آتش سوزی عمدی چه علائم و ویژگیهایی دارد، مجازات حریق عمدی چیست؟
آتش سوزی عمدی چه علائم و ویژگیهایی دارد، مجازات حریق عمدی چیست؟ باورش سخت است؛ اینکه برخی حاضر باشند، فقط برای گرفتن خسارت از بیمه، اموال و ساختمان خود را به آتش بکشند. خبرهایش هم کم نیستند. حالا میتواند به دلیل گرفتن خسارت از بیمه باشد یا اینکه شخص به دلیل خصومت شخصی این کار را کرده باشد. در صورتی آتش سوزی عمدی باشد، نه تنها هیچ خسارتی به فرد زیان دیده داده نمیشود، بلکه از نظر حقوقی، مجرم است و مجازات میشود.حریق عمدی مسئلهای است که در چند سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است. آتش سوزی مراتع، ساختمان، خودرو و غیره که اخبار مرتبط به آنها در تمام خبرگزاری ها وجود دارد و به راحتی میتوانید مشاهده کنید. حالا اگر حریق عمدی اتفاق بیفتد، چه مجازاتی دارد؟ در ادامه این مطلب از آکادمی راهکار، در خصوص مجازات آش سوزی عمدی و تعلق گرفتن بیمه آتش سوزی را برای شما نوشتهایم.
انواع آتش سوزی
وجود سه عامل هوا، جسم سوختنی و درجه حرارت باعث ایجاد حریق میشوند. برای خاموش کردن آن باید حداقل یکی از این سه عامل از محیط دور شود. تا زمانی که هر سه کنار هم هستند، آتش سوزی ادامه خواهد داشت. البته آتش سوزی به دو دسته تقسیم میشوند که شامل موارد زیر است:آتش سوزی عمدی که با هدف و انگیزه قبلی روی میدهد.حریق غیرعمدی که ناشی از خرابی تجهیزات اتفاق میافتد، مانند مشکلی در سیمکشی. (البته مشکل در سیمکشی هم میتواند به صورت عمدی روی دهد. به این صورت که فرد با ایجاد مشکلی در سیمکشی، باعث افزایش حرارت و آتش گرفتن آنها شود.)
دلایل ایجاد آتش سوزی
در حالت کلی چندین دلیل وجود دارد که باعث ایجاد حریق در ساختمان، زمین و خودرو میشود. این دلایل شامل:خطاهای انسانی یا بی احتیاطی مانند: سیگار، روشن گذاشتن اتو و غیره؛اشکالات فنی در ساختار دستگاهها.حریق عمدی،پدیدههای طبیعی مانند زلزله یا رعدوبرق،
آتش سوزی عمدی چه علائم و ویژگیهایی دارد، مجازات حریق عمدی چیست؟
بر اساس قانون، حریق یا آتش سوزی عمدی شامل سوزاندن اموال منقول یا غیرمنقول خود یا بقیه به صورت آگاهانه، با انگیزه قبلی و قصد مجرمانه است. باید گفت که حریق عمدی از مصادیق تخریب به حساب میآید؛ اما نکته اصلی این است که جرم آن سنگینتر از تخریب است.آتش سوزی ممکن است که به دلایلی اتفاق بیفتد؛ اما اگر عمدی بودن آن برای پلیس، کارشناس آتش نشانی و بیمه محرز شود، مجازات سنگینی دارد. حالا اگر این حریق به اموال دیگران هم آسیب برساند، مجازاتش سنگینتر خواهد شد.
دلای آآتش سوزی عمدی چه علائم و ویژگیهایی دارد، مجازات حریق عمدی چیست؟
این سوال وجود دارد که چرا برخی اقدام به ایجاد حریق عمدی می کنند؟ انگیزه و دلایل مختلفی برای این مسئله وجود دارند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:انگیزههای مالی (دریافت خسارت از بیمه یا خسارت مالی از شخص دیگری که با آن خصومت شخصی دارد.)دشمنی با دیگری (هدف انگیزه مالی نیست و فقط قصد تخریب اموال او را دارد.)سرپوش گذاشتن بر جرمی دیگر،منحرف کردن پلیس از پیدا کردن سرنخ در خصوص جرم انجام شده،هر دلیلی داشته باشد، فرد مجرم است و از نظر قانونی با او برخورد خواهد شد. در حال حاضر، دریافت خسارت از بیمه مهمترین انگیزه آتش سوزی عمدی است.
علائم آتش سوزی عمدی
اولین گام بعد از خاموش شدن آتش، پیدا کردن علت آن است. در حریقی که به صورت عادی رخ دهد، آتش سوزی از یک نقطه شروع شده و به آرامی به دیگر نقاط سرایت خواهد کرد؛ اما در آتش سوزی عمدی، آتش به یکباره گسترش پیدا می کند.در حقیقت در حریق عادی، نقطه شروع دارای سوختگی بیشتری است و معمولاً در پایینترین سطح قرار دارد. همچنین اینکه یک کانون آتش سوزی وجود دارد؛ اما در حریق عمدی، چندین کانون وجود دارند و همچنین میتوان عاملی از آتش سوزی را در آن محل پیدا کرد.
ویژگی های صحنه جرم حریق عمدی
ویژگیهایی که نشان دهنده آتش سوزی عمدی هستند، شامل موارد زیر است:حریق عمدی با یک عامل شتابدهندهای مانند: بنزین، گازوئیل، نفت و غیره آغاز میشود؛ همچنین میتواند اثری از کبریت یا فندک هم در نزدیکی آنجا مشاهده کرد.در حریق میتوان بوی مواد سوختی از جمله نفت و بنزین را استشمام کرد.وجود رنگهای مختلف در حریق نشاندهنده عوامل آتش زا است. کارشناس با بررسی آنها و اظهارات افراد میتواند متوجه عمدی یا غیرعمدی بودن آتش شود.در حریق عمدی، بعضی از عوامل توسط افراد از بین میرود.اتفاقات غیرمرتبط با آتش سوزی روی میدهد. مانند ریزش آوار که دلیل آن ارتباطی با آتش سوزی ندارد.اظهارات متناقض از شاهدها برای آتش سوزی ثبت میشود.عوامل غیرطبیعی میتوان نشان از عمدی بودن حریق و گسترش آن باشد.
در بررسی عمدی بودن یا نبودن آتش سوزی، در ابتدا کارشناسان آتش نشانی وارد عمل میشوند. در صورتی که آنها عمدی بودن را تشخیص دهند، ضابطان قضایی (پلیس) برای بررسی و پیدا کردن مقصر و دلایل وارد عمل خواهند شد.پلیس با استفاده از کارشناسان و متخصص آشنا به حوزه آتش سوزی و با کمک آزمایشگاه و تجهیزات مرتبط، دلیل اصلی را پیدا و فرد یا افراد خاطی را بازدداشت خواهد کرد. باید گفت که در مواردی که حریق به صورت عمدی روی دهد، بیمه آتش سوزی به فرد متضرر پرداخت نخواهد شد.
مجازات آتش سوزی عمدی چیست؟
بر اساس قانون، هر کسی از روی عمد اموال منقول یا غیرمنقول دیگری را تخریب کند و آتش بزند، مجرم است و مجازات خواهد شد. بر اساس ماده ۶۷۵ قانون مجازات اسلامی، هر کسی به صورت عمدی، کار هایی مثل آتش زدن عمدی خودرو، کشتی، کارخانه، کارخانه و به طور کلی هر محل مسکونی برای سکنی یا محصول زراعی را آتش بزند گناهکار است.جرم آتش زدن خانه، کارخانه، کارگاه و… که اموال غیر منقول هستند، یکسان است؛ مجازات آتش زدن منزل، حکم آتش زدن گندم و ایجاد آتش سوزی عمدی، ۲ تا ۵ سال حبس است.
همچنین بر اساس ماده ۶۷۶ قانون مجازات اسلامی، هر کسی اموال منقول دیگری را آتش بزند، گناهش سنگین تر است. مجازات تحریق عمدی اموال منقول، نظیر جرم آتش زدن خودرو، کشتی، هواپیما و…، از ۶ ماه تا ۳ سال حبس خواهد بود. در صورتی که فردی اموال خودش را آتش بزند و خسارتی به اموال دیگری وارد نکند و باعث ایجاد ترس و وحشت دیگران هم نشود، برای او جرم آتش سوزی عمدی لحاظ نمیشود و مجازاتی نخواهد داشت. فقط اینکه به دلیل عمدی بودن، بیمه خسارت او را جبران نمیکند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.