یک درصد دیه کامل سال 1401 چقدر است؟
یک درصد دیه کامل سال ۱۴۰۱ چقدر است و چگونه محاسبه میشود؟ برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید با چند مفهوم کلیدی مانند دیه، دیه کامل و دیه کامل سال ۱۴۰۱ آشنا شویم. هدف از این مقاله نیز دقیقا آشنایی بیشتر شما عزیزان با مفاهیم دیه و در راس آنها، یک درصد از دیه کامل است.
دیه یکی از مجازاتهای اسلامی است و در مواقعی پرداخت آن واجب میشود که به هر دلیلی، امکان قصاص فرد بزهکار، میسر نباشد. هدف از پرداخت دیه نیز، تنبیه گناهکار و بازداشتن سایر افراد جامعه از ارتکاب بزههای مشابه است.
دیه انواع مختلفی دارد و مبلغ آن، در جرایم مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال، دیه قتل نفس غیر عمد، تفاوت آشکاری با شکستگی دندان دارد. به عبارتی دیگر، محاسبه دیه و پرداخت آن، قوانینی دارد که به صورت شفاف، در قانون مجازاتهای اسلامی ذکر شدهاند.
در این مقاله از مجله راهکار آکادمی قصد داریم شما را با یک درصد از دیه کامل آشنا کنیم. اصلا چه ضرورتی دارد که درصد دیه محاسبه شود؟ یک درصد دیه در چه جرایمی، باید پرداخت شود؟ اگر به دنبال یافتن پاسخ این سوالات هستید؛ حتما تا پایان با ما همراه باشید.
دیه کامل چیست؟
منظور از دیه کامل، مبلغی است که برای قتل نفس غیر عمد مرد مسلمان در نظر گرفته میشود. دیه کامل در ابتدای هر سال و توسط ریاست قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، اعلام میشود.
در قوانین جمهوری اسلامی ایران، مبلغ دیه، ابتدای هر سال و توسط رئیس قوه قضاییه اعلام میشود. برای محاسبه مبلغ دیه کامل انسان مبلغی
دیه چیست؟ مبلغ یک درصد دیه چگونه تعیین میگردد؟
قاعده ” لاضر و لا ضرار” اسلام تاثیر زیادی بر حقوق جزایی ایران دارد. به موجب این قاعده، حق هر گونه آسیب جانی و مالی به دیگران از همه افراد سلب شده است. علیرغم وجود چنین قوانینی، طبیعی است که همه افراد هم مقید به اجرای مقررات نباشند؛ دیده میشود خساراتی عمد یا غیرعمد به افراد وارد شود. موضع مقامات قانونی در قبال چنین خساراتی چیست؟
اگر آسیبی به شخص دیگر چه عمدی چه غیر عمدی وارد شود، فرد ملزم به جبران آن خسارت است. در مبحث آسیبهای جسمی، مساله قصاص و دیه مطرح میشود. قصاص به مقابله مثل آسیب در جرایم عمدی تعبیر میشود. به عنوان مثال، اگر کسی عمدا آسیبی به چشم شخص دیگر وارد نمود، شخص مقابل از حق قصاص این آسیب با صدمه زدن به گوش فرد برخوردار است. در مواقع جرایم غیرعمدی، بحث دیه مطرح میشود. دیه، جبران خسارت بدنی با پرداخت مالی است.
یکی از مهمترین مجازات جرایم در قانون جزایی، دیه است. براساس ماده ۴۸۸ قانون مجازات اسلامی، ”دیه، مقدار مال معین است که شرع اسلام برای جبران جنایات غیرعمدی، شبه عمد، خطای محض و جنایت عمدی (اگر قاضی اجرای حکم قصاص را عملی نداند) و نقص عضو مشخص میکند.”
اگر در شرع، میزان جبران خسارت مشخص شده باشد، دیه نامیده میشود؛ اگر این مقدار خسارت پرداختی، تعیین نشده باشد از اصطلاح ” ارش” استفاده میشود.
ارش چیست و چه ارتباطی به دیه دارد؟
ارش، یکی از تقسیمبندیهای دیه است و به دیهای گفته میشود که مقدار آن در قانون اسلام تعیین نشده باشد. دادگاه و مقام قضایی با توجه به
- نوع جرایم و تاثیر آن بر فرد آسیبدیده
- میزان خسارت
- نرخ دیه
- گزارش کارشناس
میزان ارش را اعلام میکند.
انواع دیه چیست؟
دیه در شرایط مختلف، تنوع مییابد. میزان دیه را براساس نوع آسیب وارده به انسان به انواع زیر تقسیم کردهاند:
- دیه جان: آسیبی که با قصد و اختیار وارد میشود. بنا بر حکم شرع، این امر موجب حق قصاص برای آسیب دیده خواهد شد. فرد آسیب دیده میتواند از قصاص چشمپوشی کرده و دیه دریافت نماید.
- دیه شبه عمد: فرد مجرم قصد ارتکاب جرم منجر به آسیب دارد ولی قصد او ارتکاب خود جنایت نیست. به عنوان مثال برای ادب کردن، فردی را کتک بزنیم ولی در اثر این کتک زدن، فرد جان خود را از دست بدهد.
- خطای محض: نه قصد جنایت وجود دارد و نه انجام کار منجر به آن خسارت شده است. به عنوان مثال، هنگام بازی افراد، توپ، شیشه پنجره خانهای را بشکند و محکم به سر فرد موجود در آن خانه خورده و سبب مرگ او شود.
طبق تعریف دیه که در بالا اشاره کردیم، اگر جرایم غیرعمدی با آسیب به جان، اعضای بدن و نقص عضو همراه باشند، با دیه معین جبران خواهد شد. مقدار دیه را شرع تعیین میکند. فرد بزهکار، مجرم یا ورثه او باید این میزان دیه مشخص را به طرف مقابل بپردازند.
معادل قیمت ۱۰۰ شتر سالم را در نظر میگیرند. البته ممکن است از مواردی همچون قیمت ۲۰۰ گاو سالم، ۱۰۰۰ گوسفند سالم و … نیز استفاده شود.
قیمت دیه کامل در ماههای غیر حرام برای سال ۱۴۰۱، ۶۰۰ میلیون تومان اعلام شد.
به گزارش شناسنامه قانون، طبق اعلام مرکز رسانه قوه قضائیه، به موجب ابلاغ رئیس قوه قضائیه با توجه به بررسیهای به عمل آمده، قیمت دیه کامله در ماههای غیر حرام برای سال ۱۴۰۱ مبلغ ۶ میلیارد ریال معادل ۶۰۰ میلیون تومان تعیین شد.
براساس قانون، نرخ دیه در ماههای حرام به میزان یک سوم افزوده خواهد شد؛ بنابراین، این میزان برای ماه های حرام، ۸۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
ماه های حرام عبارتند از: محرم، رجب، ذی القعده و ذی الحجه
توضیح اینکه فقط در تصادفات رانندگی میزان دیه برای مرد و زن یکسان محاسبه میگردد و دیه زن در موضوعات کیفری و ضرب و شتم نصف مرد می باشد.
دیه کامل چگونه محاسبه میشود؟
مبلغ دیه کامل انسان، در ابتدای هر سال و توسط ریاست قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران، محاسبه شده و به سایر ارگانهای ذیربط، ابلاغ میشود.
در نحوه محاسبه دیه قیمت شتر در نظر گرفته میشود؛ به این صورت دیه کامل انسان مبلغی معادل قیمت ۱۰۰ شتر سالم است؛ البته ممکن است از مواردی همچون قیمت ۲۰۰ گاو سالم، ۱۰۰۰ گوسفند سالم و … نیز استفاده شود. لازم به ذکر است که میزان تورم سالیانه که توسط ریاست کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعلام میشود نیز، در برآورد مبلغ دیه کامل هر سال، تاثیرگذار است.
همانطور که مشخص است، مبلغ دیه کامل هر سال تغییر میکند و به طبع آن، درصدهای دیه نیز افزایش مییابند.
دیه کامل سال ۱۴۰۱ چقدر است؟
سخنگوی قوه قضاییه، مبلغ دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۱ را به میزان ۶۰۰ میلیون تومان، معادل ۶ میلیارد ریال، اعلام کرد.
لازم به ذکر است که نرخ دیه ، در ماههای حرام افزایش یافته و یک سوم کل دیه نیز علاوه بر مبلغ کلی، باید پرداخت شود. بدین ترتیب دیه کامل در ماههای حرام (محرم، رجب، ذی القعده و ذی الحجه) برابر با ۸۰۰ میلیون تومان خواهد بود.
تیم حقوقی دفتر وکیل محمد روغنی با افراد متخصص و اگاه از حقوق و مقررات بیمه ای می تواند در طول مسیر پیگیری خسارت از بیمه، از زمان وقوع حادثه مشمول بیمه تا مطالبه نهایی خسارت از شرکت بیمه در همراهی و تعامل با شما باشد.
یک درصد دیه کامل سال ۱۴۰۱ چقدر است؟
بر اساس مبلغ دیه کامل انسان در سال ۱۴۰۱ که ۶۰۰ میلیون تومان است، مشخص میشود که یک درصد دیه کامل سال ۱۴۰۱ نیز برابر با ۶ میلیون تومان خواهد بود.
تذکر: از آنجایی که تنها مبلغ دیه کامل انسان در ماههای حرام تغییر میکند، بنابراین در این ماهها نیز، یک درصد دیه کامل، همان ۶/۰۰۰/۰۰۰ هزار تومان خواهد بود.
یک درصد دیه کامل در چه مواردی پرداخت میشود؟
برای پاسخ به این سوال، باید با تعاریفی مانند دامیه و حارصه بیشتر آشنا شویم:
دامیه: جراحتی است که به موجب ایجاد خونریزی در بدن فرد شود.
حارصه: جراحتی است که تنها منجر به کبودی شده و منجر به خونریزی نمیشود.
حال و با توجه به تعاریف بالا، یک درصد دیه کامل سال ۱۴۰۱ در موارد زیر قابل پرداخت است:
حارصهای که روی سر یا صورت فرد ایجاد شده باشد.
دامیهای که روی بدن ایجاد شده باشد.
دامیهای که روی دست و پا ایجاد شده باشد.
دامیهای که روی گردن ایجاد شده باشد.
به عبارتی سادهتر، یک درصد دیه در مواقعی که جراحت ایجاد شده باشد، پرداخت میشود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.