همه چیز درباره خسارت خواب خودرو
اگر میخواهید بدانید خسارت خواب خودرو چیست و در چه شرایطی پرداخت میشود این مقاله از راهکار آکادمی را تا انتها دنبال کنید.
تصور زندگی بدون ماشین در شهرهای امروزی روزبهروز سختتر میشود. اینکه ماشین زیرپای خانواده بههردلیلی در تعمیرگاه بماند، دردسرهای زیادی درست میکند. از هزینه رفتوآمدهای مدام و چندباره برای بردن بچهها به مدرسه و رفتن سر کار و … گرفته تا نگرانی بابت نیاز فوری به ماشین برای رفتن به بیمارستان. علاوه بر اینها خیلیها این روزها ماشینشان را در استارتآپهای حمل و نقل آنلاین ثبتنام کردهاند. یعنی ماشین دیگر فقط وسیله تردد شخصی و روزانه افراد نیست و ممکن است در مسیر رفتوبرگشت از خانه به محل کار مسافر هم سوار کنند. یعنی هر روزی که ماشین بهدلیل خرابی یکی از قطعات یا تصادف در تعمیرگاه نمایندگی و پارکنیگ نگهداری شود یک هزینه اضافی روی دوش مالک میگذارد. برای همین قانون خسارتی بهعنوان هزینه خواب خودرو را برای مالکان درنظر گرفته است.
خسارت خواب خودرو چیست و به چه کسانی تعلق می گیرد؟
معمولا برای تعویض و تعمیر خرابی قطعات یدکی، ماشین باید برای بازسازی و تعمیر چند روز در تعمیرگاه بماند. قانون میگوید زمان استاندارد برای توقف ماشین در تعمیرگاه 2 روز تا نهایت یک هفته کاری است. اگر بههر دلیلی مثلا پیدا نشدن قطعه مورد نیاز ماشین توسط نمایندگی یا عدم توانایی در تعمیر خودرو بیشتر از دو روز تا یک هفته در تعمیرگاه نگه داشته شود، نمایندگی مربوطه باید هزینه خسارت خواب خودرو را به مالک پرداخت کند.
البته این خسارت فقط در دوران گارانتی يا مشمولیت گارانتی به ماشین تعلق میگیرد. یعنی اگر بهدلیل نقص فنی و مشکلات اینچنینی مجبور شدید ماشینتان را در دوران گارانتی برای تعمیر به تعمیرگاه نمایندگی خودروسازان و واردکنندگان خودرو ببرید و تعمیر آن بیشتر از مدت گفتهشده طول کشید میتوانید خسارت خواب خودرو دریافت کنید.
محاسبه هزینه خواب خودرو به چه صورت است؟
آییننامه قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان خودرو میگوید: «تولیدکنندگان خودرو باید هزینه توقف خودروی تحت گارانتی در نمایندگیهای خدمات پس از فروش را بهصورت روزشمار به مالک آن پرداخت کنند.» اما هزینه خواب ماشین چقدر است و چگونه محاسبه میشود؟ معمولا در محاسبه هزینه خواب خودرو ایران خودرو یا هزینه خواب خودرو سایپا نوع کاربری آن درنظر گرفته میشود:
- هزینه خواب خودرو برای خودروهای سواری معادل روزانه ۱۵ هزارم قیمت خودرو محاسبه میشود.
- هزینه خواب خودرو برای ماشینهای عمومی مثل تاکسی و ون روزانه ۲ هزارم قیمت خودرو محاسبه میشود.
- هزینه خواب خودرو برای ماشینهای سنگین و بارکش ازجمله مینیبوس، اتوبوس، کامیون و کامیونت معادل یک هزارم قیمت خودرو محاسبه میشود.
مثلا قیمت ماشین پراید و تیبا امروز تقریباً ۲۰۰ میلیون تومان است. پس به ازای هر روز که این خودرو در پارکینگ نمایندگی بدون استفاده و بدون تعمیر متوقف بماند، نمایندگی باید روزانه ۳۰۰ هزار تومان به مالک خودرو پرداخت کند.
هزینه خسارت خواب خودرو در تعمیرگاه
یکی از اتفاقاتی که بعد از خرابی ماشین رخ می دهد بدون شک مراجعه به تعمیرگاه برای تعمیر وسیله نقلیه می باشد. مراجعه به تعمیرگاه ممکن است یک روز تا چند هفته طول بکشد. زمان دقیق آن بستگی به وجود و موجودیت لوازم مورد نیاز ماشین شما دارد. زمانی که یک ماشین تحت پوشش گارانتی است طبق قانون آن شرکت می بایست هزینه خسارت خواب خودرو در زمان خرابی به دلیل نقص فنی را بصورت کامل پرداخت نماید. البته در پوشش های بیمه بدنه هم است که خسارات ایاب و ذهاب خودرو در تعمیرگاه در نظر گرفته شده است.
زمانی که ماشین شما بیشتر از ۲ روز کاری در تعمیرگاه متوقف شود خسارت خواب (توقف) خودرو به شما تعلق می گیرد. هزینه خسارت خواب خودرو (ماشین) در زمان نقص فنی و تعمیر بعد از آن برابر است با چیزی حدود پانزده هزارم قیمت ماشین. برای تعیین دقیق میزان خسارت مربوط به وسیله نقلیه تان و با توجه به نوسانات قیمت، بهتر است بصورت بروز با توجه به قیمت دقیق خودروی تان نسبت به محاسبه اقدام کنید.
البته ناگفته نماند که اگر برای یک عیب تکراری به تعمیرگاه مراجعه کنید، از روز اول خسارت خواب خودرو به شما پرداخت می شود و می توانید از آن استفاده نمایید.
در صورت عدم پرداخت خسارت خواب خودرو چه کار کنیم؟
اگر به دلیل نبود قطعات و لوازم مورد نیاز، ماشین شما در تعمیرگاه برای بیش از ۲ ۳ متوقف شد باید خیلی زود برای گرفتن خسارت خواب ماشین اقدام نمایید. بهتر است این موضوع را پشت گوش نیندازید زیرا در سال های اخیر شاهد این موضوع بوده ایم که برخی نمایندگی ها از پرداخت این خسارت سر باز زده اند. در چنین شرایطی بهتر است از قبل همه نکات مانند داشتن بیمه های خودرو را رعایت کرده باشیم البته خرید بیمه بدنه و خرید بیمه شخص ثالث می تواند در شرایطی که فکرش را هم نمی کنید به کمکمان بیاید.
اگر برای گرفتن خسارت خواب ماشین اقدام کردید و شرکت مورد نظر از پرداخت آن امتناع کرد بهتر است به وزارت صمت شکایت کنید تا این مساله را پیگیری کند. بصورت قانونی وزارت صنعت، معدن و تجارت مسئولیت حمایت از حقوق استفاده کنندگان از وسیله نقلیه را بر عهده دارد.
اگر امکان مراجعه به وزارت صمت را نداشتید، میتوانید به سازمان های مربوطه و مرتبط با آن بروید و از آنجا دادخواست مطالبه خسارت خواب خودرو را پیگیری نمایید. بعد از این دادخواست خسارت خواب خودرو در تعمیرگاه و دیگر اماکن با فرمول محاسبه خواب پول به شما پرداخت میشود. مطالبه خسارت خواب خودرو ممکن است در برخی شرایط کمی طولانی شود، اما با مراجعه به وزارتخانه پرداخت آن به شما قطعی است.
آیا خسارت خواب ماشین به تصادفات هم پرداخت می شود؟
خیر اگر در زمانی که تحت پوشش گارانتی شرکت خودروی خود هستید و تصادف کنید شرکت بیمه هزینه خواب ماشین در تعمیرگاه را پرداخت نمی کند. این قانون فقط و فقط برای زمانی است که خودروی شما به خاطر مشکلات فنی خراب شده باشد و در تعمیرگاه مانده باشد.
زمانی که شما در تصادف مقصر نباشید می توانید برای گرفتن خسارت خواب از فرد مقصر اقدام نمایید. در چنین شرایطی فرد مقصر می تواند از بیمه شخص ثالث خود نیز استفاده کند تا خسارت کلی شما را دهد. در زمانی که شما در تصادف خودروی لوکس داشته باشید می توانید در شرایطی خاص از بیمه بدنه برای خسارت خودروی نامتعارف خود نیز استفاده کنید.
نحوه محاسبه خواب خودرو در تصادف
همانطور که گفتیم براساس قانون میزان جریمه خواب خودرو برای خودروهای سواری معادل روزانه ۱۵ هزارم قیمت خودرو است. به این ترتیب میزان این جریمه برای خودروهای عمومی مانند تاکسی و ون روزانه ۲ هزارم و خودروهای سنگین مانند مینیبوس، اتوبوس، کامیون و کامیونت معادل یک هزارم است.
پیشنهاد میشود در صورتی که خودرو مدت زمان طولانی را در پارکینگ نمایندگی بماند، بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه او را به طور کامل پرداخت کنید تا در صورت تعمیر و استفاده از خودرو مشکلی به وجود نیاید.
در ادامه لازم به ذکر است که براساس قوانین ثبتشده به خودروهایی که در اثر تصادف در تعمیرگاه نمایندگیها قرار دارند، خسارت خواب خودرو تعلق نمیگیرد. دادخواست مطالبه خسارت خواب خودرو فقط به خودروهایی تعلق میگیرد که به دلیل نقص فنی در زمان گارانتی خودرو به تعمیرگاههای رسمی نمایندگی مراجعه میکنند.
آیا خسارت خواب برای همه ماشین ها یکسان است؟
خیر، میزان خسارت خواب برای همه ماشین ها یکسان نیست و به کاربری آن و دیگر شرایط بستگی دارند. هزینه ها با توجه به موارد زیر می تواند متغیر و متفاوت باشد:
- هزینه خسارت خواب ماشین های عادی و سواری برابر با ۱۵ هزارم قیمت اصلی ماشین است.
- هزینه خسارت وسایل نقلیه تاکسی و ون بصورت روزانه چیزی حدود ۲هزارم قیمت خودرو است.
- همچنین این هزینه برای ماشین های سنگین مثل کامیون یا اتوبوس برابر با ۱ هزارم قیمت اصلی خودرو است.
توجه به چند نکته ی مهم در بحث پرداخت خسارت خواب خودرو؛
باید گفت که معمولا نمایندگی ها، خسارت خواب خودرو را از فاکتور تعمیر ماشین شما کسر می کنند و بعد ماشین شما را ترخیص می کنند و اگر این کار نکردند و خسارت را پرداخت نکردند و بدون توجه به قانون و حق شما، ماشینتان را ترخیص کردند، شما می توانید شکایت خود را به وزارت صنعت و معدن و تجارت ببرید و از طریق آنها پیگیری کنید و باید گفت که انجام آن خیلی راحت و آسان است و دردسر چندانی ندارد و سریعا به درخواست شما رسیدگی می شود و به نتیجه ی دلخواه خواهید رسید.
زیرا در اینگونه موارد اخلاق مشتری مداری و مردم داری را دارا هستند. البته یک نکته را باید مدنظر قرار داد که طبق قانون زمان استاندارد برای نگهداری ماشین تعریف شده است و آنهم بین دو روز تا یک هفته کاری می باشد ولی ممکن است که طبق استانداردهایی که مربوط به تعمیرات است متغیر باشد.
اگر خودروی شما را ترخیص کردند؛
و بعد از آن و و بعد از بررسی فاکتور ترخیص، متوجه شدید که خسارت به شما پرداخت نشده است،می توانید به نمایندگی مراجعه کرده و مدارکی مبنی بر دیرکرد به آنها ارائه داده و قضیه را مسالمت آمیز حل کنید. که معمولا آنها قانع شده و خسارت شما را پرداخت خواهند کرد.
در بحث مطالبه ی خسارت؛
باید گفت که چنین خسارتی فقط شامل آن دسته از خودروها می شود که به دلیل نقص فنی به تعمیرگاه های رسمی نمایندگی مراجعه می کنند و آن هم در زمانی که ماشین دارای گارانتی باشد.
نمایندگی؛
طبق قانون وظیفه ی پرداخت در قبال ماشین های تصادفی را ندارد و شما نمی توانید از نمایندگی مطالبه خسارت کنید،
ولی اگر شما مقصر نباشید می توانید از مقصر تصادف چنین خسارتی را بگیرید آنهم با مراجعه به دادگاه و ارائه درخواست خود، ولی نکته ی مهم این است که باید خودروی شما وسیله ی امرار معاش شما باشد تا بتوانید خسارت خواب خودرو را بگیرید آنهم از مقصر تصادف و نه از نمایندگی.
نکته ی مهم دیگر؛
این است اگر طبق قرائن و شواهد و نظر کارشناس شما مقصر تصادف شناخته شوید، دیگر اسحقاق خسارت خواب خودرو را ندارید و هیچ گونه غرامتی به شما پرداخت نخواهد شد.
سخن پایانی
در بعضی از مواردی که برای مردم ممکن است پیش بیاید و باعث شود که آنها امید خود را ازدست بدهند و سخنان نامناسبی بشنوند به علت عدم آگاهی است، اگر آگاهی در هر مسئله ای باشد باعث جلوگیری از مشکلاتی می کند که ممکن است به علت عدم آشنایی از آن مسئله بوجود بیاید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.