیری کنند. البته انتخاب حساب دادگستری برای دریافت دیه ۱۰ روز به مدت زمان قانونی آن می افزاید..
شرکت بیمه موظف است ظرف مدت ۱۵ روز پس از ابلاغ رای، دیه را واریز کند. درصورتیکه شرکت بیمه در پرداخت دیه تأخیر کند، به ازای هر روز تأخیر، نیم هزارم دیه جریمه میشود؛ مثلاً اگر دیه ۲۰۰ میلیون تومان باشد، هر روز جریمه دیرکرد آن معادل ۱۰۰ هزار تومان میشود. در کنار این اگر پرداخت دیه به سال آینده بکشد، بیمه باید دیه را به نرخ سال جدید پرداخت کند..
آیا برای گرفتن دیه تصادفات باید رضایت داد؟
همانطور که پیشتر در همین مطلب نوشتیم، درصورتیکه زیاندیده دیه را مستقیماً از شرکت بیمه دریافت کند، شرکت بیمه فرد را ملزم میکند تا در دفترخانه رضایت رسمی خود را از دیه دریافتی اعلام کند. درصورتیکه شرکت بیمه دیه را به حساب دادگستری واریز کند و زیاندیده دیه را از دادگستری دریافت کند، رضایتنامه منتفی است.
در بسیاری از موارد مشاهده شده است که به دلیل عدم آگاهی فرد زیاندیده از حقوق خود و عدم توانایی مدیریت پرونده خود در مراحل مختلف دریافت دیه، درنهایت دیهای بسیار پایینتر از آنچه حق خود بوده دریافت کرده است. در این موارد شرکت بیمه با گرفتن این رضایتنامه سعی میکند راه را برای دادخواست مجدد فرد برای دریافت دیه بیشتر ببندد.
بااینحال، حتی اگر شرکت بیمه از فرد رضایتنامه گرفته باشد، با یک کار حقوقی خوب، فرد میتواند دیه کامل خود را حتی باوجود گذشت چند سال از شرکت بیمه وصول کند.
آیا نیازی به وکیل بیمه تصادفات رانندگی هست؟
شما نیازی به وکیل تصادفات ندارید! همانطور که خواندید دریافت دیه روال قانونی مشخصی دارد که از عهده هر فردی که با سیستم قضایی آشنایی داشته باشد برمیآید. بااینحال باید در ۳ مرحله از مراحل گرفتن دیه حواس خود را جمع کنید تا متضرر نشوید. این ۳ مرحله که در متن هم به آنها اشاره شده است، مرحله نوشتن جراحات در پزشکی قانونی، مرحله نوشتن رأی در دادگاه و مرحله محاسبه میزان دیه در شرکت بیمه است. هریک از این مراحل میتواند بهراحتی میزان دیه را به شکل قابلتوجهی تغییر دهد و حق شما را پایمال کند. این ۳ مرحله در موارد بسیاری برای افراد نا آشنا موجب زیان هنگفتی در مبلغ دیه شده است.
آیا بدون کروکی میتوان خسارت گرفت؟
در برخی از تصادفها، موقعیتی برای خیابان و بزرگراه ایجاد میشود که مشکلاتی در تردد برای خودروها ایجاد میکنند. در این شرایط نیاز به جابه جایی ماشین است تا از وقوع حوادث دیگر جلوگیری شود.
با توجه به این جابه جایی، افسر قادر نیست، کروکی دقیقی بکشد؛ اما میتوان برای دریافت دیه بعد از تصادف، فرم اعلام خسارت بدون کروکی را در دفتر بیمه پر کرد.
در خصوص دریافت خسارت راننده بدون گواهینامه باید گفت که شرکت بیمه پرداخت می کند؛ اما بعد از راننده خواهد گرفت.
برای راهنمایی در مورد خدمات دعاوی مربوط به بیمه اتومبیل از راهکار آکادمی مشاوره دریافت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.