بعد از تصادف چه باید کرد؟
بعد از تصادف چه باید کرد؟ تصادف کردن در حین رانندگی حتی اگر جزئی باشد، واقعا یک تجربه ترسناک و استرسزا است. تصادفی که باعث خسارت مالی و جانی شود میتواند حتی باتجربهترین رانندگان را هم گیج کند. اما هرچقدر هم محتاط و قانونمدار باشیم همیشه احتمال تصادف وجود دارد. پس بهتر است نکات و مواردی که باید بعد از تصادف رعایت کنیم تا امنیت خودمان و دیگران حفظ شود را بدانیم. در این مقاله از راهکار آکادمی با هم میخوانیم که اگر تصادفی اتفاق افتاد چه کار باید بکنیم و چگونه میتوانیم جلوی نگرانیهای غیرضروری را بگیریم تا مطمئن شویم همه در امنیت هستند و کارهای اولیه درخواست خسارت از بیمه برای آسیبدیدگان را انجام بدهیم.
بعد از تصادف چکار کنیم؟
بعد از تصادف چه باید کرد؟ پس از تصادف اولین کار این است که آرام بمانید. طبیعی است که احساس ترس، گیجی، درد یا حتی عصبانیت کنید، اما بهتر است خونسرد باشید. برای اینکه بتوانید اقدامات لازم بعدی را برای محافظت از خود و دیگران انجام بدهید، چند نفس عمیق با دمهای کوتاهتر و بازدمهای طولانیتر بکشید و سپس کارهای زیر را دنبال کنید:
- جای امن بایستید
- در صورت جراحت و آسیبدیدگی خودتان یا دیگران با اورژانس تماس بگیرید
- سریعا به پلیس زنگ بزنید
- از صحنه تصادف عکس و فیلم بگیرید
- خودتان به جای امن بروید
- در صورت امکان ماشین را به جای امن ببرید
- شماره بیمهنامه و مدارک را از راننده مقصر بگیرید
آیا بعد از تصادف باید خودرو را جابه جا کرد؟
بعد از تصادف چه باید کرد؟ اگر تصادف تنها باعث خسارت مالی کمتر از 20 میلیون تومان در سال 1401 باشد، باید ماشینها را بهطرف سمت راست جاده منتقل کنیم و منتظر رسیدن افسر بمانیم. البته باید حتما قبل از جابجا کردن ماشینها، از صحنه تصادف عکس بگیریم. حواستان باشد اگر تصادف در موقعیتهای حساسی مثل وسط خیابان یا اتوبان، نزدیک میدان، وسط چهارراه و اتفاق بیفتد و ماشینها را جابهجا نکنیم، پلیس میتواند هر دو راننده را جریمه کند!
در شرایط زیر نباید ماشین را جابهجا کنید:
- تصادف جرحی، یعنی کسی آسیب دیده یا فوت کرده است
- تصادف با وسیله نقلیه متوقف که سرنشینی ندارد
- تصادف با عابر پیاده
- تصادف با ماشینهای سنگین
- تصادفهای زنجیرهای
اگر هم بههردلیلی شرایط جابهجایی ماشینها وجود نداشت، باید از علائم ترافیکی استفاد کنیم و، به بقیه رانندگان اطلاع بدهیم در جاده و خیابان مشکلی وجود دارد. برای این کار باید در جادهها در فاصله 70 متری قبل از صحنه تصادف و در آزادراه در فاصله 100 تا 150 متری به دیگران هشدار بدهیم. علائم ترافیکی برای هشدار درمورد تصادفات سر پیچها هم باید در فاصله 200 متری از صحنه تصادف، گذاشته شوند.
هنگام تصادف چه مدارکی بگیریم؟
وقتی ماشینها را به جای امنی منتقل کردیم و مطمئن شدیم که برای خودتان و دیگران خطری ایجاد نمیکنند، باید مدارکی مثل شماره بیمه شخص ثالث، کارت ماشین و کارت ملی را از راننده مقصر بگیریم. مهمترین اطلاعاتی که باید از راننده مقصر بگیریم عبارتند از:
- نام کامل و اطلاعات تماس
- شماره بیمهنامه
- گواهینامه رانندگی و شماره پلاک
- نوع، رنگ و مدل خودرو
نکاتی که بعد از تصادف باید بدانید
- بعد از تصادف، خودروها باید در سمت راست جاده توقف کنند تا مانع حرکت بقیه نشوند.
- طرفین حادثه باید حداکثر تا ۵ روز به شرکت بیمه مراجع کنند. اگر ظرف این مدت اقدام نکنند شرکت بیمه مسئولیت پرداخت خسارت بدون کروکی بیمه شخص ثالث را به عهده نمیگیرد.
- دریافت خسارت با کروکی یا بدون کروکی نیازمند حضور افسر پلیس در صحنه است.
- اگر در صحنه تصادف افسر پلیس تشخیص دهد که نیازی به کروکی نیست و طرفین نیز موافق باشند؛ اما شرکت بیمه درخواست ارائه کروکی داشته باشد، باید افسر مربوطه را پیدا کرد تا بر اساس گزارش روز حادثه کروکی موردنظر را تحویل دهد.
- برخی شرکتهای بیمه خسارت بدون کروکی بیمه شخص ثالث را پرداخت نمیکنند؛ البته این تخلف محسوب میشود.
- ازآنجاییکه داشتن عکس صحنه تصادف الزامی نیست و مأمور نیز کروکی را ثبت نمیکند، احتمال تقلب و تصادف ساختگی بالا میرود؛ اما باید این نکته را بگوییم که کارشناسان خبرهای برای تشخیص تصادف ساختگی در مراکز مربوطه هستند. این کارشناسان تمامی علائم یک تصادف ساختگی را میشناسند؛ به همین دلیل احتمال فریب دادن تقریباً به صفر میرسد.
- شرکتهای بیمه موظف به پرداخت خسارت بدون کروکی بیمه شخص ثالث هستند. اگر از این امر خودداری کنند، تخلف محسوب میشود.
- وقتی تصادف رخ میدهد فقط تا پنج روز فرصت دارید تا سراغ نمایندگی بیمهای بروید که بیمهنامه را از او خریدهاید. بهترین توصیه این است که فقط به فاصله یک روز بعد از حادثه بروید و مورد خسارت را اعلام کنید.
- شاید شرکت بیمهگر، برای گرفتن پول بیشتر حق بیمه، به شما توضیحی ارائه نداده و ناخواسته قصد خیر داشته است. چراکه حالتی هم وجود دارد که سقف پرداخت خسارت مالی تا ۳۰ میلیون تومان تعیین شود. بهتر است همین حالا بیمهنامهتان را نگاهی بیندازید.
بعد از تصادف چه باید کرد؟ قانون را بخوانید!
تبصره ۲ ماده ۱ «قانون اصلاح قانون بیمه اجباری»: مسئولیت دارنده وسیله نقلیه مانع از مسئولیت شخصی که حادثه منسوب به فعل یا ترک فعل او است، نیست. به عبارتی در حوادثی که مطالبه زیان ناشی از آن مشمول قانون اصلاحی است، میتوان علیه مقصر حادثه طرح دعوا کرد. مقصود از مسبب حادثه شخصی است که مرتکب فعل قابل سرزنشی شده است. درواقع ممکن است بدون ارتکاب تقصیر هم تصادفی رخ دهد و زیانی به بار آید که در این صورت احتمال دارد شخص بیگناه مسئول شناخته شود. پس مسئول جبران زیان وارده همیشه مقصر نیست.
تبصره ۱ ماده ۱ «قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث»: دارنده همان مالک یا متصرف وسیله نقلیه است و هرکدام که بیمهنامه موضوع این ماده را تحصیل کند تکلیف از دیگری ساقط میشود.
ماده ۱۹ قانون فوق: دارنده کسی است که از وسیله نقلیه استفاده میکند و باید بیمهنامه وسیله را به همراه داشته باشد. بر اساس مفهوم ماده، دارنده مسئول جبران زیانهایی است که بر اثر وسیله نقلیه یا یدک یا تریلر یا از محمولات آنها به اشخاص ثالث وارد میشود.
ماده ۱۶ قانون فوق: در حوادث رانندگی منجر به صدمات بدنی غیر از فوت، بیمهگر وسیله نقلیه مسبب حادثه یا صندوق تأمین خسارتهای بدنی حسب مورد موظفاند پس از دریافت گزارش کارشناس راهنمایی و رانندگی یا پلیسراه و در صورت لزوم گزارش سایر مقامات انتظامی و پزشکی قانونی بلافاصله حداقل ۵۰ درصد از دیه تقریبی را به اشخاص ثالث زیاندیده پرداخت کرده و باقیمانده آن را پس از معین شدن میزان قطعی دیه بپردازند.
ماده ۱۰ قانون جدید: بهمنظور حمایت از زیاندیدگان حوادث رانندگی، خسارتهای بدنی وارد به اشخاص ثالث که به علت فقدان یا انقضای بیمهنامه، بطلان قرارداد بیمه، تعلیق تأمین بیمهگر، فرار کردن یا شناخته نشدن مسئول حادثه یا ورشکستگی بیمهگر قابل پرداخت نباشد یا بهطورکلی خسارتهای بدنی خارج از شرایط بیمهنامه باشد (بهاستثنای موارد مصرح در ماده ۷) توسط صندوق مستقلی به نام صندوق تأمین خسارتهای بدنی پرداخت خواهد شد.
ماده ۸۷ آییننامه راهنمایی و رانندگی: راننده هر وسیله نقلیه که مرتکب تصادف منجر به جرح یا فوت گردد، موظف است بلافاصله وسیله نقلیه را در محل تصادف متوقف ساخته و با نصب علائم ایمنی هشداردهنده برابر ماده (۷۱) این آییننامه، رانندگان وسایل نقلیه دیگر را از وقوع حادثه آگاه سازد و تا هنگامیکه تشریفات مربوط به رسیدگی از سوی راهنمایی و رانندگی و پلیسراه پایان نیافته از تغییر وضع وسیله نقلیه یا صحنه تصادف خودداری کرده و بلافاصله اقدام به انتقال مجروحان به مراکز درمانی کند.
تبصره: در تصادفات منجر به جرح درصورتیکه وسیله نقلیه دیگری برای انتقال فوری مجروحان به مراکز درمانی موجود نباشد، راننده وسیله نقلیه در تصادف میتواند با علامتگذاری محل قرار گرفتن چرخها در سطح راه، اقدام به حمل مجروحان با وسیله نقلیه خود کند.
ماده ۸۸ قانون فوق: واحدهای راهنمایی و رانندگی و پلیسراه موظفاند پس از اطلاع از وقوع تصادف، در اسرع وقت اقدام به اعزام کارشناس تصادف به همراه تجهیزات و امکانات نظیر کمکهای اولیه، دوربین عکاسی و فیلمبرداری، آمبولانس، جک بادی و یا جرثقیل و مانند آنها، برحسب نیاز نمایند. کارشناس رسیدگیکننده به تصادف موضوع را به نزدیکترین واحد فوریتهای پزشکی (اورژانس)، امداد و نجات، آتشنشانی، مرکز راهداری، شهرداری و یا دهیاری اقدام نموده و تا پایان رسیدگی به تصادف و برقراری ایمنی تردد در محل وقوع، سانحه را مدیریت میکند.
تبصره: نحوه همکاری و وظیفه دستگاههای یادشده و همچنین اعمال مدیریت از سوی کارشناس تصادف، برابر دستورالعملی خواهد بود که به تصویب کمیسیون ایمنی راههای کشور میرسد.
ماده ۸۹: هرگاه تصادف تنها منجر به خسارت مالی شود بهنحویکه امکان حرکت از وسیله نقلیه سلب نشده باشد، رانندگان موظفاند بلافاصله وسیله نقلیه را برای رسیدگی و بازدید کارشناسان تصادفات در محل حادثه، به کنار راه منتقل کنند تا موجب سد معبر نشود.
ماده ۹۰: در نقاطی که کارشناس راهنمایی و رانندگی و یا پلیسراه وجود ندارد و یا حضور به هنگام آنان مقدور نباشد مسئولان امر میتوانند از نظرات مستدل حداقل سه نفر از رانندگان پایه یکم و یا پایه (ت) استفاده نمایند.
ماده ۹۱: رانندگان وسایل نقلیه هنگام تصادف منجر به جرح یا فوت مکلفاند بلافاصله نام و نشانی صحیح و مشخصات گواهینامه رانندگی وسیله نقلیه خود را به مأموران انتظامی اعلام دارند و در صورت درخواست مدارک قانونی اعم از گواهینامه، کارت شناسایی خودرو و بیمهنامه از سوی مأموران مربوط، این مدرک یا به آنان تسلیم کنند.
ماده ۹۲: رانندگانی که با وسیله نقلیه متوقفی که سرنشین ندارد تصادف میکنند، نباید محل وقوع تصادف را ترک کنند و در صورت مراجعه نکردن راننده و یا مالک آن، باید صاحب یا راننده وسیله نقلیه و یا مأموران راهنمایی و رانندگی و یا پلیسراه را از هویت و نشانی کامل خود آگاه سازند و در صورت دسترسی نداشتن به ایشان، نام و نام خانوادگی و نشانی دقیق خویش و شماره و مشخصات دیگر وسیله نقلیه خود را بر روی کاغذی نوشته و در محلی قابلدیدن بر روی وسیله نقلیه متوقف، الصاق کنند.
ماده ۹۳: رانندگانی که با حیوانات، اشیاء، تأسیسات و مانند آنها تصادف و ایجاد خسارت مینمایند، باید بهمنظور جلوگیری از بسته شدن راه و پیشگیری از بروز حوادث احتمالی دیگر، در صورت امکان حیوان مرده یا مصدوم و همچنین اشیاء باقیمانده در محل تصادف را از سطح سوارهرو بیرون برده و موظفاند صاحبان و مالکان آنها یا مأموران راهنمایی و رانندگی و یا پلیسراه را از وقوع تصادف آگاه کنند.
ماده ۹۴: هرگاه راننده وسیله نقلیه در اثر تصادف توانایی اجرای مقررات مندرج در مواد (۹۲) و (۹۳) این آییننامه را نداشته باشد موظف است در اولین فرصت مراتب را به مأموران مربوط اعلام دارد. اگر مالک وسیله نقلیه فردی غیر از راننده باشد پس از آگاهی از واقعه و درصورتیکه راننده مراتب را به مأموران مربوط اطلاع نداده باشد، مالک موظف است در اسرع وقت مأموران مربوط را از واقعه آگاه سازد.
ماده ۹۵: تعمیرگاهها و توقفگاهها موظفاند ظرف 24 ساعت پس از دیدن وسیله نقلیهای که آثار تصادف یا جای گلوله در آن وجود دارد مراتب را با ذکر مشخصات وسیله نقلیه و در صورت امکان با ذکر نام و نشانی راننده به واحد انتظامی محل اعلام دارند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.